Prati nas

Mozaik

Stariji su sve značajniji za online ekonomiju

Evo što se događa kada starija generacija pokušava uhvatiti korak s mlađom u svijetu tehnologije. Zavirite u učionicu korištenja moderne tehnologije za starije građane, a koje drže tinejdžeri, pa čak i mlađi instruktori, koji su odrasli su digitalnom dobu.

Objavljeno

|

Kako što prije u penziju? Kako u mirovinu?
foto: BigStock

U tipičnoj učionici, starije osobe uče mlađe, ali kada se radi o učenju o uređajima visoke tehnologije i navigaciji po internetu, situacija se vrlo lako okrene. To je upravo ono što se dogodilo u gradiću Columbija, u saveznoj američkoj državi Marryland, gdje se organiziraju besplatni satovi korištenja moderne tehnologije za starije građane, a koje drže tinejdžeri, pa čak i mlađi instruktori, koji su odrasli su digitalnom dobu. Evo što se događa kada starija generacija pokušava uhvatiti korak s mlađom u svijetu tehnologije, piše Voice of America.

Kada se Mira Stafford upisala na tečaj tehnologije za seniore, imala je samo jedan cilj – naučiti koristiti iPad.“Dala mi ga je kćerka. Već dugo čeka da ga počnem koristiti.”

Stafford je veoma blizu tog cilja. Uči i stječe samopouzdanje – “Danas sam više vježbala praktično. Stoga, moj unuk zna da se neće moći domoći mog iPada.”

Zion Perkins je učitelj gospođe Stafford – “Morate biti jako, jako strpljivi, jer neki od njih znaju manje, a neki više.”

Ovaj tečaj je samo jedan od programa koji Centar “50+” nudi starijim stanovnicima Columbije, u Marrylendu.

Ravnateljica Centra, Meredith Mecague kaže da je učenje starijih osoba upotrebi tehnologije postalo neophodno.

“Neki od ne izlaze iz kuće ili idu na duga putovanja da bi vidjeli svoju rodbinu. Zbog toga se upuštaju u korištenje Facebooka, Skypea, jednostavno da bi mogli komunicirati.”

Postoji i ekonomska korist od ovog trenda. Stručnjak za karijeru i umirovljenje Kerry Hannon tvrdi da su starije osobe značajne za online ekonomiju.

“Oko trećina korisnika interneta je starija od 50 godina i kako se stariji sve više zanimaju za tehnologiju, tako je i kupuju”, kaže Hannon.

Tehnologija također može pomoći starijima da pronađu poslove i nakon umirovljenja.

“Neophodan vam je životopis na internetu, nazočnost na LinkedIn-u. Tako ćete napraviti svoju mrežu. Tako ćete danas pronaći posao”, objašnjava Hannon.

To je cilj Carltona Reedcallowaya. – “Kada sam odlazio u mirovinu 1995, računala su tek počela osvajati svijet, a ja sam završavao karijeru. Nisam mislio da mi je neophodno naučiti koristiti ih.“

Ali sada, da bi napredovao u glumačkoj karijeri, neophodne su mu vještine kojima ga uči njegova nastavnica na tečaju.

“Kao rezultat toga, uspio sam srediti fotografije, a ona mi ih je pomogla poslati agentu”, kaže Reedcallowaya.

Njegova nastavnica Madison Lamm također ima koristi od ovih instrukcija.

“Naučila sam puno o tome kako da se povežem s ljudima, jer obično sam sramežljiva”, kaže Lamm.

Koristi za mlade nastavnike su puno veće od samog razvijanja društvenih vještina, smatra Sapphire Windly, iz Centra za mlade i tinejdžere, koja rukovodi programom.

“Ovo je nešto gdje se osjećaju potrebnima, gdje se njihovo znanje cijeni i čini ih svrsishodnim”, ističe Windly.

A tu je i osjećaj da ste postigli nešto, tako što ste nekog uveli u digitalnu eru.

.

Mozaik

Do kad žene smiju živjeti?

