Prati nas

Mozaik

Obilježava se Svjetski dan hrane

Koliko čovjek može izdržati bez hrane, koji je recept najstariji na svijetu i koliko je špinata prodano zahvaljujući Popaju? Danas slavimo Svjetski dan hrane. Dobar vam tek!

Objavljeno

|

Koje je zdravo voće i povrće?
foto: BigsStock

Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. listopada, prema odluci zemalja članica Organizacije za prehranu i poljoprovredu (FAO) iz 1979. godine.  Tom prigodom sa svih smo strana prikupili nekoliko zanimljivosti o hrani…

Bez hrane ćemo preživjeti mjesec dana

Čovjek bez hrane može preživjeti čak mjesec dana, a potrebno joj je oko 7 minuta da iz usta dođe u želudac. Bez vode čovjek može izdržati samo 7 dana, a dnevno je poželjno popiti oko litru vode. No čak i u litri najčišće vode nalazi se oko 100.000 bakterija. Nedostaje li vam minerala, posegnite za nekim jačim napitkom jer se u alkoholnim pićima može naći svih 13 minerala čovjeku potrebnih za život.


Najstariji recept na svijetu

Jeste li znali da je najstariji poznati recept na svijetu onaj za pivo? Do 3.000 godine prije nove ere u Egiptu je postojalo 6 različitih vrsta piva. U drevnoj Kini pak, ljudi su vršili samoubojstvo tako što bi pojeli pola kile soli. Zanimljivo, upravo je Kina domovina sladoleda, a ne Italija kako se ponekad misli. Najviše pizza pojede se ipak u Americi, a čak polovina svih pizza prodanih u SAD-u sadrži i feferone. Kako bi privoljeli svoju djecu da pojedu i malo povrća, smišljen je Popaj nakon čijeg je prikazivanja prodaja špinata u SAD-u porasla za 33%. Francuzi vole ipak malo sofisticiranija jela, pa prosječni Francuz godišnje pojede oko 500 puževa.

Banane nas čine sretnima

Kad je voće u pitanju, možda niste znali da jabuke pripadaju porodici ruža i da ih ima preko 7.500 vrsta. Banane sadrže kemikaliju koja čini ljude sretnima, a zbog kalija su i blago radioaktivne. Jagode imaju više vitamina C od naranče, a borovnice poboljšavaju memoriju. U vlastitoj kuhinji, pak, možete isprobati i sljedeće: dobro kuhano jaje će se okretati u vodi, a nekuhano ili slabo kuhano neće.

.

Mozaik

Umjetnost svima! Pogledajte izložbu na Maksimirskoj cesti

U dva dana ove likovne akcije, studenti su oslikali panoe veličine 2×3 metra postavljene nasuprot glavnog ulaza u Park Maksimir. Rezultat je besplatna izložba pod vedrim nebom pred kojom ovih dana zastaju i brojni turisti.

Objavljeno

|

Autor

Ako vas ovih dana put nanese prema istoku Zagreba, zastanite na Maksimirskoj cesti kraj parkirališta podno plavog stadiona. Naime, tamo je krajem lipnja postavljena nova „Izložba na cesti“.  Koji organiziraju Centar za kulturu i informacije Maksimir u partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U dva dana ove likovne akcije, studenti su oslikali  panoe veličine 2×3 metra postavljene nasuprot glavnog ulaza u Park Maksimir. Rezultat je besplatna izložba pod vedrim nebom pred kojom ovih dana zastaju i brojni turisti. Požurite pogledati ovo urbano lice grada prije nego što ga zamijene neke druge boje i likovne teme.


Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP