Prati nas

Zdravlje

Trendovi: Rađanje u sedamdesetima

Adriana je umirovljenica s tek nešto više od 300 € mirovine pa dodatno zarađuje kao honorarni profesor na Sveučilištu u Bukureštu. Iako nema obitelji, nada se da je od roditelja naslijedila dugovječnost. Ne pije i ne puši. Nada se da će s Elizom biti do njene dvadesete godine.

Objavljeno

|

Adriana i Eliza Iliescu (foto: The Guardian)

Iako je medicina lansirala trend sve starijih prvorotkinja, nemalo nas iznenade vijesti o trudnicama starijim od pedeset godina. Donosimo priču o šampionkama ovog trenda koje su postale majkama u sedamdesetima.

Najstarija majka na svijetu, za sada, je Indijka Rajo Devi, koja je majčinstvo iskusila u svojoj 70. godini i nakon 5 desetljeća braka. Devi je začela medicinski potpomognutom oplodnjom, a prošle je godine rodila zdravu djevojčicu. Njen suprug 72-godišnji Bala Ram bio je spreman učiniti sve da dobije nasljednika pa je čak prije 40 godina oženio i sestru svoje žene, no dijete nisu dobili. Zbog toga su cijeli život bili društveno stigmatizirani. Liječnici nisu objavili čije su spolne stanice korištene za ovaj postupak.


Nekoliko mjeseci prije Rajo Devi, rodila je još jedna sedamdesetogodišnja Indijka. Majka dvije odrasle žene i baka petero unučadi Omkari Panwar rodila je blizance, dječaka i djevojčicu. Iako je neki smatraju najstarijom majkom na svijetu, ti su podaci diskutabilni, jer Omkari ne posjeduje rodni list. Omkari i njen suprug Charan Singh Panwar su pod svaku cijenu željeli muškog nasljednika. Potrošili su cijelu ušteđevinu, podignuli hipoteku nad malim komadom zemlje kojeg posjeduju i zadužili se na kreditne kartice kako bi mogli platiti postupak medicinski potpomognute oplodnje. Uvijek smo željeli muško dijete, ali Bog nas nije blagoslovio njime. Sada smo zahvalni Bogu što je odgovorio na naše molitve, kazao je 77-godišnji otac.

Među najstarijim svjetskim majkama je i Rumunjka Adriana Iliescu, koja je 2005. u 66. godini života, uz pomoć umjetne oplodnje i anonimnog davatelja sperme, rodila zdravu djevojčicu koju je nazvala Eliza.  71-godišnja Adriana je umirovljenica s tek nešto više od 300 € mirovine pa dodatno zarađuje kao honorarni profesor na Sveučilištu u Bukureštu. Iako nema obitelji, nada se da je od roditelja naslijedila dugovječnost. Ne pije i ne puši. Nada se da će s Elizom biti do njene dvadesete godine. U protivnom, uzda se u Elizinog kuma koji je ujedno i liječnik koji ju je donio na svijet.

2006. godine je titulu najstarije majke nosila Španjolka Marija del Carmen Bousada de Lara, koja je 2009. godine preminula zbog zloćudne bolesti. U vrijeme kada je rodila blizance imala je 66 godina i bila je 130 dana starija od Adriane Iliescu u trenutku poroda. Bousada de Lara je javno priznala da je kalifornijskim liječnicima lagala o svojim godinama, sve kako bi joj omogućili još jedno majčinstvo. Nadala se kako će, poput njene majke, doživjeti 101 godinu. Brigu za blizance su preuzeli njeni stariji sinovi.

.

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome? Lajmska bolest najviše pogađa starije žene

Lajmska bolest, bakterijska infekcija koju prenose krpelji, najviše pogađa starije žene, pokazala je nova studija. Razlog bi mogao biti vrlo banalan. Naime, starije žene češće šeću prirodom.

Objavljeno

|

Starije žene koje žive u ruralnim područjima u najvećoj su opasnosti da se zaraze lajmskom bolešću, pokazala je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool analizirali su podatke iz više od 2.000 bolničkih pacijenata diljem Engleske i Walesa i otkrili da su osobe između 61 i 65 godina starosti te djeca do 10 godina u najvećoj opasnosti da se zaraze bolešću koju prenose krpelji. Analizirani podaci su pokazali da je 60 posto zaraženih osoba ženskog spola te da se u 96 posto slučajeva radilo o bijelcima.


John Tulloch, autor studije, kazao je da podaci pokazuju da je među zaraženima najviše žena starijih od 60 godina te da je vrlo teško objasniti zašto je to tako. Tulloch dodaje da bi jedan od razloga moglo biti to što su žene češće od muškaraca u potrazi za zdravijim načinom živote pa stoga češće odlaze u duge šetnje prirodom zbog čega su više izložene ugrizima krpelja. Iz istog razloga, odnosno češćeg boravka na livadama, u većoj su opasnosti i djeca.

Naučite prepoznati migrirajući eritrem

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Simptomi mogu uključivati migrirajući eritrem koji najčešće nastaje između trećeg do tridesetog dana nakon ugriza krpelja. Riječ je o crvenoj mrlji ili ispupčenju na koži koji se prstenasto šire do 50 cm u promjeru, vrlo često s središnjim izbljeđivanjem. Neki ljudi imaju i simptome nalik gripi što uključuje visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima i manjak energije.

Migrirajući eritremi (foto: Jongarrison, Mikael Häggström, Guswen, Wunderling/Wikimedia)

Važno je antibioticima liječiti prvi stadij bolesti, u fazi migrirajućeg eritrema, kako bi se spriječio razvoj teških i kroničnih oblika bolesti.  Lajmska bolest najčešće bilježi u sjeverozapadnom području Hrvatske, no prisutna je u cijelom kontinentalnom dijelu države. Rijetko se javlja u dalmatinskim županijama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP