Prati nas

Vijesti

Ne nasjedajte na oglase o čudesnoj kremi

Facebookom se širi oglas za proizvod za kožu koji je navodno čudotvoran i koji u trenu rješava sve probleme. Iako to lijepo zvuči, potreban je veliki oprez

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Lažne reklame na Facebooku
Oprez!

Korisnici Facebooka u posljednjih nekoliko dana mogli su primijetiti oglas koji reklamira sredstvo pomoću kojeg u udobnosti vlastitog doma mogu postići lijepu i meku kožu kao da su posjetili kozmetički salon. Ime stranice koja oglašava to čudotvorno sredstvo je “Showbiz – Gossip”, a ispod slike lijepe mlade žene nalazi se naslov “Glatka koža kao kod kuće” i tekst “Srećom, koža vam može postati glatka i čista uz pomoć nekih lako dostupnih prirodnih sastojaka.” Međutim, što se krije iza oglasa, nije baš posve jasno.

Kad kliknete na oglas, link će vas dovesti na stranicu koja izgleda poput web stranice posvećene zdravlju, a u lijevom gornjem kutu čak se nalazi i naziv Health Journal, čime se želi ostaviti dojam da se radi o stranici koja se bavi zdravljem i iza koje stoje stvarni stručnjaci sa svojim tekstovima. Međutim, radi se zapravo o domeni koja samo “glumi” druge stranice što nam nalaže razuman oprez. Kao prvo, fotografije na stranici nisu originalne već preuzete s interneta. Osim toga, naslov i neki oglasi u članku su na engleskom, a sam tekst o čudotvornom preparatu za njegu kože je  na hrvatskom jeziku.


Oglasi se ne mogu “klikati”, što također ukazuje da se ne radi o “normalnoj” stranici. Također, iako stranica želi ostaviti dojam da se radi o portalu posvećenom zdravlju pod nazivom Health Journal, provjerimo li adresu stranice (tzv. URL), primijetit ćemo da je različita od naslova: adresa je www.showbiz-goosip.com, a ime stranice Health Journal. No, potražimo li stvarni The Health Journal, internet će nam ponuditi sasvim drugu stranicu na kojoj se adresa i ime poklapaju te čije ime i logo izgledaju potpuno drugačije. Istovremeno će neke druge korisnike interneta preusmjeriti na stranicu koja “glumi” stvarno postojeći portal Beauty Informer.

"Health journal" i Health journal

“Health journal” i Health journal

Još jedna stvar koja nalaže oprez jesu i tobožnji Facebook komentari ispod članka. Odmah upada u oči da svi komentari hvale čudotvorni proizvod za kožu i da niti jedan ne navodi eventualne negativne učinke proizvoda ili probleme prilikom kupovine i dostave proizvoda. Također, pokušamo li kliknuti na imena komentatora, uvidjet ćemo da se linkovi ne otvaraju te da komentatori nisu stvarne osobe.

Pri dnu članka nalazi se i poseban “box” putem kojega je moguće naručiti proizvod. Kliknemo li na njega, otvorit će nam se stranica koja detaljno opisuje proizvod čiji su sastojci puževa sluz, ovčja placenta, dubokomorska voda, hijaluronska kiselina, ekstrakt kavijara i slično. Tu su također i savjeti navodnih stručnjaka i tobožnja svjedočanstva zadovoljnih korisnika te obavezne slike “prije i poslije” koje trebaju posvjedočiti o učinkovitosti proizvoda.

Istražujući dalje ovaj slučaj, naišli smo na nekoliko rasprava na internetskim forumima u kojima korisnici upozoravaju da se radi o prijevari, no zasada još nema podataka o tome je li netko doista naručio čudotvorni proizvod i je li mu naručena roba i stigla.  U svakom slučaju, valja biti vrlo oprezan te dobro provjeriti o kakvoj stranici i proizvođaču se radi prije nego li se odlučimo na kupovinu.

.

Vijesti

Stiže nacionalna ‘mirovina’ od 800 kuna. Kako se prijaviti za nju?

Procjenjuje se da će u prvoj godini primjene Zakona biti oko 19.700 korisnika, a očekuje se postupni rast novih korisnika u narednim godinama. U 2022. godini proci­jenjeno je da bi bilo oko 21.500 korisnika.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Kako do novca iz drugog stupa?

Pripreme za provedbu Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe teku prema utvrđenom planu.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje intenzivno radi na razvoju infor­macijskog sustava za podršku provedbi Zakona (zaprimanje zahtjeva, evidencija korisnika nacionalne naknade, donošenje rješenja, evidencija isplate nacionalne naknade), potvrdila je za Glas umirovljenika Melita Čičak, pomoćnica ministra mirovinskog sustava. Razgovor prenosimo u cijelosti.


Koje su najnovije procjene, ima li promjena u oče­kivanom broju osoba koje će primati nacionalnu naknadu?

Kod uvođenja novog instituta teško je izraditi precizne pro­jekcije o potencijalnom broju korisnika nacionalne naknade za starije osobe. Stručnjaci koji izrađuju i aktivno sudjeluju u pripremi statističkih podatka na razini Europske unije, izradili su projekcije o potencijalnom broju korisnika nacionalne naknade za starije osobe. Procjenjuje se da će u prvoj godini primjene Zakona biti oko 19.700 korisnika, a očekuje se postupni rast novih korisnika u narednim godinama. U 2022. godini proci­jenjeno je da bi bilo oko 21.500 korisnika.

Koliko će isplate nacionalne naknade koštati u prvoj godini primjene, a koliko kasnije?

