Kako je biti star?
foto: BigStock

Kakav je to osjećaj biti star?

Autor: • 12. 10. 2014. • Aktivno starenje1724 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Kakav je osjećaj biti stvarno star i znati da je kraj blizu? Ovo pitanje postavljeno je na portalu Quora, a odgovor je ponudio 83-godišnji Stan Hayward, filmski i TV scenarist i pisac.

“Stvarno sam star i znam da je smrt blizu. Većina mojih prijatelja je pokojna, a oni koji su živi imaju zdravstvene probleme. Ja sam, na primjer, potpuno gluh i djelomično slijep. Živim sam. Pišem ovo u 6 ujutro. Danas ću, ako bude lijepo vrijeme: otići u šetnju, razgovarati s prijateljima, obaviti kupovinu, oprati veš, nahraniti mačku, pospremiti malo po kući, iznijeti smeće. Radit ću ono što radi i većina ljudi koji nisu jako stari jer ne postoji poseban osjećaj ‘biti star’.Postoji osjećaj da ne možeš raditi sve ono što si prije radio. Postoji osjećaj da bi mogao postati ovisan o nekome, ili, ako već jesi ovisan, da bi trebao pokušati što više stvari obaviti sam. Postoji osjećaj da trebaš čim više vremena provoditi s ljudima koji su ti dragi. Postoji osjećaj da je vrijeme dragocjeno. Naravno, uvijek je i bilo, ali sada si toga više svjestan. Postoji osjećaj da puno stvari koje radiš, radiš posljednji put. Razmišljaš o onima koji te poštuju jer si star i onima koji te odbacuju jer si star. Neki aspekti života brzo se mijenjaju i nove stvari nas preplavljuju. A opet, neki aspekti života su uvijek isti. Majke se i dalje smiješe svojim bebama. Djeca su i dalje oduševljena svojim prvim kućnim ljubimcima. Učenje vožnje bicikla zabavno je kao i pokretanje tvrtke. Puhati u rođendanske svjećice jednako veseli i s 8 i s 80 godina.

Nije važno to što je smrt neizbježna, nego je važno da kad se zastor spusti, publika ode s osjećajem zadovoljstva. ‘Svijet je pozornica. Igrao si ulogu najbolje što si mogao. Nakloni se i otiđi’, jednom je netko rekao”, naveo je u svojem odgovoru 83-godišnji Stan.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.