Prati nas

Show

Preminuo kompozitor Petr Skoumal, sigurno ga znate!

U Pragu je preminuo poznati češki kompozitor i glazbenik Petr Skoumal. Pisao je za film i kazalište, no ponajviše je ipak volio animirani film. Opisivan je kao jedan od najoriginalniji suvremenih čeških kompozitora.

Objavljeno

|

Petr Skoumal (lijevo)

U 76. godini u svom domu u Pragu umro je skladatelj Petr Skoumal. Njegovo vam ime možda ne govori puno, no znamo da ne postoji naš čitatelj koji ne pozna barem jednu Skoumalovu skladbu, makar onu naslovnu iz animiranog filma “A je to”.

Ovaj poznati češki skladatelj i glazbenik najviše je komponirao za film i kazalište, a jedno je vrijeme zajedno s kolegom Janom Vodňanskýjemu nastupao u poznatom praškom klubu „The Drama“. Puno je radio na glazbi za animirane filmove poput „Pat & Mat“, „Maxipes Fik“ i druge, no naša ga publika najviše pamti po glazbi za crtić „A je to“, legendarni lutkarski animirani film u kojemu pratimo zgode dvojice nespretnih majstora.

U devedesetim godinama, Skoumal je snimio serijal albuma za djecu, baziranih na pričama Emanuela Frynta, Pavela Šruta i Jana Vodňanskýeg. Glazbeni kritičar Jiří Černý opisao ga je kao najoriginalnijeg češkog kompozitora u posljednjih 30 godina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.