Prati nas

Vijesti

Blokirani računi: Pet koraka do otpisa duga

Dužnici će morati pribaviti cijeli niz potvrda, prvenstveno od centara za socijalnu skrb koji će im izdavati potvrdu o imovinskom stanju. Sve počinje s Finom, a završava kod vjerovnika.

Objavljeno

|

Kako se izvući iz dugova?
foto: BigStock

U Hrvatskoj živi gotovo 320.000 blokiranih građana, a njih dvije trećine blokirano je dulje od godinu dana. Njih oko 60.000, kako procjenjuje Vlada, dužno je manje od 25.000 kuna i u teškoj je socijalnoj situaciji – primaju socijalnu pomoć ili su nezaposleni dulje od godinu dana ili imaju mirovinu manju od 2500 kuna, te uz to nemaju ništa – ni imovine ni štednje – osim eventualno nekretnine u kojoj žive.

Za tu skupinu blokiranih Vlada je prije nekoliko mjeseci počela s vjerovnicima – bankama, javnim poduzećima, teleoperatorima i ostalima – dogovarati projekt otpisa duga, piše Jutarnji list, a sam bi otpis trebao početi početkom 2015. godine. Prvo je odlučeno da se dug otpiše onima kojima ukupni dug ne prelazi 10.000 kuna, no ustanovljeno je da bi se time pomoglo najviše 10.000 ljudi, jer ih je samo toliko odgovaralo i rigoroznim socijalnim kriterijima.Stoga je iznos duga povišen na 25.000 kuna, s tim da unutar tog iznosa dug vjerovnicima u privatnom vlasništvu – bankama i teleoperatorima – ne smije biti viši od 10.000 kuna. Dužnici će, očito je, morati pribaviti cijeli niz potvrda, prvenstveno od centara za socijalnu skrb koji će im izdavati potvrdu o imovinskom stanju.

Kako do otpisa?

1. Dužnik odlazi u Finu i traži potvrdu o iznosu ukupnog duga

2. Ako je dug manji od 25.000 kuna, odlazi ili poštom šalje zahtjev za potvrdu o imovinskom stanju u jedan od pet specijaliziranih Centara za socijalnu skrb

3. Umirovljenici trebaju odrezak od mirovine, a nezaposleni potvrdu da su duže od godinu dana na HZZ-u

4. S potvrdama odlaze vjerovnicima po otpis ili moratorij

5. Registrirani primatelji socijalne pomoći trebaju samo potvrdu Fine o visini duga s kojom odlaze izravno vjerovniku

.

Vijesti

Google prekinuo suradnju s Huaweijem. Što to znači za korisnike?

Google je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardwarea, softwarea i svih tehnoloških usluga te time izazvao pravu paniku među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača.

Objavljeno

|

Američki tehnološki div Google izazvao je u nedjelju pravi potres na tržištu pametnih telefona kad je objavio da prekida suradnju s kineskim proizvođačem tehnike Huaweijem i to u području prijenosa hardvera, softvera i svih tehnoloških usluga, osim onih čije open source licence određuju da su dostupne u javnoj domeni, piše Reuters.

Nakon objave vijesti, zavladala je panika među korisnicima Huaweijevih uređaja jer bi to moglo značiti da sa svojih pametnih telefona više neće moći pristupiti Googleu, Gmailu, pretraživaču Chromeu i sličnim uslugama.No mjesta panici ipak nema. “Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na dosadašnjim Huaweijevim uređajima”, rekao je glasnogovornik Googlea.

Problem bi eventualno mogli imati budući korisnici Huaweija. Naime, Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama, no te će usluge i aplikacije i dalje funkcionirati za postojeće korisnike.

Međutim, za pretpostaviti je da će Huawei doskočiti ovom problemu tako što će i budućim korisnicima ponuditi svoje sustave te tako izbjeći Googleov embargo.

Nastavi čitati