Prati nas

Promo

Izložba za 85. rođendan Zlatka Boureka

U Modernoj galeriji otvorena je izložba svestranog umjetnika Zlatka Boureka. Iako je nedavno proslavio 85. rođendan, Bourek je aktivan skoro jednako kao i u doba kad je radio “Profesora Baltazara”.

Objavljeno

|

Izložba Zlatka Boureka u Zagebu

U Modernoj galeriji u Zagrebu otvorena je retrospektiva svestranog kazališnog umjetnika Zlatka Boureka.  Poznat po svojim duhovitim i grotesknim lutkama, Bourek je istovremeno kipar, slikar, redatelj, kostimograf i scenograf, crtač na filmu i još mnogo toga. Ovaj vitalni 85-godišnjak jedan je od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma, institucije koja nam je dala “Profesora Baltazara” i zasad jedini Oscarom nagrađeni hrvatski film “Surogat”. Uz slike i crteže Zlatka Boureka odrastale su generacije djece. Osim legendarnog “Profesora Baltazara”, Bourek je autor filma (i slikovnice) “Dječak i lopta”, “Mačka” i mnogih drugih.

Bourek je Slavonac (rođen u Požegi 1929.), što uvijek rado ističe, a što se vidi i u njegovim likovima i poigravanju folklornim elementima.


Na izložbi u Modernoj galeriji izloženo je 120 slika, ulja na platnu nastalih do 1956. do danas. Slikarski opus Zlatka Boureka nije dosad nikad bio izlagan u ovolikom obimu te je ova izložba zapravo poklon autoru za njegov 85. rođendan koji je Bourek proslavio u rujnu ove godine, kaže autorica likovnog postava izložbe Biserka Rauter Plančić. Uz izložbu je izašla je Bourekova monografija autora Tonka Maroevića. Otvorena je do 1. studenog 2014.

.

Promo

Dođite poslušati Zagrebačke soliste ispred lavlje nastambe u Zoološkom vrtu

Zagrebački solisti, koji proteklih mjeseci Zagrepčane i njihove goste iznenađuju nastupima po raznim mjestima u gradu na kojima se koncerti inače ne održavaju, sljedeći će nastup održati u zoološkom vrtu u Maksimiru i to ispred lavlje nastambe.

Objavljeno

|

U četvrtak, 16. svibnja Zoološki vrt grada Zagreba odzvanjat će glazbom, objavljeno je na službenoj stranici zoo-vrta.

Za to će biti zaslužni Zagrebački solisti koji proteklih mjeseci Zagrepčane i njihove goste iznenađuju nastupima po raznim mjestima u gradu na kojima se koncerti inače ne održavaju. Ti se mini koncerti održavaju u povodu 65 godina djelovanja Zagrebačkih solista.


U Maksimiru će svojim sviranjem obradovati ne samo ljude, nego i životinje. Prvi će tonovi Vrtom odjeknuti u 12 sati i 30 minuta. Izvedbe ispred lavlje nastambe i na terasi restorana “Kod morskog lava” će trajati do 13.30. Solisti će izvoditi dijelove “Karnevala životinja” Camillea Saint-Saënsa, točnije “Kokoši i pilići”, “Slon”, “Dugouhe životinje”, “Labud” i “Finale”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP