Prati nas

Aktivno starenje

Stogodišnjaci savjetuju kako dugo živjeti

Kako imati dug život? Najbolje je pitati one koji ga imaju! Smijeh te čini zdravim. Možeš preživjeti ako u svemu vidiš humor. Ne možeš se istovremeno smijati i biti ljutit, tužan ili zavidan.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

Kako imati dug život? Najbolje je pitati one koji  ga imaju! Huffington Post donosi odgovore nekoliko stogodišnjaka na pitanje: kako živjeti dugo?

Svoju dugovječnost zahvaljujem dobrom braku. Sve smo radili zajedno. U mojim očima, ona je bila savršena.
– Gardner Watts, 98


Smijeh te čini zdravim. Možeš preživjeti ako u svemu vidiš humor. Ne možeš se istovremeno smijati i biti ljutit, tužan ili zavidan.
– Bel Kaufman, 101

Brinite za svoja posla i jedite zdravu hranu. Odnosite se prema drugima kako vi želite da se oni odnose prema vama, naporno radite i volite ono što radite.
– Besse Cooper, 116

Činite ispravne stvari, ne pušite, ne pijte, jedite dobro ali ne prejedajte se. Ako trebate malu pomoć, uzmite vitamine. Zaposlenost je ono što me pokreće.
– Anthony Mancinelli, 101

Pogledajte duboko u sebe i pronađite vlastite alate. Svi imamo alate koji nam mogu pomoći da živimo sretno. Ja imam dva takva alata: moje riječi i moje slike. Ja sam koristila pisači stroj, računalo i fotoaparat da se borim protiv nepravde. Kad god sam u prilici, želim pomoći nekome tko je u opasnosti.
– Ruth Gruber, 101

Jedite zdravo i volite no što radite jer onda je rad kao igra. A kad radite ono što ne volite, onda je to posao. Ja u životu nisam radila ni dana!
– Dr. Laila Denmark, 114

Dobro jedite, imajte puno prijatelja i budite zaposleni.
– Bonita Zigrang, 108

.

Aktivno starenje

Tito (79) je postao prava kulinarska senzacija na Youtubeu

Prije korone, radio je u jednoj trgovini mješovitom, no zbog epidemije bio je prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, pokrenuo je kulinarski show na Youtube i postao prava zvijezda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Nakon što je izgubio posao zbog koronavirusa, Carlos “Tito Charly” Elizondo pokrenuo je svoj vlastiti kulinarski show i postao prava Youtube senzacija – i to sve u dobi od 79 godina.

Tijekom karantene većina nas se bacila na kuhanje i pečenje, no tek su rijetki iz tog ukusnog hobija uspjeli izvući i nešto više – osim prekomjernih kilograma. No Tito Charly izvještio se u pripremanju mnogi delicija, uglavnom tradicionalne meksičke kuhinje, i svoje umijeće pokazao je na svojem Youtube kanalu.


Prije korone, radio je na pola radnog vremena u jednoj trgovini mješovitom robom u Monterreyu u Meksiku, no zbog epidemije je bio prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, zamolio je kći i unuka za pomoć oko tehničkih pojedinosti pa je počeo snimati svoje kuhanje. Ljudima su se svidjele video snimke ovog simpatičnog gospodina i broj pratitelja na njegovom Youtube kanalu ubrzo je narastao na nevjerojatnih 400 tisuća.

Novu epizodu svoje kulinarske emisije Tito objavljuje svake nedjelje, a iako je u originalu na španjolskom jeziku, show mogu pratiti i svi ostali s obzirom da ima engleske titlove. Ono što se gledateljima Titove emisije, pored samih delicija, najviše sviđa je strast i ljubav s kojom Tito pristupa hrani.

Tito, inače udovac s troje djece i šestoro unučadi, nije se zaustavio na ovome. Stvorio je svoju vlastitu liniju namirnica koju koristi u pripremi jela pa se tako, također putem interneta, može kupiti poseban Titov sir, sušeno meso i razni začini.

Tito je i više nego zadovoljan kako se biznis razvio, ali ne planira na tome stati, već će ga nastojati dodatno proširiti. “Uvijek sam imao pozitivan stav prema životu i gledao naprijed. Ništa nije nemoguće, uvijek postoji način”, kaže simpatični Tito.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP