Prati nas

Život

Vojvotkinja od Albe: Odbacila bogatstvo zbog ljubavi

Ekscentrična španjolska plemenitašica je umrla u 88. godini života. Iza nje je ostala brojna obitelj, 25 godina mlađi udovac i jedna od najzanimljivijih ljubavnih priča današnjice.

Objavljeno

|

Starije žene i mlađi muškarci
Vojvotkinja i Alfonso u danima sreće (foto: npr)

Jedna od najbogatijih Španjolki, vojvotkinja od Albe, umrla je od posljedica upale pluća u 89. godini života u srijedu 19. studenog. Vijest je to koja je prije nekoliko dana završila u svim medijima, no ne zbog činjenice da je biologija nezaustavljiva, već zbog njene osebujne pojave i braka u kojem je dočekala smrt. Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva utjelovila je dvije osobine koje su je učinile idealnom robom za tabloide: voljela je plastične operacije i strastveno je ljubila život i mlađe muškarce. Zbog prve osobine bila je ogledni primjerak „loše kirurgije“, a zbog druge se je morala odreći bogatstva.

„Ne volim pričati o novcu. Mnogi ljudi miješaju gotovinu s imovinom. Mi nikada nismo imali puno gotovine“, rekla je svojevremeno ekscentrična vojvotkinja čije je bogatstvo procijenjeno na gotovo 50 milijardi kuna. A novac je postao važan, ako ne i najvažniji, prije tri godine kada se je vojvotkinja nakon što je već dva puta postala udovicom, odlučila udati za 25 godina mlađeg stručnjaka za javno komuniciranje Alfonsa Dieza. Njoj je tada bilo 85, a mladoženji tek 60 godina. Prema nekim izvorima, upoznali su se tri godine ranije u kinu, dok je njena obitelj tvrdila kako je njihovo poznanstvo dugo tri desetljeća.Kako je vojvotkinja od Albe izgledala nekad?

Vojvotkinja od Albe 1964. i 2006. godine (foto: wikipedia)

Nije mogla živjeti u grijehu

Ljubavnicima nije bilo lako. Kada su objavili svoju vezu, javnost je ostala u šoku, a najveće su protivljenje iskazala vojvotkinjina djeca, njih šestero. Nakon što su tablodi objavili da će se Maria udati za svoju „igračku“, obitelj je to demantirala, tvrdeći da je riječ tek o nježnom prijateljstvu. Istovremeno su neki članovi uže obitelji optužili zaljubljenog Alfonsa da je sponzoruša.  Vojvotkinja je oštro odgovorila. Čak je putem televizije jednu od svojih kćerki opisala kao lažljivu, zlu i gramzivu. Ali ljubav je, baš filmski, bila jača, a vojvotkinja, katolička vjernica, je objasnila da za nju život u grijehu ne dolazi u obzir. Dobro je znati da je njen drugi muž bio pet godina mlađi bivši jezuitski svećenik Jessus Aguirre.

A mlađahni Alfonso je pristao na sve; od predbračnog ugovora u kojem se obvezao držati prste dalje od supruginog novca pa do izrugivanja svjetskih medija. Marija je prije vjenčanja skoro cijeli svoj imetak razdijelila djeci i unucima kako se ne bi svađali međusobno i s Alfonsom. On je, izjavila je, želio samo nju. Dvoje njene djece nije došlo na vjenčanje u listopadu 2011. godine koje će ostati zapamćeno po tome što je vremešna Cayetana, kako je voljela da ju zovu, zadignula suknju i zaplesala flamenko pred uzvanicima koji su se okupili u njenom seviljskom dvorcu sagrađenom u 15. stoljeću.

Flambojantna Cayetana, poznata i po svojoj iskričavoj naravi i kreštavom glasu, bila je među najbogatijim europskim plemkinjama, ujedno i daleka rođaka princeze Dijane i Winstona Churchilla.  U knjigu rekorda se upisala i kao plemenitašica s najviše titula, njih čak 49. „Nisam osoba s kojom se može upravljati. Imam svoje zamisli i trudim se ostvariti ih“, rekla je jednom prilikom. Njena Sevilla joj je odala počast spustivši zastave na pola koplja.

 

.

Život

Kada prava majka ne želi zagrliti, tu je Sarah – majka za gej vjenčanja

Parovi su pričali o tome kako su im roditelji dali do znanja da neće doći na vjenčanje. I zato je ona odlučila biti zamjenska majka onima čije majke nisu željele doći.

Objavljeno

|

Autor

Povodom Majčinog dana Now This objavio je sjajnu video priču o svojevrsnoj surogat majci. Sarah Cunningham “uskače” na vjenčanje istospolnim parovima u slučaju kada njihove biološke majke ne žele nazočiti obredu.

“Ja sam kršćanka, majka gej klinca koja živi u Oklahomi i kažem vam – dosta je. Ako se ja neću boriti za svoje dijete i njegova prava kao da mi život ovisi o tome, tko će? I neću prestati dok ne prestanu sve te horor priče LGBTQ zajednice i njihovih majki”, kaže Sarah.Ova nadomjesna majka pomaže oko svega; odabira vjenčanice, organiziranja ceremonije ili jednostavno stoji uz djevojke i momke dok izriču sudbonosno da. “Ni sama ne bi mogla odabrati bolju vjenčanicu. Prekrasna je”, govori dok namješta slojeve čipke na mladenki.

“Ako tvoja biološka majka ne želi doći na istospolno vjenčanje, nazovi me, doći ću”, govori u kameru, iako je i sama imala problem s prihvaćanjem vlastitog sina. “Nije bila sigurna hoće li doći na moje vjenčanje”, kaže Parker.

“Kada je Parker napunio 21, rekao mi je da je upoznao nekoga. Pala sam u depresiju. Loše sam to podnijela. Pitao me je hoću li biti u redu. Rekla sam da hoću, ali da mi treba neko vrijeme. Rekao je da razumije, ali i da je on trpio 21 godinu i bio moj sin. I da je sad vrijeme da ja stisnem zube i budem njegova majka. To me je suočilo s mojim vrijednostima, strahovima, shvatila sam koliko sam neuka”, prisjetila se ova praktična baptistica.

Sarah Cunningham (screenshot: Aaron Cardenas/Youtube)

2014. godine otišla je na prvu Povorku ponosa: “Osjetila sam ljubav u toj zajednici, ali sam došla doma sa svim tim groznim pričama o obiteljima koje su se raspale i otuđile.” Cunningham je postala i službena  matičarka koja sklapa LGBTQ brakove. Što je sretala više parova, to je čula više sličnih priča. “Parovi su pričali o tome kako su im roditelji dali do znanja da neće doći na vjenčanje.” I zato je ona odlučila biti zamjenska majka onima čije majke nisu željele doći.

“Te male stvari, pomoć oko odabira buketa, šminke i frizure – to je ona preuzela. Baš kao što bi bilo koja majka učinila za kći koja se udaje”, govori jedna od “kćeri” kojoj je ta ljubav i pomoć bila potrebna. Kao i savjet da se svaki dan okruži ljudima koji će je voljeti i cijeniti.

“To je pokazivanje bezuvjetne ljubavi za drugo ljudsko biće, to slavljenje para i dana koji bi trebala slaviti cijela obitelj”, kazala je Sarah koja je osnovala i mrežu pomoći parovima diljem Amerike pod nazivom “Besplatan mamin zagrljaj”.

Nastavi čitati