Prati nas

Promo

Besplatno posjetite Zvjezdarnicu

Kako to da je sunce neprozirno iako je plinovito i što se nalazi izvan Mliječne staze? Ako volite astronomiju, Zagrebačka je zvjezdarnica pripremila niz besplatnih predavanja.

Objavljeno

|

Gdje se u Zagrebu mogu gledati zvijezde?
foto. BigStock

Zagrebačka zvjezdarnica nastavlja s popularno-znanstvenim predavanjima o astronomiji koja su slobodna za građanstvo. Večeras s početkom u 20 sati predavanje će održati prof. dr. sc. Vladis Vujnović, a bit će govora o tome kako izbjeći da nas znanja koja imamo o svemiru ne dovedu u zabludu.

Neka od pitanja na koja će se tražiti odgovor su: Kako to da je sunce neprozirno iako je plinovito? Čini li Mjesec zapravo petlje oko Zemlje? Je li u središtu sunca mrak ili svjetlo?


Zagrebačka zvjezdarnica smještena je u Popovom tornju u Opatičkoj ulici 22, na Gornjem gradu, kod Muzeja grada Zagreba. Svečano je otvorena za građanstvo 5. prosinca 1903. godine, a tom je prilikom prvi upravitelj Oton Kučera rekao kako zvjezdarnica mora doprinositi napredovanju nauke i postati središte za sve one koji se zanimaju za astronomiju, tu “najuzvišeniju, najljepšu i najsavršeniju prirodnu nauku”.

Večerašnje predavanje jedno je iz serije predavanja o astronomiji koje je i ove godine organizirano za građanstvo. Ulaz na predavanja je besplatan, a obrađivat će se još i teme poput: što je tamna tvar i što se nalazi izvan Mliječne staze. Također, bit će organiziran i tečaj iz astronomije.

 

.

Promo

Dođite poslušati Zagrebačke soliste ispred lavlje nastambe u Zoološkom vrtu

Zagrebački solisti, koji proteklih mjeseci Zagrepčane i njihove goste iznenađuju nastupima po raznim mjestima u gradu na kojima se koncerti inače ne održavaju, sljedeći će nastup održati u zoološkom vrtu u Maksimiru i to ispred lavlje nastambe.

Objavljeno

|

U četvrtak, 16. svibnja Zoološki vrt grada Zagreba odzvanjat će glazbom, objavljeno je na službenoj stranici zoo-vrta.

Za to će biti zaslužni Zagrebački solisti koji proteklih mjeseci Zagrepčane i njihove goste iznenađuju nastupima po raznim mjestima u gradu na kojima se koncerti inače ne održavaju. Ti se mini koncerti održavaju u povodu 65 godina djelovanja Zagrebačkih solista.


U Maksimiru će svojim sviranjem obradovati ne samo ljude, nego i životinje. Prvi će tonovi Vrtom odjeknuti u 12 sati i 30 minuta. Izvedbe ispred lavlje nastambe i na terasi restorana “Kod morskog lava” će trajati do 13.30. Solisti će izvoditi dijelove “Karnevala životinja” Camillea Saint-Saënsa, točnije “Kokoši i pilići”, “Slon”, “Dugouhe životinje”, “Labud” i “Finale”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP