Prati nas

Kuhinja

Nepca se ‘znoje’ kad spomenete Toskanu

Zavučete li se u mala mjesta na toskanskim brežuljcima ili zađete u vinograde osjetit ćete duh regije i vrlo vjerojatno susresti stare Piaggio trokolice ili vlasnike vinograda na traktorima. Toskana je pravi raj na zemlji kada je u pitanju uzgoj hrane i proizvodnja vina i maslinova ulja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Srednjovjekovni San Gimigiano u Toskani (foto: BigStock)

Jeste li za obitelj Monforte ili za sestre Tavianni iz popularne talijanske sapunice Toskana? Ako su vas bez daha ostavljali kadrovi brežuljaka pod vinogradima i neba u Toskani, znajte da je gazdinstvo Primaluce zapravo izmišljeno, a da je većina kadrova snimljena u gradiću Nepi koji “glumi” Villalbu. Već na sam spomen Toskane gurmanima se nepca “znoje”. Kakvi su tamošnji specijaliteti provjerila je Gastrobajterica.

O, da, i to s pravom. Toskanska kuhinje jedna je od najkreativnijih, što ni ne čudi obzirom da je ova regija i dan danas živi renesansu. Gastronomija je vrlo važan dio života još od vremena kada su slavni umjetnici odrastali ondje – Petrarca, Dante, a Giotto, Botticelli, Leonarda da Vinci i Michelangelo crpili inspiraciju. Toskana je pravi raj na zemlji kada je u pitanju uzgoj hrane i proizvodnja vina i maslinova ulja.


Tradicija je ono što se u Toskani poštuje i njeguje, a recepture prenose s koljena na koljeno – od tradicionalnih jela “na žlicu” do neodoljivih slastica. Ono što sve koji se još nisu susreli s toskanskom kuhinjom iznenaditi jest – nedostatak soli. Ova pojava ima i povijesno utemeljenje, i to u činjenici da je u 12. stoljeću sukob između Pise i Firence rezultirao blokadom trgovačkih puteva pa je Toskana ostala bez soli, a što je sam Dante spomenuo i u Božanskoj komedije. No, kreativne domaćice nadoknadile su aromu maslinovim uljem i začinskim biljem.

Taljanske ljetne salate

Salata Panzanella (foto: BigStock)

U Toskani se velika pažnja poklanja tjestenini i tijestu pa i samom kruhu. Osim što ga sjajno pripremaju, budite uvjereni, neće baciti ni koricu već ga iskoristiti da pripreme drobljenog u salatama (panzanella) ili varivima (ribollita), prepečenog i natrljanog češnjakom kao bruschetu. Dakako sve je pripremljeno na maslinovom ulju koje je – uz svinjsku mast – jedina masnoća koja je poznata u tom dijelu Italije.

Na cijeni je obrok koji se jede žlicom pa se koristi puno povrća i grahorica, ali i mesa, posebno divljač i perad. Ona perad koja slobodno pase; kokoši, pure, guske, biserke i golubovi. Od divljači koriste zečeve i kuniće i divlje svinje, fazane. Svinjetina je vrlo zastupljena u proizvodni poznatih toskanskih salama, šunki, kobasica. Jedan od specijaliteta jest i – porchetta, svinjetina pripremljena tako da se očisti od iznutrica i kosti, napuni aromatičnim biljem i lagano peče. Talijanske kuhinje nema bez dobrog komada sira, a Toskanci posebno ponosni na svoj ovčji sir – pecorino te svježi sir raveggiolo, koji se jede slan ali i sladak s medom i orasima. Najpoznatiji je onaj koji se proizvodu u okolici Pienza i Maremma, nekadašnjoj močvarnoj regiji.

Kakvi su talijanski sirevi?

Sir Pecorino (foto: BigStock)

Ono što Toskanu čini slično našoj Istri jesu tartufi koje ondje iznimno cijene i koriste u visokoj gastronomiji. Kada je riječ o slasticama Toskanci su pravi majstori i što god da odaberete – od Sienskih medenjaka, tiramisua, torte cecco od suhog voća – nećete pogriješiti. Majstori su priprema marmelada ali i umaka bez kojeg nema jela – ragui, pesto, umaci od povrća.

A vino? E, to je priča koja zahtjeva posebno vrijeme i prostor, no zađete li u Toscanu koje god kušali nećete pogriješiti. Zavučete li se u mala mjesta na toskanskim brežuljcima ili zađete u vinograde osjetit ćete duh regije i vrlo vjerojatno susresti stare Piaggio trokolice ili vlasnike vinograda na traktorima. Vođene vinske degustacije dobrodošle su kako bi uspjeli razlikovati vina, no ne propustite Brunello di Montalcino i Chianti vina, kao vinsku razglednicu iz Toskane.

.

Kuhinja

Milanović je u ‘klub’ išao po hranu pred istekom trajanja, ovako će znati je li zdravstveno ispravna

Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Predsjednik Zoran Milanović objasnio je što je radio u famoznom “klubu” pritvorenog Dragana Kovačevića, sada već mitskom mjestu korupcije u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime, u klub bivšeg šefa Janafa dolazili su poznati ministri, u njemu je bio suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nije ga zaobilazio ni aktualni predsjednik Zoran Milanović.

“Zato što je to bilo vrijeme lockdowna. I zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije. Bilo je puno hrane koju je trebao baciti jer ju nije imao kome dati. I onda smo se našli tamo jer je bilo praktičnije”, objasnio je Milanović svoj boravak u Slovenskoj 9, adresi koja se sada popularno naziva i “muzej korupcije”. Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.


Mlijeko

Ako ga čuvate neotvorenog u hladnjaku na 1,5°C, umjesto standardnih 5°C, mlijeko može potrajati i do tjedan dana duže od datuma na pakiranju. Kada je riječ o ovoj namirnici, čulo mirisa može sasvim pouzdano detektirati trenutak kada mlijeko prijeđe iz jestive u opasnu fazu. Čuvate li mlijeko na nešto višoj temperaturi, sigurno će izdržati par dana duže od deklariranog datuma,

Jogurt

Čak i kada se čuva na 5 -7°C jogurt može izdržati i dva tjedna duže od propisanog roka. Naime, riječ je o živoj namirnici koja se sastoji od mlijeka i kulture dobrih bakterija koje ga zapravo konzerviraju. Jogurt je stoga trajniji od samog mlijeka. Stajanjem jogurt može postati čvršći i dobiti jači okus, a pri utvrđivanju jestivosti dobro je konzultirati nos.

Sirevi

Tvrdi sirevi su poprilično trajni i s njih je dovoljno samo izrezati pljesnive dijelove. Meke sireve, s druge strane, treba baciti ako na njima uočite kolonije plijesni. Naime, dubinski prodor plijesni puno je lakši u mekom siru te je stoga i puno veća opasnost da je namirnica zagađena aflatoksinima.

Jaja

Jaja mogu izdržati i dva tjedna nakon propisanog roka, no valja bi biti oprezan. Napunite čašu vodom i smjestite jaje u nju. Ako pluta, možda bi bilo dobro potražiti svježije.

Žitarice

I nakon isteka trajanja, imate još cijelu godinu za potrošiti neotvorene žitarice. Isto vrijedi i za suhu tjesteninu.

Salata

Ako imate stariju salatu u hladnjaku pripremite ju posebno pažljivo odvajajući i pregledavajući list po list. Bacite sve ljigave dijelove i zadržite samo nepovenute, čvrste i vidljivo žive listove.

Meso, ipak ne!

S mesom je stanje puno ozbiljnije. Ne riskirajte, ako niste sigurni da znate što radite. Promijene u boji, promjena mirisa i sluzavost pouzdani su pokazatelji da je namirnica pokvarena. Ako imate veće količine mesa koje ne možete potrošiti unutar roka trajanja, zamrzavanje je dobra opcija za “zaustavljanje vremena”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP