Prati nas

Aktivno starenje

Stogodišnjaci savjetuju kako dugo živjeti

Kako imati dug život? Najbolje je pitati one koji ga imaju! Smijeh te čini zdravim. Možeš preživjeti ako u svemu vidiš humor. Ne možeš se istovremeno smijati i biti ljutit, tužan ili zavidan.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Kako imati dug život? Najbolje je pitati one koji  ga imaju! Huffington Post donosi odgovore nekoliko stogodišnjaka na pitanje: kako živjeti dugo?

Svoju dugovječnost zahvaljujem dobrom braku. Sve smo radili zajedno. U mojim očima, ona je bila savršena.
– Gardner Watts, 98


Smijeh te čini zdravim. Možeš preživjeti ako u svemu vidiš humor. Ne možeš se istovremeno smijati i biti ljutit, tužan ili zavidan.
– Bel Kaufman, 101

Brinite za svoja posla i jedite zdravu hranu. Odnosite se prema drugima kako vi želite da se oni odnose prema vama, naporno radite i volite ono što radite.
– Besse Cooper, 116

Činite ispravne stvari, ne pušite, ne pijte, jedite dobro ali ne prejedajte se. Ako trebate malu pomoć, uzmite vitamine. Zaposlenost je ono što me pokreće.
– Anthony Mancinelli, 101

Pogledajte duboko u sebe i pronađite vlastite alate. Svi imamo alate koji nam mogu pomoći da živimo sretno. Ja imam dva takva alata: moje riječi i moje slike. Ja sam koristila pisači stroj, računalo i fotoaparat da se borim protiv nepravde. Kad god sam u prilici, želim pomoći nekome tko je u opasnosti.
– Ruth Gruber, 101

Jedite zdravo i volite no što radite jer onda je rad kao igra. A kad radite ono što ne volite, onda je to posao. Ja u životu nisam radila ni dana!
– Dr. Laila Denmark, 114

Dobro jedite, imajte puno prijatelja i budite zaposleni.
– Bonita Zigrang, 108

.

Aktivno starenje

Cvijeta Pahljina doktorirala je sa 77 godina: Nikad nismo prestari, ali ni premladi za učenje

‘Bilo je puno ispita koje je trebalo pripremiti. To je jedno područje koje meni nije tako blisko, kao medicina, i trebalo je i taj rječnik svladati. Meni je svaki ispit jedno istraživanje, a ispita je bilo 15’, kaže logoterapeutkinja Pahjina.

Objavljeno

|

Autor

Mnogo puta spominjanu izreku da za obrazovanje nikada nije kasno, najbolje potvrđuje ova priča. Cvijeta Pahljina doktorica znanosti postala je sa 77 godina, javlja HRT.

Rođena je, kaže, na najljepšem otoku na svijetu – Rabu. Ima šestero djece i uspješnu karijeru. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu i specijalizirala psihijatriju. Ali nije željela stati na tome.


Zato je ova 77-godišnjakinja odlučila doktorirati u području logopedagogije, svoje velike ljubavi. U to je uložila sedam godina predanoga rada. “Bilo je puno ispita koje je trebalo pripremiti. To je jedno područje koje meni nije tako blisko, kao medicina, i trebalo je i taj rječnik svladati. Meni je svaki ispit jedno istraživanje, a ispita je bilo 15”, rekla Pahljina.

Imala je, kaže, najbolju mentoricu na svijetu. A profesorica Dubravka Miljković uzvraća: “Koliko sam ja bila mentorica kolegici, toliko sam ja učila od nje. To je osoba s toliko puno životnog iskustva i topline da sam u svakom našem kontaktu ja možda profitirala više nego ona”, rekla je prof. dr. Miljković s Učiteljskog fakulteta.

To je do sada najposjećenija obrana doktorata na Učiteljskom fakultetu, otkrivaju i dekan i predsjednik Komisije. Cvijeta je suvereno obranila svoj doktorat, pokazala i kazala: “Nikada nismo previše stari da bi prestali s učenjem i nikada nismo previše mladi da bi s tim počeli.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP