Prati nas

Vijesti

Blokirani računi: Pet koraka do otpisa duga

Dužnici će morati pribaviti cijeli niz potvrda, prvenstveno od centara za socijalnu skrb koji će im izdavati potvrdu o imovinskom stanju. Sve počinje s Finom, a završava kod vjerovnika.

Objavljeno

|

Kako se izvući iz dugova?
foto: BigStock

U Hrvatskoj živi gotovo 320.000 blokiranih građana, a njih dvije trećine blokirano je dulje od godinu dana. Njih oko 60.000, kako procjenjuje Vlada, dužno je manje od 25.000 kuna i u teškoj je socijalnoj situaciji – primaju socijalnu pomoć ili su nezaposleni dulje od godinu dana ili imaju mirovinu manju od 2500 kuna, te uz to nemaju ništa – ni imovine ni štednje – osim eventualno nekretnine u kojoj žive.

Za tu skupinu blokiranih Vlada je prije nekoliko mjeseci počela s vjerovnicima – bankama, javnim poduzećima, teleoperatorima i ostalima – dogovarati projekt otpisa duga, piše Jutarnji list, a sam bi otpis trebao početi početkom 2015. godine. Prvo je odlučeno da se dug otpiše onima kojima ukupni dug ne prelazi 10.000 kuna, no ustanovljeno je da bi se time pomoglo najviše 10.000 ljudi, jer ih je samo toliko odgovaralo i rigoroznim socijalnim kriterijima.

Stoga je iznos duga povišen na 25.000 kuna, s tim da unutar tog iznosa dug vjerovnicima u privatnom vlasništvu – bankama i teleoperatorima – ne smije biti viši od 10.000 kuna. Dužnici će, očito je, morati pribaviti cijeli niz potvrda, prvenstveno od centara za socijalnu skrb koji će im izdavati potvrdu o imovinskom stanju.

Oglas

Kako do otpisa?

1. Dužnik odlazi u Finu i traži potvrdu o iznosu ukupnog duga

2. Ako je dug manji od 25.000 kuna, odlazi ili poštom šalje zahtjev za potvrdu o imovinskom stanju u jedan od pet specijaliziranih Centara za socijalnu skrb

3. Umirovljenici trebaju odrezak od mirovine, a nezaposleni potvrdu da su duže od godinu dana na HZZ-u

4. S potvrdama odlaze vjerovnicima po otpis ili moratorij

5. Registrirani primatelji socijalne pomoći trebaju samo potvrdu Fine o visini duga s kojom odlaze izravno vjerovniku

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.