Prati nas

Vijesti

Sretan vam Međunarodni dan starijih osoba

1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Ovaj dan obilježava se i u Hrvatskoj kako bi se naglasila potreba osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika starije dobi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

Odlukom UN-a iz 1990. godine, 1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Time se  želi podići svijest o potrebama ali i mogućnostima starijih osoba te potrebi njihovog aktivnijeg uključenja u društveni život. Na to upućuje i slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a: „Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj“.

Da iskustvo stečeno godinama rada može biti neprocjenjiv doprinos kolektivu, počeli su uviđati i neki veliki proizvođači. Predvodnik trenda su naravno tvrtke iz Japana koji i inače tradicionalno ima blagonakloniji odnos prema starenju. Tako su neke kompanije svojim starijim radnicima omogućile da biraju žele li otići u mirovinu ili ostati u firmi kao mentori mlađim kolegama. Također, neki trgovački lanci i banke radije zapošljavaju starije osobe koje ulijevaju više povjerenja.


Do prije desetak godina još se i moglo reći da je aktivna uloga u suvremenom, tehnikom oblikovanom društvu rezervirama gotovo isključivo za mlađu populaciju tinejdžera i dvedeset-i-nešto-godišnjaka, no stvari se mijenjaju i korisnici stare: netko tko je 1989. godine, kada je pokretanjem prve www stranice rođen internet, imao 25 godina, danas ima okruglih 50. Diktat mladosti, zaključuju analitičari, lagano jenjava.

.

Vijesti

Bill Gates dao 150 milijuna dolara da smanji cijenu cjepiva protiv koronavirusa

Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljena meta antivaksera i teoretičara zavjera, Bill Gates, povukao je potez za kojeg će biti potrebna prilična mentalna akrobacija da bi ga se prikazalo negativnim. Naime, Bill i njegova supruga Melinda preko svoje zaklade su donirali 150 milijuna dolara kako bi osigurali da cijena pojedinačnog cjepiva protiv koronavirusa bude što pristupačnija i cijenom dostupnija najširoj mogućoj populaciji, piše magazin The Week.

Zaklada Melinda i Bill Gates novac je uplatila Serum Institutu u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva, objavio je savez za razvoj cjepiva Gavi. Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.


“Previše puta smo svjedočili tome da najranjivije zemlje budu ostavljene na kraju reda kad je riječ o novim tretmanima, dijagnostičkim postupcima i cjepivima”, kazao je direktor Gavija, dr. Seth Berkley. Posljedice takve nejednakosti u distribuciji cjepiva protiv COVID-19 mogle bi biti poražavajuće.

“Ako su samo najbogatije zemlje svijeta zaštićene, onda će međunarodna trgovina i društvo nastaviti patiti kako pandemija nastavlja bjesniti širom svijeta”, kaže Berkley.

Serum Institut u Indiji jedna je od nekolicine kompanija u svijetu koja surađuje s AstraZenecom na proizvodnji kandidata za cjepivo. To je također i jedan od glavnih opskrbljivača Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupno 92 zemlje dobit će cjepivo po ovim sniženim cijenama, a cilj Gavija je prikupiti dvije milijarde dolara za nastavak snabdijevanja zemalja cjepivima po pristupačnim cijenama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP