Prati nas

Mozaik

Jesenska princeza – bundeva

Rijetko je koji plod tako hranjiv kao bundeva. Uz to sadrži iznimno malo kalorija pa ju možete jesti bez grižnje savjesti. Također, može ju se pripremiti na mnogo načina pa je šteta što je jedemo tako rijetko.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako kuhati bundevu? Što napraviti s tikvom?
foto: Silvija Novak

Tikva, buča, misirača, bundeva – sve su to nazivi za jedan od najzanimljivijih i najhranjivijih jesenskih plodova. No unatoč svojim blagodatima i sjajnom okusu, bundeva je vrlo rijetko na našem jelovniku što je prava šteta jer od bundeve se može napraviti juha, pire, savijača, prilog pečenju, kolač, sok i još mnogo toga.

Bundeva je s nama već jako dugo. Određene vrste, poput tikvica (Lagenaria vulgaris) poznavali su još stari Egipćani i Rimljani, dok su velike narančaste bundeve iz porodice Cucurbitaceae pristigle iz novog svijeta, točnije Meksika.


Svoju intenzivnu žutu ili narančastu boju bundeve duguju beta-karotenu koji je iznimno važan u proizvodnji vitamina D te sprječavanju proizvodnje štetnih slobodnih radikala. Osim toga, bundeva ima puno vitamina A, C, E i K te kalija, fosfora, kalcija i željeza.

Važno je spomenuti kako bundeve sadrže jako malo kalorija, samo 26 kcal na 100 grama ploda i zbog toga je bez grižnje savjesti možete jesti i kad ste na dijeti. Lako su probavljive pa se preporučuju osobama s želučanim tegobama.

Osim ploda, kod bundeva se koriste i koštice i to za proizvodnju vrlo hranjivog ulja, tamno zelene boje kojem se ponekad tepa da je “zeleno zlato”. Bučine sjemenke imaju čak 20 puta veću energetsku vrijednost od samog mesa bundeve, a bučino ulje sadrži vrlo važne masne kiseline poput linolenske, oleinske, palmitinske I stearinske. Bučino ulje koristi se kao dodatak salatama i juhama, no nije pogodno za prženje.

Gdje nabaviti bučino ulje?

Iz bučinih koštica proizvodi se visokovrijedno ulje (foto: Silvija Novak)

Što napraviti od bundeve?

Juha od bundeve izvrsno je predjelo, a sve što je potrebno je oguliti bundevu, narezati je na komade, skuhati i onda usitniti štapnim mikserom. Začinite po želji te dodajte malo kiselog vrhnja ili bućinog ulja.

Bučnica je jedna od omiljenih savijača. Može se raditi na slatko (od narančaste bundeve) i na slano (od žute bundeve). U smjesu se najčešće dodaje svježi sir i jaje, a možete koristiti iste kore kao kad radite štrudle od jabuka. Bučnica se peče vrlo kratko i začas je spremna za jelo.

Pire od bundeve zanimljiva je zamjena za uobičajeni pire od krumpira ili nešto rjeđi od celera. Priprema je gotovo identična: bundevu je potrebno skuhati i zgnječiti te dodati malo mlijeka ili maslaca.

Pečena bundeva je jedan od najjednostavnijih priloga i tu doista nema neke filozofije. Bundevu se nareže na komade i ispeče u pećnici tek uz dodatak malo soli i ulja. Bundeva se peće nešto kraće od krumpira i na nešto nižoj temperature.

Pohane bundeve su vrlo zanimljivo jelo koje možete oplemeniti začinima prema vlastitom ukusu, a od ribanih bundeva možete napraviti i popečke koji su vrlo brzo spremni za jelo.

Bundeva se može jesti i sirova na salatu pri čemu ju je dovoljno sitno nasjeckati ili naribati. Od sirove bundeve možete napraviti ukusan i hranjiv sok pri čemu komade bundeve izmiksate u mikseru i dodate limunovog soka i meda.

.

Show

Preminuo je neponovljivi Rajko Dujmić, zvali su ga Mozart hrvatskog popa

Posljednjih godina života Dujmić je bio u sporu s ostatkom Novih fosila koji je odlučilio nastaviti bez njega.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), hrvatski glazbenik najpoznatiji po pjesmama koje je napisao za Nove Fosile, bend koji je vodio i u kojem je svirao klavijature. Fosili su, ponajviše njegovim zaslugama, nazivani i “hrvatskom ABBA-om”.

Podsjetimo, glazbenik je u srijedu stradao u prometnoj nesreći u Ravnoj Gori. Vozilom Hitne pomoći prebačen je u bolnicu na riječkom Sušaku gdje je smješten na Jedinicu intenzivnog liječenja, a ustanovljene su mu teške ozlijede glave.


Dujmić je u Zagrebu završio srednju glazbenu školu na smjeru violina, te je potom apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima “Grupa Marina Škrgatića”, “Crno bijeli”, “Klan” i “Zlatni akordi”. Prva mu je autorska pjesma izvedena na Boom festivalu u Ljubljani.

Novi fosili – Sklopi oči (R. Dujmić/D. Volarić/R. Bosner), Opatijski festival, 1979.

Većinu svoje karijere Dujmić je proveo u Novim fosilima, čija je najprodavanija ploča “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine prodana u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na tom albumu su neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila poput “Košulje plave”, “Tonke”, “Ključ je ispod otirača”…

Rajko Dujmić (screenshot: HDS ZAMP/Youtube)

Dugo i intenzivno surađivao je sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom “Rock me”, Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke “Rock me”, 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te Srebrna krila s pjesmom “Mangup”.

Svoj prvi i jedini solo album “Nizvodno od raja” objavio je 1993. godine. 2009. godine izdana je “Gold Collection” s njegovim najboljim pjesmama koje je pisao za druge izvođače, osim Novih fosila.

Pjesmama utkan u hrvatsku popularnu kulturu, Dujmić se velik dio života borio i protiv ovisnosti o drogama i alkoholu, u čemu mu je nesebično pomagala supruga Snježana. Posljednjih godina života bio je u sporu s ostatkom “Fosila” koji su odlučili nastaviti bez njega.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP