Prati nas

Vijesti

Predsjednički kandidati: Naša ponuda umirovljenicima

Svih četvero kandidata za predsjednika Republike Hrvatske kunu se u gospodarski oporavak i bolji život za sve. Ne treba zaboraviti da su ovlasti predsjednika vrlo ograničene te da su izborni programi manje-više tek popis lijepih želja.

Objavljeno

|

foto: stranice kandidata

Svih četvero kandidata za predsjednika Republike Hrvatske kunu se u gospodarski oporavak i bolji život za sve pa smo istražili koliko su se konkretno u svojim programima izravno dotaknuli umirovljenika i onih koji se uskoro namjeravaju umiroviti.  Čitanjem njihovih izbornih programa objavljenih na službenim stranicama dolazimo do zaključka kako je upravo HDZ najviše razradio dio oko skrbi za umirovljenike u programu Kolinde Grabar-Kitarović. To ne čudi, obzirom da upravo stariji građani i umirovljenici čine ogroman dio njihovog biračkog tijela.

S druge strane, kandidat Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić na stranicama Saveza za promjene je objavio komplicirani program u kojemu nismo mogli pronaći što konkretno kani učiniti za spomenuti društveni sloj. Dakako, uz sve navedeno, ne treba zaboraviti da su ovlasti predsjednika vrlo ograničene te da su izborni programi manje-više tek popis lijepih želja.

 

Kolinda Grabar-Kitarović

Više ću skrbiti za ljude starije životne dobi u svim dijelovima Republike Hrvatske koji ne mogu vlastitim prihodima pokrivati troškove zdravstvene skrbi. Zalagati se za usklađivanje mirovina s rastom plaća, BDP-om i troškovima života, s ciljem dosezanja mirovina do razine 60% prosječne plaće i time osiguravati egzistencijalni minimum mjesečnih primanja. Zalagati se za osiguranje smještaja za svakog umirovljenika u umirovljeničkim domovima koji to žele, bez obzira na njihovo imovno stanje i za razradu modela poticajnog smještaja u obiteljskim domovima. Imovinu u vlasništvu RH (vojarne, hotele, zemljišta, stare tvornice, škole i dr.) koja nije u uporabi ili je proglašena neperspektivnom, prenamijeniti u umirovljeničke domove financiranjem iz umirovljeničkih fondova i osiguravajućih društava (zdravstveno i životno osiguranje). Poticati programe dnevnog boravka i pomoći u kući starijim osobama po modelu mladi za stare i volonterske skrbi o starijim osobama u lokalnim zajednicama u volonterskim centrima. Za osamljene ljude kasnije životne dobi uspostaviti institucionalne i izvan institucionalne sustave i pokrenuti programe aktivnog starenja, organiziranih športsko-rekreacijskih aktivnosti, druženja, odlaska na izlete, hodočašća, kulturna i umjetnička događanja i slično. Protiviti se diskriminaciji starijih osoba na tržištu rada i zalagati se za povratak radno sposobnih umirovljenika u svijet rada, posebno iz redova braniteljske populacije.

 

Ivo Josipović

I u novom ću se mandatu zalagati za ljudsko pravo na zdravlje i primjerenu zdravstvenu zaštitu te mirovinski sustav koji omogućava pristojan život ljudima koji su završili svoj radni vijek. Financiranje zdravstva i mirovinski sustav to moraju omogućiti. Mirovinski i zdravstveni sustav zahtijevaju konačnu ozbiljnu i neodgodivu promjenu. Inzistirat ću na konsenzusu svih društvenih i političkih aktera, s obzirom na to da je riječ o projektima koji nadilaze samo jedan mandat izvršne vlasti.

 

Milan Kujundžić

Uravnoteženje mirovinskog sustava zahtjeva ukidanje drugog mirovinskog stupa. Hrvatski mirovinski sustav je pred krahom. Drugi mirovinski stup je kazino u kojem nema nikakave garancije da će građani doista ostvariti priželjkivane mirovine – čak 72% imovine mirovinskih fondova nalazi se u državnim obveznicama. Kategorija smeće. Od ovog propalog modela koristi imaju samo banke. Aktivne mjere za produljenje radnog vijeka i kasniji odlazak u mirovinu. U javnu raspravi dati prijedlog za po potrebi uvođenje privremenih moratorija na odlazak u mirovinu, osim za posebne slučajeve i uz jasne kriterije za beneficirani radni staž za fizički intenzivne djelatnosti.

 

Ivan Vilibor Sinčić

U programu ovoga kandidata objavljenom na stranici Saveza za promjene nismo uspjeli pronaći  dijelove koji bi se izravno odnosili na umirovljenike i mirovinsku politiku.

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.