Što napraviti za zdravije kukove?
foto: BigStock

Znate li kako sačuvati zdravlje kukova?

Autor: • 19. 10. 2014. • Zdravlje2584 • Verzija za ispis Verzija za ispis

U Hrvatskoj se svake godine dogodi 6000 prijeloma vrata bedrene kosti odnosno kuka. Uglavnom se radi o osobama iznad pedeset godina života, nešto češće ženama nego muškarcima. Kukovi postaju osjetljivi jer s godinama mišići postaju sve slabiji, a kosti krhkije. Slabost mišića znači veću vjerojatnost za padove, a zbog osteoporotičnih promjena i smanjene gustoće kostiju, one lakše pucaju. S portala Grandparents.com prenosimo 6 savjeta kako spriječiti prijelome i sačuvati kukove.

1. Redovito vježbajte

Radite vježbe poput šetnje, plesa ili planinarenja i to barem 30 minuta dnevno. Vježbe će popraviti tonus mišića i kostiju. Također, razmislite o aqua-aerobiku i plivanju. Vježbanje će usporiti slabljenje strukture kostiju, ali i odgoditi menopauzu i s time povezan dodatni gubitak koštane mase.2. Jedite namirnice bogate kalcijem

Kalcij je mineral neophodan za mnoge tjelesne funkcije i zdravlje općenito. Ako ne uzimate dovoljno kalcija, vaće će ga tijelo uzeti iz vaših kostiju. Žene iznad pedeset godina trebaju 1,2 mg kalcija dnevno – otprilike jedna čaša mlijeka i mala šalica jogurta. Kalcijem su također bogati sirevi, žitne pahuljice i agrumi. No s mliječnim proizvodima ne treba pretjerivati jer previše kalcija može izazvati bubrežne kamence.

3. Unosite dovoljno vitamina D

Da bi apsorbiralo kalcij, tijelu je potreban vitamin D. Ima ga mnogo u masnijoj ribi, punomasnim mliječnim proizvodima, narančinom soku i žitnim pahuljicama. Kalcij i vitamin D mogu se uzimati i dodatno u obliku kapsula ili šumećih tableta.

4. Ne pušite

Mnoge studije ukazuju na povezanost pušenja i gubitka koštane mase. Također, utvrđeno je da kancerogeni elementi iz cigareta pogoduju nastanku osteoklasta, stanica koje oslabljuju kost.

5. Izbjegavajte padove

Budite svjesni svoje okoline i pazite na opasna mjesta poput skliskog poda ili odlomljenog pločnika. U svojem domu sklonite nepotrebne stvari za koje biste mogli zapeti i budite pažljivi imate li kućne ljubimce. Polagano i promišljeno kretanje spriječit će nezgode.

6. Doznajte gustoću svojih kostiju

Kako biste doznali jeste li u opasnosti od osteoporoze i koliko su vam kosti čvrste, posjetite liječnika i zatražite testiranje gustoće kostiju. U povećanoj ste opasnosti ako su od sličnih tegoba patili vaši roditelji, ako ste nježnije građe ili ako ste već imali nekoliko lomova. Vaš će vam liječnik preporučiti i dodatne mjere prevencije osteoporoze.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.