Prati nas

Mozaik

Stariji su sve značajniji za online ekonomiju

Evo što se događa kada starija generacija pokušava uhvatiti korak s mlađom u svijetu tehnologije. Zavirite u učionicu korištenja moderne tehnologije za starije građane, a koje drže tinejdžeri, pa čak i mlađi instruktori, koji su odrasli su digitalnom dobu.

Objavljeno

|

Kako što prije u penziju? Kako u mirovinu?
foto: BigStock

U tipičnoj učionici, starije osobe uče mlađe, ali kada se radi o učenju o uređajima visoke tehnologije i navigaciji po internetu, situacija se vrlo lako okrene. To je upravo ono što se dogodilo u gradiću Columbija, u saveznoj američkoj državi Marryland, gdje se organiziraju besplatni satovi korištenja moderne tehnologije za starije građane, a koje drže tinejdžeri, pa čak i mlađi instruktori, koji su odrasli su digitalnom dobu. Evo što se događa kada starija generacija pokušava uhvatiti korak s mlađom u svijetu tehnologije, piše Voice of America.

Kada se Mira Stafford upisala na tečaj tehnologije za seniore, imala je samo jedan cilj – naučiti koristiti iPad.


“Dala mi ga je kćerka. Već dugo čeka da ga počnem koristiti.”

Stafford je veoma blizu tog cilja. Uči i stječe samopouzdanje – “Danas sam više vježbala praktično. Stoga, moj unuk zna da se neće moći domoći mog iPada.”

Zion Perkins je učitelj gospođe Stafford – “Morate biti jako, jako strpljivi, jer neki od njih znaju manje, a neki više.”

Ovaj tečaj je samo jedan od programa koji Centar “50+” nudi starijim stanovnicima Columbije, u Marrylendu.

Ravnateljica Centra, Meredith Mecague kaže da je učenje starijih osoba upotrebi tehnologije postalo neophodno.

“Neki od ne izlaze iz kuće ili idu na duga putovanja da bi vidjeli svoju rodbinu. Zbog toga se upuštaju u korištenje Facebooka, Skypea, jednostavno da bi mogli komunicirati.”

Postoji i ekonomska korist od ovog trenda. Stručnjak za karijeru i umirovljenje Kerry Hannon tvrdi da su starije osobe značajne za online ekonomiju.

“Oko trećina korisnika interneta je starija od 50 godina i kako se stariji sve više zanimaju za tehnologiju, tako je i kupuju”, kaže Hannon.

Tehnologija također može pomoći starijima da pronađu poslove i nakon umirovljenja.

“Neophodan vam je životopis na internetu, nazočnost na LinkedIn-u. Tako ćete napraviti svoju mrežu. Tako ćete danas pronaći posao”, objašnjava Hannon.

To je cilj Carltona Reedcallowaya. – “Kada sam odlazio u mirovinu 1995, računala su tek počela osvajati svijet, a ja sam završavao karijeru. Nisam mislio da mi je neophodno naučiti koristiti ih.“

Ali sada, da bi napredovao u glumačkoj karijeri, neophodne su mu vještine kojima ga uči njegova nastavnica na tečaju.

“Kao rezultat toga, uspio sam srediti fotografije, a ona mi ih je pomogla poslati agentu”, kaže Reedcallowaya.

Njegova nastavnica Madison Lamm također ima koristi od ovih instrukcija.

“Naučila sam puno o tome kako da se povežem s ljudima, jer obično sam sramežljiva”, kaže Lamm.

Koristi za mlade nastavnike su puno veće od samog razvijanja društvenih vještina, smatra Sapphire Windly, iz Centra za mlade i tinejdžere, koja rukovodi programom.

“Ovo je nešto gdje se osjećaju potrebnima, gdje se njihovo znanje cijeni i čini ih svrsishodnim”, ističe Windly.

A tu je i osjećaj da ste postigli nešto, tako što ste nekog uveli u digitalnu eru.

.

Mozaik

Cijelo španjolsko selo pretvoreno je u umirovljenički dom. ‘Ovo je sjajan život!’

Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

Objavljeno

|

Autor

Pescueza u zapadnoj Španjolskoj je selo umirovljenika. Naime, prilagođeno je starijoj populaciji kroz program “Ostani s nama”. Stariji žitelji ovog sela čine dvije trećine njegova stanovništva. Na raspolaganju su im usluge zahvaljujući kojima mogu živjeti punim životom i, što im je najvažnije, dostojanstveno i samostalno.

Cijelo selo pretvoreno je u veliki starački dom, javlja BBC. “Pescueza želi biti zajednica, prijateljski teritorij za starije ljude. Želimo da ljudi žele ostati u svojim domovima, u svojoj okolini i da zadovoljimo sve njihove potrebe”, govori Constanzio Rodriguez, predsjednik udruge “Prijatelji Pescueze”.


Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

“Uskoro ću navršiti 94 godine.” “Imam 80 godina.” “Ja imam 76 i cijeli život živim ovdje!” Izjave su to nekih od stanovnika ovog sela koji broji 130 žitelja i tek je svaki treći mlađi od 65 godina.

Kroz projekt “Ostani s nama” ugrađeni su rukohvati i protuklizne površine na ulicama. Organiziran je Dnevni centar koji svakodnevno priprema hranu i održava satove tjelovježbe za seljane. Mnogi od njih, nakon rada u vrtu ili vinogradu, dolaze u restoran kolektivne prehrane zbog hrane, ali i društva. Osigurana je i služba čišćenja, kao i prijevoz za seniore. “Od svih stvari koje su napravili za starije, najbolji je Dnevni centar – jer se u njemu družimo”, kaže jedan od korisnika usluga – Pio (76). Naime, mještani se u ovakvom selu osjećaju sigurno i ne pate od usamljenosti.

Projekt financiraju lokalna i regionalna uprava, a sufinanciraju ga i korisnici programa. Svi su opremljeni mobitelima s “crvenim gumbom” koji izravno poziva pomoć. Postoji nada da će se ovakav model brige o starijima kopirati u drugim dijelovima Španjolske. “Da ne živim u ovom selu, ne bih bio živ”, zaključuje Pio. Pogledajte više u videu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP