foto: BigStock

Zajedno u životu i smrti

Autor: • 19. 09. 2014. • Zdravlje1301 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Nije rijetka pojava, posebno u dugim brakovima, da nedugo nakon smrti jednog supružnika ubrzo umre i drugi. Provesti život zajedno i zajedno napustiti ovaj svijet najromantičniji je kraj koji možemo zamisliti. Novo istraživanje otkrilo je i zašto se zapravo umire od ‘slomljenog srca’.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Birminghamu otkrili su što se događa u ljudskom tijelu kad se ‘umre od tuge’ ili od ‘slomljenog srca’. Radi se zapravo o narušenoj tjelesnoj obrani odnosno imunitetu koji značajno opada kad smo izloženi vrlo potresnim događajima – no samo u starijoj dobi.Voditeljice istraživanja dr. Anna Philips i prof. dr. Janet Lord radile su s dvije grupe ispitanika: jednom u dobi od 18 do 45 godine i drugom starijom od 65 godina. Svima je bilo zajedničko da su nedavno izgubili nekoga bliskog. Znanstvenice su otkrile da je kod ožalošćenih značajno smanjen broj neutrofila, jedne vrste krvnih bijelih stanica, čak i godinu dana od gubitka voljene osobe. No, zanimljivo, to je primijećeno samo u starijoj skupini, odnosno kod ljudi koji imaju 65 ili više godina. Kod mlađih ispitanika ova pojava nije primijećena.

Kod starijih ljudi, zaključuju znanstvenice, imunitet značajno slabi nakon smrti voljene osobe te tijelo postaje podložnije bakterijskim infekcijama i općenito bolestima.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.