Prati nas

Zdravlje

Žene nakon 51. rođendana očajavaju: Muškarci nas više ne vide

Britansko istraživanje pokazuje kako menopauza bitno utječe na žensko samopouzdanje. Žene u pedesetim godinama misle da nisu dovoljno privlačne i da ih muškarci više ne primjećuju, a ni društvo ih ne cijeni dovoljno.

Objavljeno

|

Kako menopauza ne utječe na žene?
foto: BigStock

Opsežno istraživanje provedeno na 2000 ispitanica pokazuje da veliki dio žena osjeća pomanjkanje muške pozornosti nakon što zakorači u 51. godinu života. Neke su čak priznale kako se osjećaju nevidljivima. Uz to, prijavile su nestanak samopouzdanja povezanog s pojavom sjedina, nošenjem naočala, a tvrde da im je čak teško pronaći i modernu odjeću.

Čak su dvije trećine žena starijih od 45 godina rekle kako ih muškarci uopće ne primjećuju nakon što uđu u prostoriji, dok je svaka druga rekla kako osjeća da je negativno prosuđivana zbog svojih godina.


Istraživanje je provela britanska tvrtka  A.Vogel, specijalizirana za proizvodnju biljnih lijekova, čija savjetnica za zdravlje Eileen Durward upozorava na drastičan pad samopoštovanja među ženama koje ulaze u drugu polovicu života. „One nisu nevidljive, a nisu ni njihove brige nevidljive. One su motor svojih obitelji, vode karijere, brinu se za stare i bolesne, odgajaju djecu. Uz to nose se problemima menopauze i trebaju društvenu potporu, a ne ignoriranje.“

15 posto ispitanica starijih od 45 kažu da imaju visoku razinu samopouzdanja

50 posto ih tvrdi da nemaju samopouzdanja, najčešće zbog tjelesnih promjena

više od 50 posto ih se osjeća ugroženo u prisustvu mlađih žena

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP