Prati nas

Kuhinja

Nepca se ‘znoje’ kad spomenete Toskanu

Zavučete li se u mala mjesta na toskanskim brežuljcima ili zađete u vinograde osjetit ćete duh regije i vrlo vjerojatno susresti stare Piaggio trokolice ili vlasnike vinograda na traktorima. Toskana je pravi raj na zemlji kada je u pitanju uzgoj hrane i proizvodnja vina i maslinova ulja.

Objavljeno

|

Srednjovjekovni San Gimigiano u Toskani (foto: BigStock)

Jeste li za obitelj Monforte ili za sestre Tavianni iz popularne talijanske sapunice Toskana? Ako su vas bez daha ostavljali kadrovi brežuljaka pod vinogradima i neba u Toskani, znajte da je gazdinstvo Primaluce zapravo izmišljeno, a da je većina kadrova snimljena u gradiću Nepi koji “glumi” Villalbu. Već na sam spomen Toskane gurmanima se nepca “znoje”. Kakvi su tamošnji specijaliteti provjerila je Gastrobajterica.

O, da, i to s pravom. Toskanska kuhinje jedna je od najkreativnijih, što ni ne čudi obzirom da je ova regija i dan danas živi renesansu. Gastronomija je vrlo važan dio života još od vremena kada su slavni umjetnici odrastali ondje – Petrarca, Dante, a Giotto, Botticelli, Leonarda da Vinci i Michelangelo crpili inspiraciju. Toskana je pravi raj na zemlji kada je u pitanju uzgoj hrane i proizvodnja vina i maslinova ulja.



Tradicija je ono što se u Toskani poštuje i njeguje, a recepture prenose s koljena na koljeno – od tradicionalnih jela “na žlicu” do neodoljivih slastica. Ono što sve koji se još nisu susreli s toskanskom kuhinjom iznenaditi jest – nedostatak soli. Ova pojava ima i povijesno utemeljenje, i to u činjenici da je u 12. stoljeću sukob između Pise i Firence rezultirao blokadom trgovačkih puteva pa je Toskana ostala bez soli, a što je sam Dante spomenuo i u Božanskoj komedije. No, kreativne domaćice nadoknadile su aromu maslinovim uljem i začinskim biljem.

Taljanske ljetne salate

Salata Panzanella (foto: BigStock)

U Toskani se velika pažnja poklanja tjestenini i tijestu pa i samom kruhu. Osim što ga sjajno pripremaju, budite uvjereni, neće baciti ni koricu već ga iskoristiti da pripreme drobljenog u salatama (panzanella) ili varivima (ribollita), prepečenog i natrljanog češnjakom kao bruschetu. Dakako sve je pripremljeno na maslinovom ulju koje je – uz svinjsku mast – jedina masnoća koja je poznata u tom dijelu Italije.

Na cijeni je obrok koji se jede žlicom pa se koristi puno povrća i grahorica, ali i mesa, posebno divljač i perad. Ona perad koja slobodno pase; kokoši, pure, guske, biserke i golubovi. Od divljači koriste zečeve i kuniće i divlje svinje, fazane. Svinjetina je vrlo zastupljena u proizvodni poznatih toskanskih salama, šunki, kobasica. Jedan od specijaliteta jest i – porchetta, svinjetina pripremljena tako da se očisti od iznutrica i kosti, napuni aromatičnim biljem i lagano peče. Talijanske kuhinje nema bez dobrog komada sira, a Toskanci posebno ponosni na svoj ovčji sir – pecorino te svježi sir raveggiolo, koji se jede slan ali i sladak s medom i orasima. Najpoznatiji je onaj koji se proizvodu u okolici Pienza i Maremma, nekadašnjoj močvarnoj regiji.

Kakvi su talijanski sirevi?

Sir Pecorino (foto: BigStock)

Ono što Toskanu čini slično našoj Istri jesu tartufi koje ondje iznimno cijene i koriste u visokoj gastronomiji. Kada je riječ o slasticama Toskanci su pravi majstori i što god da odaberete – od Sienskih medenjaka, tiramisua, torte cecco od suhog voća – nećete pogriješiti. Majstori su priprema marmelada ali i umaka bez kojeg nema jela – ragui, pesto, umaci od povrća.

A vino? E, to je priča koja zahtjeva posebno vrijeme i prostor, no zađete li u Toscanu koje god kušali nećete pogriješiti. Zavučete li se u mala mjesta na toskanskim brežuljcima ili zađete u vinograde osjetit ćete duh regije i vrlo vjerojatno susresti stare Piaggio trokolice ili vlasnike vinograda na traktorima. Vođene vinske degustacije dobrodošle su kako bi uspjeli razlikovati vina, no ne propustite Brunello di Montalcino i Chianti vina, kao vinsku razglednicu iz Toskane.

.

Kuhinja

Zadnji je trenutak, napravite slasne kocke s mandarinama

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki.

Objavljeno

|

Autor

Mandarina je zimzeleno drvo koje može narasti do 3 metra visine. Od ostalih citrusa, između ostalog, razlikuje se i po širem listu. Kod nas najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje vrlo kvalitetnih sorti iz skupine japanskih unšiu mandarina koje se uzgajaju od 1934. godine.

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki po receptu slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.



Sastojci

Za biskvit

200 g šećera
4 jaja
100 g maslaca
naribana korica 1 veće naranče
100 g glatkog brašna
pola praška za pecivo

Za preljev biskvita

svježe cijeđeni sok od 2 naranče

Za kremu s mileramom

400 g milerama
60 g šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja
1 žličica arome vanilije
1 želatina

Ostalo

500 g očišćenih mandarina ili nekog drugog voća
1 prozirni preljev za torte

foto: Pixabay

Priprema

Maslac otopite i ostavite sa strane da se malo ohladi. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto mikserom izmiješajte sa šećerom. Dodajte otopljeni maslac pa još kratko sve miješajte mikserom. Dodajte naribanu koricu naranče, prosijano brašno i prašak za pecivo. Kuhačom izmiješajte smjesu tako da uklonite sve grudice, a zatim pomalo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25×35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Pecite otprilike 15 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Ohlađeni biskvit navlažite sa sokom od dvije naranče. Ako koristite konzervirano voće, za vlaženje biskvita umjesto soka od naranče možete koristiti sok od kompota.

Za pripremu kreme želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju. Ostavite da nabubri pa otopite na laganoj vatri. Slatko vrhnje mikserom izradite u mekani šlag. U zasebnoj zdjelici pomiješajte mileram, šećer u prahu, aromu vanilije i otopljenu želatinu. Smjesu ulijte u zdjelu s tučenim slatkim vrhnjem i lagano sve sjedinite.

Kremu nanesite preko ohlađenog biskvita. Preko kreme posložite svježe mandarine ili neko drugo voće, može i iz kompota. Preko voća prelijte prozirni preljev za torte. Kolač dobro ohladite i poslužite.

Nastavi čitati