Na osnovu procijenjenog broja korisnika nacionalne naknade za starije osobe predviđena sredstva u prvoj godini primje­ne Zakona, odnosno u 2021. godini iznose oko 132 milijuna kuna, a financirat će se iz općih prihoda državnog proračuna. S obzirom na to da se u narednim godinama očekuje porast broja korisnika, kao i povećanje naknade indeksacijom, bit će potrebno osigurati i veća sredstva za isplatu nacionalne naknade. Procijenjeno je da će za isplatu nacionalne naknade u 2022. godini biti potrebno osigurati oko 182 milijuna kuna, a porastom broja korisnika očekuje se i porast troškova i u narednim godinama.

Iako se očekivalo da će nacionalna naknada pogodo­vati siromašnim ženama, to je donekle upitno s obzirom da nije riječ o individualnom pravu, nego se računa obi­teljski cenzus. Konkretno, što ako obitelj ima dva člana, a mirovina muškog partnera je 1.200 kuna, da li onda žena ima pravo na nacionalnu naknadu, iako nema nikakvih prihoda? A što ako mirovina partnera prelazi 1.600 kuna?

Novim institutom nacionalne naknade za starije osobe, sukladno gospodarskim mogućnostima, osigurat će se ostva­rivanje prihoda osobama koje nisu ostvarile prihod od rada, odnosno za osobe koje nemaju nikakav prihod ili imaju ne­dovoljan prihod u starosti, neovisno o njihovom spolu. Pri procjeni prihoda potencijalnih korisnika uzet će se u obzir dohodovni, odnosno prihodovni cenzus, ali da se pri tome ne smiju zanemariti i prihodi članova kućanstva.

Ukupni prihod kućanstva najbolji je pokazatelj financijske situacije u kojoj se nalazi starija osoba. Vlasništvo nekretnine ili druge imovine nije odlučujući faktor za ostvarivanje ovog novog prava kojem je svrha poboljšanje kvalitete života starijih osoba koje tijekom radnog vijeka zbog objektivnih ili subjek­tivnih okolnosti nisu uspjele osigurati prihod za starost. Pravo na nacionalnu naknadu imat će svi oni koji uz ispunjenje općih uvjeta godina starosti i prebivališta nemaju prihod veći od utvrđenog iznosa nacionalne naknade, odnosno 800 kuna po članu kućanstva.

Ako kućanstvo ima dva člana od kojih samo jedan koristi mirovinu u iznosu od 1.200,00 kn, drugi član moći će ostvariti pravo na nacionalnu naknadu u punom iznosu, s obzirom na to da su im ukupni prihodi kućanstva manji od 800 kuna po članu. Ali, u slučaju kad bi taj član imao mirovinu veću od 1.600 kuna, drugi član ne bi ostvario pravo na nacionalnu naknadu.

Kako će se tehnički provoditi isplata nacionalne na­knade? Kako će izgledati sustav prijavljivanja, koje dokaze će starije osobe morati priložiti da bi ostvarile to pravo i kad se planira uvesti rok za prijave s obzirom da je ostalo malo više od četiri mjeseca do početka isplate?

Isplata nacionalne naknade provodit će se na jednaki način kao i mirovinska primanja i to neposredno korisniku ili putem opunomoćenika kojeg korisnik odredi na temelju posebne pu­nomoći. Pravo je moguće ostvariti najranije od dana stupanja na snagu Zakona, tj. od 1. siječnja 2021. Nacionalna naknada za starije osobe utvrđuje se u mjesečnim svotama i isplaćuje u Republici Hrvatskoj u tekućem mjesecu za protekli mjesec, što znači da će prva isplata nacionalne naknade za starije osobe biti u veljači 2021. za mjesec siječanj.

Imajući u vidu epidemiološku si­tuaciju i činjenicu da se očekuje veći broj zahtjeva, Zavod će nastojati osi­gurati preduvjete da se zahtjevi mogu podnijeti ne samo nakon 1. siječnja 2021., nego i tijekom mjeseca prosinca ove godine, neposredno u najbližu područnu službu odnosno područni ured Zavoda ili poslati poštom pre­poručeno, kao što se mogu mjesec dana ranije prije ispunjenja uvjeta za stjecanje prava podnijeti i zahtjevi za mirovinu.

Tiskanica zahtjeva koncipirana je tako da uz osnovne informacije o podnositelju zahtjeva i njegovom kućanstvu sadržava i izjave koje su sastavni dio zahtjeva, a u pojedinom slučaju su potrebne za odlučivanje o pravu. Na taj način će podnositelj popunjavanjem zahtjeva dati osnovne informacije o sebi i članovima kućan­stva, primjerice podatke o tome koju vrstu prihoda ostvaruje, je li primatelj dosmrtnog ili doživotnog uzdržavanja i je li korisnik zajamčene minimalne naknade iz sustava socijalne skrbi te odgovoriti na druga pitanja o kojima ovisi ostvarivanje prava, jer se takve stvari isključuju.

Zahtjevu će biti potrebno priložiti samo dokaze koje Zavod neće moći pribaviti službenim putem (na primjer ako je osoba primatelj doživotnog/ dosmrtnog uzdržavanja, treba priložiti presliku ugovora). Tiskanica zahtjeva bit će dostupna na internetskoj stra­nici Zavoda, a moći će se nabaviti i u Narodnim novinama.

Možete li pojasniti kakav će biti sustav indeksacije nacionalne naknade i hoće li doista pratiti rast troškova života?

Nacionalna naknada usklađivat će se svake kalendarske godine, počevši od 1. siječnja 2022., prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena, a odluku će donositi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovin­sko osiguranje. S obzirom da indeks potrošačkih cijena služi kao pokazatelj stope inflacije, smatramo ovo rješe­nje usklađivanja nacionalne naknade odgovarajućim jer će osigurati rast nacionalne naknade.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP