foto: BigStock

Sretan vam Međunarodni dan starijih osoba

Autor: • 01. 10. 2014. • Vijesti1022 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Odlukom UN-a iz 1990. godine, 1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Time se  želi podići svijest o potrebama ali i mogućnostima starijih osoba te potrebi njihovog aktivnijeg uključenja u društveni život. Na to upućuje i slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a: „Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj“.

Da iskustvo stečeno godinama rada može biti neprocjenjiv doprinos kolektivu, počeli su uviđati i neki veliki proizvođači. Predvodnik trenda su naravno tvrtke iz Japana koji i inače tradicionalno ima blagonakloniji odnos prema starenju. Tako su neke kompanije svojim starijim radnicima omogućile da biraju žele li otići u mirovinu ili ostati u firmi kao mentori mlađim kolegama. Također, neki trgovački lanci i banke radije zapošljavaju starije osobe koje ulijevaju više povjerenja.Do prije desetak godina još se i moglo reći da je aktivna uloga u suvremenom, tehnikom oblikovanom društvu rezervirama gotovo isključivo za mlađu populaciju tinejdžera i dvedeset-i-nešto-godišnjaka, no stvari se mijenjaju i korisnici stare: netko tko je 1989. godine, kada je pokretanjem prve www stranice rođen internet, imao 25 godina, danas ima okruglih 50. Diktat mladosti, zaključuju analitičari, lagano jenjava.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.