Prati nas

Vijesti

Ne nasjedajte na priče o povratu mirovine

U posljednja dva mjeseca prevaranti dolaze s pričom o provizijama za mirovine ili o povratu novca zbog preplaćene struje. U većini slučajeva najave se telefonski i tada pitaju, ako im se javi starija osoba, živi li sama.

Objavljeno

|

Kako varaju umirovljenike?
foto: BigStock

Unatoč brojnim upozorenjima policije da ne nasjedaju na priče neznanaca, još je jedna osoba starije životne dobi prevarena. Ovaj put žrtva je bio 81-godišnjak iz Tiborjanaca, kod Belišća, piše Glas Slavonije.

“Nepoznati mlađi muškarac u ponedjeljak je oko 11.45 došao u kuću 81-godišnjaka te mu priopćio da ima pravo na povrat mirovine, ali da mora platiti nekoliko tisuća kuna. Nakon što mu je starac isplatio novac, prevarant je otišao”, doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske. Nakon što je 81-godišnjak dobro razmislio, odlučio je prijaviti neznanca koji je otišao s njegovim novcem. Policija traga za prevarantom, kojeg očekuje kaznena prijava.

“Ponovno upozoravamo građane, posebno one starije životne dobi i koji žive sami, da ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom a da se pouzdano ne uvjere o kome je riječ. Ako se osoba predstavi kao ‘službena’, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid”, upozorio je glasnogovornik osječke policije.

Dodao je da građani ne nasjedaju na upornost nepoznatih osoba, koje pod svaku cijenu žele ući u njihov dom s brojnim izgovorima, jer se izlažu riziku. Oni koji se brinu o starijim osobama trebali bi ih upozoriti na sve navedeno, a ako neznanac ipak ne odustaje od toga da uđe u kuću ili stan, treba pozvati susjeda da nazoči razgovoru s njim. O svakom sumnjivcu, a tako i o prijevari, odmah treba obavijestiti policiju na telefonski broj 192.

Kako rade prevaranti?

Prevaranti imaju uhodani obrazac varanja starijih osoba. U posljednja dva mjeseca dolaze s pričom o provizijama za mirovine ili o povratu novca zbog preplaćene struje. Prevaranti “operiraju” po svim mjestima Slavonije i Baranje, tražeći upravo starije osobe. U većini slučajeva najave se telefonski i tada pitaju, ako im se javi starija osoba, živi li sama. Ako dobiju potvrdan odgovor, ubrzo će pokucati na žrtvina vrata.

/autor: S.Lacić, Glas Slavonije/

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.