Izložba Zlatka Boureka u Zagebu

Izložba za 85. rođendan Zlatka Boureka

Autor: • 03. 10. 2014. • Promo2161 • Verzija za ispis Verzija za ispis

U Modernoj galeriji u Zagrebu otvorena je retrospektiva svestranog kazališnog umjetnika Zlatka Boureka.  Poznat po svojim duhovitim i grotesknim lutkama, Bourek je istovremeno kipar, slikar, redatelj, kostimograf i scenograf, crtač na filmu i još mnogo toga. Ovaj vitalni 85-godišnjak jedan je od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma, institucije koja nam je dala “Profesora Baltazara” i zasad jedini Oscarom nagrađeni hrvatski film “Surogat”. Uz slike i crteže Zlatka Boureka odrastale su generacije djece. Osim legendarnog “Profesora Baltazara”, Bourek je autor filma (i slikovnice) “Dječak i lopta”, “Mačka” i mnogih drugih.

Bourek je Slavonac (rođen u Požegi 1929.), što uvijek rado ističe, a što se vidi i u njegovim likovima i poigravanju folklornim elementima.

Na izložbi u Modernoj galeriji izloženo je 120 slika, ulja na platnu nastalih do 1956. do danas. Slikarski opus Zlatka Boureka nije dosad nikad bio izlagan u ovolikom obimu te je ova izložba zapravo poklon autoru za njegov 85. rođendan koji je Bourek proslavio u rujnu ove godine, kaže autorica likovnog postava izložbe Biserka Rauter Plančić. Uz izložbu je izašla je Bourekova monografija autora Tonka Maroevića. Otvorena je do 1. studenog 2014.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.