Prati nas

Vijesti

Blokirani računi: Pet koraka do otpisa duga

Dužnici će morati pribaviti cijeli niz potvrda, prvenstveno od centara za socijalnu skrb koji će im izdavati potvrdu o imovinskom stanju. Sve počinje s Finom, a završava kod vjerovnika.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se izvući iz dugova?
foto: BigStock

U Hrvatskoj živi gotovo 320.000 blokiranih građana, a njih dvije trećine blokirano je dulje od godinu dana. Njih oko 60.000, kako procjenjuje Vlada, dužno je manje od 25.000 kuna i u teškoj je socijalnoj situaciji – primaju socijalnu pomoć ili su nezaposleni dulje od godinu dana ili imaju mirovinu manju od 2500 kuna, te uz to nemaju ništa – ni imovine ni štednje – osim eventualno nekretnine u kojoj žive.

Za tu skupinu blokiranih Vlada je prije nekoliko mjeseci počela s vjerovnicima – bankama, javnim poduzećima, teleoperatorima i ostalima – dogovarati projekt otpisa duga, piše Jutarnji list, a sam bi otpis trebao početi početkom 2015. godine. Prvo je odlučeno da se dug otpiše onima kojima ukupni dug ne prelazi 10.000 kuna, no ustanovljeno je da bi se time pomoglo najviše 10.000 ljudi, jer ih je samo toliko odgovaralo i rigoroznim socijalnim kriterijima.


Stoga je iznos duga povišen na 25.000 kuna, s tim da unutar tog iznosa dug vjerovnicima u privatnom vlasništvu – bankama i teleoperatorima – ne smije biti viši od 10.000 kuna. Dužnici će, očito je, morati pribaviti cijeli niz potvrda, prvenstveno od centara za socijalnu skrb koji će im izdavati potvrdu o imovinskom stanju.

Kako do otpisa?

1. Dužnik odlazi u Finu i traži potvrdu o iznosu ukupnog duga

2. Ako je dug manji od 25.000 kuna, odlazi ili poštom šalje zahtjev za potvrdu o imovinskom stanju u jedan od pet specijaliziranih Centara za socijalnu skrb

3. Umirovljenici trebaju odrezak od mirovine, a nezaposleni potvrdu da su duže od godinu dana na HZZ-u

4. S potvrdama odlaze vjerovnicima po otpis ili moratorij

5. Registrirani primatelji socijalne pomoći trebaju samo potvrdu Fine o visini duga s kojom odlaze izravno vjerovniku

.

Vijesti

Ministar Beroš najavljuje ponovnu zabranu svadbi, u Splitu su zaraženi svatovi i mladenka

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 930. Još je 89 osoba na bolničkom liječenju, s pet pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 866 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Intenzivno i ozbiljno razmišljamo o zabrani vjenčanja na prostoru RH, jer posljednje brojke pozitivnih na COVID-19 jasno govore kako veliki broj pozitivnih dolazi upravo s takvih obiteljskih slavlja i okupljanja. Kada se COVID-19 počeo širiti u noćnim klubovima, njih nismo zatvorili, ali smo pojačali kontrole u njima i to je donijelo dobre rezultate”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju ministar zdravstva Vili Beroš.

Ovu informaciju ministar je dao u svjetlu najnovijih brojki zaraza COVID-19 virusom koje dolaze iz Splita, a koje kažu da se na nedavno organiziranom vjenčanju u Splitu koronavirusom zarazilo zasad 12 osoba.


“U tu brojku su, prema poruci koju sam dobio iz Splita, uključena tri glazbenika, jedan fotograf i svatovi među kojima je i mladenka”, kazao je ministar Beroš. ‘Sporni’ pir se prije desetak dana održao u Splitu, u zatvorenom prostoru jednog od splitskih restorana.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP