Prati nas

Vijesti

Lalovac o oprostu duga, najavio ‘registar najsiromašnijih’

Kriteriji su jako strogi. Država će kroz svoje institucije dati stvarne podatke o imovini dužnika, a onda će na temelju tih podataka vjerovnici krenuti u otpis odnosno izknjižavanje dugova iz bilanci.

Objavljeno

|

Što trebam za otpis duga?
Boris Lalovac (foto: vlada.hr)

Agonija mnogih blokiranih u Novoj godini trebala bi napokon završiti. Ministar financija obećava da će najsiromašniji dužnici već sredinom siječnja dobiti šansu za čisti početak. Oprost dugova do 25 tisuća kuna moći će ostvariti samo oni dužnici koji, osim stana u kojem žive, doista nemaju drugu imovinu. Takvih po procjenama ima oko 60 tisuća. “Država će kroz svoje institucije dati stvarne podatke o imovini dužnika, a onda će na temelju tih podataka vjerovnici krenuti u otpis odnosno izknjižavanje dugova iz bilanci. Govorimo u najvećem slučaju o bankama i teleoperaterima”, izjavio je za RTL ministar financija Boris Lalovac.

S bankama i teleoperaterima dogovor postignut. Oprošteni dug država će im knjižiti kao trošak, a ne prihod pa će imati poreznu korist. Dužnici će pak od ministarstva morati dobiti određenu potvrdu koja će im jamčiti da imaju kriterij za oprost duga.

“Napravit ćemo jedan registar da se točno zna o kojim građanima se tu radi. Građani će se javljati u ministarstvo socijale i u poreznu Upravi jer će oni morati dobiti određene potvrde za taj dio u njihovom imovinskom statusu”, najavljuje Lalovac i dodaje da će kriteriji za oprost biti strogi. “Unutra ulaze socijalno ugroženi ulaze i neke kategorije umirovljenika vezat ćemo se i na na neku liniju siromaštva da nam se ne bi provukli i neki koji ne bi trebali”, izjavila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić još u rujnu ove godine.

Ovdje pročitajte uvjete i što sve trebate poduzeti da bi vam se dug otpisao.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.