Prati nas

Mozaik

Najvažnije stvari

Da smo bar ovo znali kad smo bili mlađi, život bi nam bio drugačiji

Poznato je da se na vlastitim greškama najbolje uči. Oni jako mudri, uče na tuđim greškama. Također, mudro je poslušati savjet iskusnijih. Što bismo zato mogli poručiti mlađoj ili mlađem sebi?

Objavljeno

|

Koliko su česti miješani brakovi? Brakovi katolika i pravoslavaca? brakovi katolika i muslimana?
ilustracija: S. Bura/mj

Možete to nazvati iskustvom i učenjem na vlastitim pogreškama, ali s 50 godina ljudi znaju koje životne odluke su im bile pogrešne i rezultat mladenačke naivnosti. Bez obzira jeste li zagovornik ideje da se “sve događa s razlogom” ili priželjkujete otkriće vremenskog stroja, vjerojatno ste naučili ponešto iz svojih vlastitih pogrešaka.

Portal Huffington Post pitao je svoje Facebook korisnike što žele da su znali kad im je bilo 25. Evo njihovih odgovora što bi poručili mlađem sebi:

Izraziti svoje mišljenje

Vi ste sami sebi jedini istinski advokat, pa se nemojte ustručavati založiti se za sebe i izraziti svoje mišljenje. Jer najgore je poslije žaliti.

Znati kad treba otići

Mnogi čitatelji rekli su kako je odluka o odlasku, koliko god bila teška, ponekad najbolja stvar koju možete učiniti za sebe. I što prije to shvatite, manje ćete morati nadoknađivati propušteno vrijeme.

Čim prije početi štedjeti

Umirovljenje nije šala, što ćete spoznati oko pedesete. Dok budete gledali svoj prazan račun, sjetit ćete se svih onih bespotrebnih troškova. Zato ne jedite vani, prošećite ili koristite javni prijevoz i zapamtite da je svaki ušteđeni novčić – zarađeni novčić, koliko god to otrcano zvučalo.

Dobro razmisliti o smjeru obrazovanja

Nekoliko je čitatelja spomenulo kako im je žao što nisu bolje razmislili o tome u kojem će se smjeru obrazovati ili se prekvalificirati.

Putovati više

Mladost je samo jedna. Stoga prije nego vas vežu obaveze kredita, braka i djece, dobra je ideja istražiti malo svijet i vidjeti što se sve ondje nalazi (naravno, dok god to ne znači bankrot!) Razmislite o tome da se zaposlite negdje vani na neko vrijeme. Posjetite grad o kojem ste oduvijek sanjali. Otiđite na mjesto na kojem ćete radije gledati uokolo, nego u zaslon svojeg smartfona.

Manje se zadužiti

Ne kupujte stvari koje vam nisu potrebne i dobro razmislite prije nego nabavite kreditnu karticu. Bez obzira što vam govorili, to nije besplatan novac i koliki god bio limit, nemojte ići u crveno zbog dizajnerskog komada odjeće ili preskupog putovanja. U kojem god obliku došla, zaduženost nije dobra. Dobro razmislite prije uzimanja bilo kakvog kredita.

Zaštititi se od sunca

Osunčan ten može vas nakratko učiniti zanosnijima, ali na duži rok to vodi pojavi sunčanih pjega, bora i opuštenosti kože. Zato posegnite za kremom sa zaštitinim faktorom i zaštitite svoju kožu.

Dobro razmisliti prije ulaska u brak

Mnogi su čitatelji istaknuli da žele da su malo pričekali prije ulaska u brak, bar do tridesete. Iako ne postoji pravilo koje se može primjeniti na sve, savjet koji zasigurno neće štetiti je – dobro razmislite prije nego uđete u brak.

Usporiti

Mnogi od nas gube puno vremena spojeni na svoje elektroničke uređaje ili društvene mreže ili brinući o sljedećem poslovnom potezu. Život je kratak. Uživajte u njemu. Jedna čitateljica je to lijepo opisala: “Da se mogu vratiti u mladost, ne bih bila toliko usmjerena na uspjeh i radila po 80 sati tjedno. Malo bih usporila. Dopustila bih si da me definira više različitih stvari, a ne samo to čime se profesionalno bavim.”

Obrazovati se

Kako se ono kaže: vaša vam postignuća nitko ne može oduzeti. Obrazovanje je jedno od takvih postignuća. Mnogi čitatelji žale što nisu upisali fakultet ili, ako ga i jesu upisali, što ga nisu završili. Bez obzira hoće li vam to osigurati karijeru iz snova ili ćete upoznati ljude iz drugih krajeva ili naučiti kako gledati stvari iz drugog kuta, obrazovanje je uvijek dobra odluka, u kojem god obliku bila.

Brinuti o zdravlju

Oko dvadeset i pete godine počinjete uočavati da vam metabolizam usporava. Ali paziti na svoje tijelo kako starite, znači puno više od povremenog preskakanja pizze. Važno je stvoriti dobre navike i riješiti se loših, što će vam omogućiti dovoljno zdravlja da u životu učinite što god želite. Zato prestanite pušiti i smanjite alkohol. Kao što je mnogo čitatelja primijetilo, sitne promjene u svakodnevnom životu mogu donijeti dugotrajne blagotvorne učinke.

Što biste vi voljeli da ste znali kad ste bili mlađi?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.