Prati nas

Kuhinja

Juha od muškatne tikve

Žute, crvene, velike ili male, buče su idealna namirnica za pripremanje raznih juha, variva, složenaca, kolača ili marmelada jer sadrže veliki udio vode, a malo masnoće. Koštice su kao stvorene za grickanje dok je ulje jako cijenjeno u kuhinji za pripremu salata.

Objavljeno

|

Kako se kuha muškatna tikva?
foto: BigStock

Uz kestene, buče su još jedan od simbola jeseni. Žute, crvene, velike ili male, buče su idealna namirnica za pripremanje raznih juha, variva, složenaca, kolača ili marmelada jer sadrže veliki udio vode, a malo masnoće. Koštice su kao stvorene za grickanje dok je ulje jako cijenjeno u kuhinji za pripremu salata. Evo kako ovu tikvu priprema Hrvoje, vlasnik kulinarskog portala Kuzinavanje.com.

Sastojci

1 glavica luka
500 g svježe muškatne (butternut) tikve
2 mrkve
3 krumpira strednje veličine
4 žlice maslinovog ulja
50 g sjemenki buče
sol
2 žlice bučinog ulja
100 ml vrhnja za kuhanje

Recepti od buče

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Luk, mrkvu, krumpire i tikvu očistiti i narezati na krupnije komade. Na dobro zagrijanom maslinovom ulju pržiti luk uz dodatak bućinih sjemenki. kad luk omekša dodati mrkvu i krumpir, popržiti, a zatim dodati tikvu. Začiniti sa malo soli i zaliti sa 1 1/2 litrom vode. Promiješati, poklopiti i pustiti da zakuha. Kuhati 30 do 45 minuta na laganoj vatri. Po potrebi još začiniti. Juhu maknuti sa vatre, dodati vrhnje i bučino ulje te štapnim mikserom sve dobro izmiksati. Juhu po želji poslužiti kockice prženog kruha, mljevene sjemenke buče i vrhnje.


.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP