Prati nas

Show

I slavni prolaze kroz menopauzu, zar ne?

Menopauza nikog ne zaobilazi. Bez obzira radi li se o anonimnoj ili vrlo poznatoj ženi, promjena će se sigurno dogoditi. Evo kako se s njome nose neke jako slavne dame.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako preživjeti menopauzu?
Jane Seymour (foto: BigStock)

Menopauza označava prestanak menstrualnih ciklusa i kraj plodnog razdoblja u životu žene. Valunzi, promjene raspoloženja, noćna preznojavanja: ako i niste zašli u menopauzu, popis simptoma izazvat će nelagodu kod žena bilo koje dobi. No svaka se žena s menopauzom mora suočiti, pa čak i ako je slavna i bogata. Pogledajte kako se neke slavne žene nose s promjenom.

Jane Seymour

Glumica Jane Seymour, koja je nedavno proglašeni i jednom od najseksi žena starijih od 50 godine, otkrila je da menopauza za nju doista impresivan neprijatelj. Iako redovito prakticira jogu, disciplinirana je kod jela i provodi naporne sate na setu, ustanovila je da treba plan B. Za nju je to bilo kontroverzna terapija nadomjestka hormona koju se povezuje s povećanim rizikom od raka dojke, moždanog udara i začepljenja žila. Jane kaže kako se odlučila na postupak zato što nije u rizičnoj skupini ni za jednu od navedenih bolesti.


Whoopi Goldberg

Priznata glumica i komičarka nikad nije imala problema otvoreno razgovarati o bilo kojoj temi. No čak je i za Whoopi menopauza bila priličan šok. Kaže kako joj se seksualni nagon potpuno promijenio: u jednom trenutku je bila puna želje, a već u idućem nije mogla ni zamisliti bilo kakvu intimnost. No u tom je periodu također naučila važnu lekciju: kako prepoznati i odstraniti iz života sve negativne ljude. To iskustvo je, kaže Whoopi, bilo oslobađajuće.

Rosie O’Donnell

Kod Rosie se zna: što na umu, to na drumu! Tako je bilo i s menopauzom. Čak joj je i prijateljica Madonna dala sestrinske savjete vezane uz noćna znojenja, podivljale hormone i valunge. Što se naleta vrućine tiče, Rosie kaže kako si je obrijala zatiljak i prekrila ga duljom kosom. Tako joj je bilo manje vruće, a ipak je imala normalnu frizuru.

Kim Cattrall

Samanthu iz poznate serije ‘Seks i grad’ znamo kao jednu od četiri glamurozne njujorčanke koje balansiraju između šarenih koktela, cipela s vrtoglavim potpeticama i kompliciranih veza. No čak su se i te sjajne dame morale suočiti s velikim M – menopauza. Tako je u seriji moćna stručnjakinja za odnose s javnošću Samantha isprobala gotovo sva oružja u borbi protiv starenja. Tad je rekla: ‘Hrabro koračam kroz menopauzu pomoću vitamina, flastera s melatoninom, kremom na bazi estrogena i jednim prstohvatom testosterona’.

Susan Sarandon

Na drugom kraju spektra je Susan Sarandon koja je prihvatila menopauzu takvu kakva jest. Za razliku od godinama opsjednute Samanthe, Sarandonova vjeruje u graciozno starenje. U menopauzu je ušla s 54 godine i to nije popratio nikakav važan događaj. Nije imala uobičajene simptome, niti je koristila neke posebne preparate. Osim zdrave ishrane, vježbe i izbjegavanja stresa, Susan za suočavanje s menopauzom koristi tek zdrav životni stil.

 

.

Show

Jadranka Kosor: ‘Za oca sam bila ‘ta osoba’, a ne kći. Pisala sam mu pisma, nije odgovarao’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Nekadašnja premijerka i šefica HDZ-a, Jadranka Kosor, u programu HRT-a govorila je, između ostalog, i o privatnom životu. U emisiji “U svom filmu”, kazala je da je odrasla s bakom, da su se njezini roditelji rastali kada je imala dvije godine te da je otac zlostavljao majku.

“Majka me posjećivala dva, tri puta godišnje do sedme ili osme godine. To je bilo takvo vrijeme, ona je živjela u Međimurju, a ja s bakom u Lipiku, dolazila bi vjerojatno na godišnji odmor”, kazala je Kosor.


Otac joj je, kaže, jako nedostajao, a u Lipiku su je nazivali vanbračnim djetetom: “To je mala sredina, bila sam jedino dijete bez oca u razredu. Počeli su me maltretirati i tući. Ja sam odlučila da to mora prestati, žestoko sam se potukla s jednim dječakom, skoro sam mu oko razbila s jednom šalicom.”

Počela je tajno pisati pisma tati, ali odgovora nije bilo. “Maše mi poštar s ogromnom žutom kovertom. Sakrila sam kovertu pa otvorila da baka ne vidi. Uglavnom, moj otac je u toj velikoj žutoj koverti meni vratio neotvorena sva pisma koja sam mu pisala. To je bio trenutak koji opisujem kao konačno odrastanje. Tako to pamtim. Za tako malo dijete to je bila preteška trauma. Tada sam kao mala curica shvatila da mu ja ne značim ništa.”

Uz puno se emocija prisjetila situacije oko maturalne večeri kada mu je odlučila opet pisati: “Ja sam tati prije maturalne zabave pisala da sam najbolja u generaciji, da sam sjajna, priložila jednu fotografiju da vidi kako izgledam. Napisala sam da bi bilo dobro i da ga molim nakon svih pisama na koja nije odgovorio, da dođe, da mu to nudim kao vrstu deala (eng. dogovora), da dođe i otpleše ples sa mnom i da više nikada neće imati nikakvu obvezu prema meni. Napisala sam mu to suvereno kao djevojka od 17 godina.”

Kaže, zaista je bila uvjerena da će doći: “Došla je maturalna večer, ja neprekidno gledam na ta vrata. Moja je mama shvatila i jako se uvrijedila, rekla je ‘da sam ja njega zvala nakon svega što sam ja prošla’. Organizirano je da će ujak sa mnom otplesati ples. Sve dok nije zasvirao taj valcer, taj ples, bila sam uvjeren da će se otac pojaviti. Kada sam postala predsjednica Vlade, novinari su ga pitali o meni, je li ponosan, a on je jedva izgovorio: Ja o toj osobi ne želim govoriti. Dakle, ja sam i tada za njega bila ‘jedna osoba’, a ne kći.”

Ipak, otišla je ocu na sprovod. “Kad je bio bolestan, jer nada je čudo, nadala sam se da neće otići da mu ne pružim ruku. Nije se to dogodilo. Kad su mi javili da je umro, to je bila jedna užasna kombinacija. Ja kao kćer dolazim i izražavam sućut njegovoj obitelji, a ja sam njegova obitelj. To je bilo nešto potpuno nadrealno”, rekla je.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP