Kako kuhati bundevu? Što napraviti s tikvom?
foto: Silvija Novak

Jesenska princeza – bundeva

Autor: • 18. 10. 2014. • Mozaik3678 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Tikva, buča, misirača, bundeva – sve su to nazivi za jedan od najzanimljivijih i najhranjivijih jesenskih plodova. No unatoč svojim blagodatima i sjajnom okusu, bundeva je vrlo rijetko na našem jelovniku što je prava šteta jer od bundeve se može napraviti juha, pire, savijača, prilog pečenju, kolač, sok i još mnogo toga.

Bundeva je s nama već jako dugo. Određene vrste, poput tikvica (Lagenaria vulgaris) poznavali su još stari Egipćani i Rimljani, dok su velike narančaste bundeve iz porodice Cucurbitaceae pristigle iz novog svijeta, točnije Meksika.Svoju intenzivnu žutu ili narančastu boju bundeve duguju beta-karotenu koji je iznimno važan u proizvodnji vitamina D te sprječavanju proizvodnje štetnih slobodnih radikala. Osim toga, bundeva ima puno vitamina A, C, E i K te kalija, fosfora, kalcija i željeza.

Važno je spomenuti kako bundeve sadrže jako malo kalorija, samo 26 kcal na 100 grama ploda i zbog toga je bez grižnje savjesti možete jesti i kad ste na dijeti. Lako su probavljive pa se preporučuju osobama s želučanim tegobama.

Osim ploda, kod bundeva se koriste i koštice i to za proizvodnju vrlo hranjivog ulja, tamno zelene boje kojem se ponekad tepa da je “zeleno zlato”. Bučine sjemenke imaju čak 20 puta veću energetsku vrijednost od samog mesa bundeve, a bučino ulje sadrži vrlo važne masne kiseline poput linolenske, oleinske, palmitinske I stearinske. Bučino ulje koristi se kao dodatak salatama i juhama, no nije pogodno za prženje.

Gdje nabaviti bučino ulje?

Iz bučinih koštica proizvodi se visokovrijedno ulje (foto: Silvija Novak)

Što napraviti od bundeve?

Juha od bundeve izvrsno je predjelo, a sve što je potrebno je oguliti bundevu, narezati je na komade, skuhati i onda usitniti štapnim mikserom. Začinite po želji te dodajte malo kiselog vrhnja ili bućinog ulja.

Bučnica je jedna od omiljenih savijača. Može se raditi na slatko (od narančaste bundeve) i na slano (od žute bundeve). U smjesu se najčešće dodaje svježi sir i jaje, a možete koristiti iste kore kao kad radite štrudle od jabuka. Bučnica se peče vrlo kratko i začas je spremna za jelo.

Pire od bundeve zanimljiva je zamjena za uobičajeni pire od krumpira ili nešto rjeđi od celera. Priprema je gotovo identična: bundevu je potrebno skuhati i zgnječiti te dodati malo mlijeka ili maslaca.

Pečena bundeva je jedan od najjednostavnijih priloga i tu doista nema neke filozofije. Bundevu se nareže na komade i ispeče u pećnici tek uz dodatak malo soli i ulja. Bundeva se peće nešto kraće od krumpira i na nešto nižoj temperature.

Pohane bundeve su vrlo zanimljivo jelo koje možete oplemeniti začinima prema vlastitom ukusu, a od ribanih bundeva možete napraviti i popečke koji su vrlo brzo spremni za jelo.

Bundeva se može jesti i sirova na salatu pri čemu ju je dovoljno sitno nasjeckati ili naribati. Od sirove bundeve možete napraviti ukusan i hranjiv sok pri čemu komade bundeve izmiksate u mikseru i dodate limunovog soka i meda.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.