Umjetnica je, zamislite, poručila ženama da i nakon šezdesete imaju pravo na seksualnost, umjesto da život svedu na štrikanje, ugađanje obitelji i čekanje smrti. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Objavljeno

|

Imam više od pedeset godina pa sam vas htjela pitati – do kad smijem živjeti? Ono, dobro se osjećam, zdrava sam, situirana, pa sam vas htjela zamoliti da me ostavite na životu još malo. Ako vam to neće smetati, naravno. Jer ako će vam smetati, onda ništa. Što se može.

Naime, žene iznad pedeset iz nekog razloga ne smiju sve ono što su smjele s, recimo, 35 ili 49. Pa zato pitam: Smijem li još malo živjeti? Čini vam se neobično ovo moje pitanje? Da pojasnim…Na netom završenom Eurosongu je nastupila Madonna kojoj je već – pazite sad da od šoka ne padnete u nesvijest! – 60 godina! Društvenim mrežama su se prolili komentari tipa “Ajde bakice, odi doma, pusti mlađima da pjevaju!”, “Što ti s toliko godina imaš tu još raditi?”, “Madonna je jadna pukla i umjesto da uživa u penziji ona pjeva i nastupa!”

Madonna je baba…

Madonnu ste nazvali bakom? Zbilja? Zatvorite sad oči i zamislite svoju baku? Liči li na Madonnu? Nisam ni mislila.

Kao što svi znamo, Madonna je najveća od najvećih, pop kraljica i sve druge (i SVI drugi) da se još jednom rode, neće joj biti ni do koljena. Svih granica koje je Madonna za nas probila nismo niti svjesni. Njoj odavno više ne treba ni slave ni novca, nego pjeva i nastupa… pa zato što to voli, pretpostavljam.

… ali Jagger se super drži!

Kad je nedavno objavljen video Micka Jaggera kako vježba za nastup samo par tjedana nakon operacije srca, nije bilo baš puno onih koji su se pitali zašto ovaj još uvijek nastupa jer – hej, to je Mick Jagger i svi mu se dive koliko je još energije u njemu.

A Madonna? E ona bi morala doma štrikati jer nije primjereno da žena od 60 godina pjeva i nastupa. No imamo mi i svoju Madonnu.

A tek Vlasta!

Naša konceptualna umjetnica Vlasta Delimar koja je, baš kao i Madonna, svojim stavovima o životu i seksu oduvijek skandalizirala javnost, i ovaj put je učinila nešto posve “nezamislivo, suludo i bolesno”. Ona je, zamislite, iznijela tezu da i žene iznad 60 godina i dalje smiju imati seksualni život i doživljavati orgazam. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Jer svi znamo da žene nakon neke godine trebaju postati biljke, doma štrikati, peći kolače i čekati smrt. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne smiju niti pomišljati na seks.

Jer seks je, kao što nas društvo konstantno podsjeća, rezervirano samo za mlade, lijepe i zdrave ljude. A kad pređeš neku godinu, možda pedesetu ili šezdesetu, seksualni nagon ti se naglo gasi, spolni organ ti kirurški odstrane, a kad ti netko spomene “obrađivanje vrta” jedino na što ti smiješ pomisliti su krizanteme.

Ne, stvarno – do kad žena smije imati seksualne odnose? O kome ovisi odgovor na ovo pitanje? Možda o mišljenju svih drugih osim te žene same i njezinog ljubavnika?

Zato sam postavila ono pitanje na početku: do kad smijem živjeti? Do kad smijem pjevati, plesati, oblačiti se kako želim, zaljubiti se, osjećati se poželjno?

Svakako mi javite do kad smijem živjeti, a kad taj rok prođe, ja ću odmah prestati sa svim aktivnostima u kojima uživam i posvetiti se samo onima primjerenima za jednu stariju ženu.

Ma ne pada mi na pamet, naravno. Ja ću, baš svima uprkos, biti kao Madonna i Vlasta! A budite i vi!

Nastavi čitati