Prati nas

Vijesti

Sretan vam Međunarodni dan starijih osoba

1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Ovaj dan obilježava se i u Hrvatskoj kako bi se naglasila potreba osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika starije dobi.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Odlukom UN-a iz 1990. godine, 1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Time se  želi podići svijest o potrebama ali i mogućnostima starijih osoba te potrebi njihovog aktivnijeg uključenja u društveni život. Na to upućuje i slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a: „Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj“.

Da iskustvo stečeno godinama rada može biti neprocjenjiv doprinos kolektivu, počeli su uviđati i neki veliki proizvođači. Predvodnik trenda su naravno tvrtke iz Japana koji i inače tradicionalno ima blagonakloniji odnos prema starenju. Tako su neke kompanije svojim starijim radnicima omogućile da biraju žele li otići u mirovinu ili ostati u firmi kao mentori mlađim kolegama. Također, neki trgovački lanci i banke radije zapošljavaju starije osobe koje ulijevaju više povjerenja.


Do prije desetak godina još se i moglo reći da je aktivna uloga u suvremenom, tehnikom oblikovanom društvu rezervirama gotovo isključivo za mlađu populaciju tinejdžera i dvedeset-i-nešto-godišnjaka, no stvari se mijenjaju i korisnici stare: netko tko je 1989. godine, kada je pokretanjem prve www stranice rođen internet, imao 25 godina, danas ima okruglih 50. Diktat mladosti, zaključuju analitičari, lagano jenjava.

.

Vijesti

Merkel u srijedu slavi 65. rođendan. Iako i dalje drhti, kaže: Sposobna sam

Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.

Objavljeno

|

Autor

“Osjećam se sasvim dobro i nema potrebe za brigom”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel o napadima drhtavice, javlja Deutsche Welle. Ona je tako u srijedu po drugi put govorila o temi koja tjednima zaokuplja pažnju javnosti. Njene riječi došle su poslije trećeg napada drhtavice koji je javno zabilježen, ovog puta na dočeku finskog premijera Anttija Rinnea. Drhtanje je bilo nešto blaže i kraće od prethodna dva puta.

Merkel je rekla da je u fazi “oporavka” nakon prve drhtavice početkom lipnja. Ona i neslužbeni izvori iz vlade drugi i treći napad objašnjavaju psihološkim posljedicama prvog napada koji se navodno dogodio zbog vrućine i pomanjkanja tekućine.


“To očito još nije sasvim gotovo, ali postoji napredak i sada neko vrijeme moram živjeti s tim”, rekla je kancelarka, dodajući kako vjeruje da će napadi proći kako su i došli. Ona na potpitanja novinara nije željela precizirati što su uzroci zdravstvenih tegoba. “Inače sam čvrsto uvjerena da sam sasvim sposobna”.

Time je pokušala ugušiti rasprave o tome je li njeno zdravlje tako narušeno da više ne može obavljati kancelarski posao. Merkel u srijedu navršava 65 godina, piše Deutsche Welle.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP