Gdje se u Zagrebu mogu gledati zvijezde?
foto. BigStock

Besplatno posjetite Zvjezdarnicu

Autor: • 15. 10. 2014. • Promo1863 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Zagrebačka zvjezdarnica nastavlja s popularno-znanstvenim predavanjima o astronomiji koja su slobodna za građanstvo. Večeras s početkom u 20 sati predavanje će održati prof. dr. sc. Vladis Vujnović, a bit će govora o tome kako izbjeći da nas znanja koja imamo o svemiru ne dovedu u zabludu.

Neka od pitanja na koja će se tražiti odgovor su: Kako to da je sunce neprozirno iako je plinovito? Čini li Mjesec zapravo petlje oko Zemlje? Je li u središtu sunca mrak ili svjetlo?

Zagrebačka zvjezdarnica smještena je u Popovom tornju u Opatičkoj ulici 22, na Gornjem gradu, kod Muzeja grada Zagreba. Svečano je otvorena za građanstvo 5. prosinca 1903. godine, a tom je prilikom prvi upravitelj Oton Kučera rekao kako zvjezdarnica mora doprinositi napredovanju nauke i postati središte za sve one koji se zanimaju za astronomiju, tu “najuzvišeniju, najljepšu i najsavršeniju prirodnu nauku”.

Večerašnje predavanje jedno je iz serije predavanja o astronomiji koje je i ove godine organizirano za građanstvo. Ulaz na predavanja je besplatan, a obrađivat će se još i teme poput: što je tamna tvar i što se nalazi izvan Mliječne staze. Također, bit će organiziran i tečaj iz astronomije.

 

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.