Prati nas

Show

Ovo o Elvisu sigurno niste znali

O Elvisu Presleyu se sve više-manje zna: kako je revolucionarizirao glazbu miješajući bjelačke i crnačke elemente, kako je bio privržen svojoj majci i jako patio nakon njezine smrti, kako se zaljubio u tada maloljetnu ljepoticu Priscillu i čekao je da odraste kako bi je mogao oženiti te, naposljetku, kako nas je prerano napustio s tek 42 godine.

Objavljeno

|

Kako je umro Elvis Presley?

Da je živ, kralj rock’n’rolla 8. siječnja 2015. proslavio bi 80 rođendan. O Elvisu Presleyu se sve više-manje zna: kako je revolucionarizirao glazbu miješajući bjelačke i crnačke elemente, kako je bio privržen svojoj majci i jako patio nakon njezine smrti, kako se zaljubio u tada maloljetnu ljepoticu Priscillu i čekao je da odraste kako bi je mogao oženiti te, naposljetku, kako nas je prerano napustio s tek 42 godine.

No postoje i detalji iz Elvisova života koji su manje poznati a koje donosi portal AskHeatherJarvis.com.


– Iako poznat po svojoj crnoj kosi, Elvisova prirodna boja bila je smeđa. Kosu je bojao u spomen na majku koja je bila crnokosa.

– Svoju je prvu gitaru kupio kad mu je bilo 11 godina. Isprva je želio kupiti pušku, ali ga je majka od tog nauma odgovorila i savjetovala da kupi gitaru.

– Godine 1947. lokalna radio postaja ponudila je tada dvanaestogodišnjem Elvisu da pjeva uživo u njihovom programu, no on je to odbio jer je bio presramežljiv.

– S 18 godina snimio je svoju prvu pjesmu kao poklon svojoj majci. Snimanje je platio 4 dolara.

– Godine 1954. bio je na audiciji za gospel kvartet The Songfellows, no oni su ga odbili.

– Te iste godine, DJ na lokalnom radiju pustio je Elvisovu obradu pjesme That’s All Right koja se slušateljima toliko svidjela da ju je tijekom tog istog dana pustio još 13 puta. Takođe, nikako nije mogao dokazati ljudima da je Elvis bijelac.

– Na početku mu je nadimak bio Mali Elvis.

– Veliki hit s kojim se probio u prvu ligu, Heartbreak Hotel, objavljen 1956., inspiriran je novinskim člankom o slučaju samoubojstva.

– Tijekom gostovanja u TV emisiji Miltona Berlea 1956. godine, ovaj mu je savjetovao da nastupi bez gitare, rekavši mu: “Neka te vide, sinko”. No Elvisovi erotični pokreti bokovima izazvali su sablazan što mu je priskrbilo nadimak ‘Elvis the Pelvis’ (Elvis Karlica).

– Izvjesni sudac s Floride nazvao je Elvisa ‘divljakom’ uz obrazloženje da njegova glazba kvari mladež. Naknadno mu je zabranjeno njihati bokovima na svojim nastupima, umjesto čega je, iz protesta, počeo mahati prstom.

– U čitavoj je karijeri samo tri puta svirao izvan SAD-a, sva tri puta u Kanadi 1957.  Mnogi vjeruju da je to zao što mu je tadašnji menadžer Tom Parker bio ilegalni useljenik iz Nizozemske i nije imao papire, pa bi bio deportiran da je zatražio putovnicu.

– Inače, o Tomu Parkeru se pričalo da je oduvijek imao nos za brzu zaradu, pa je, navodno, prije nego li je postao Elvisom menadžer, bojao vrapce u žuto i prodavao ih pod kanarince.

– Elvis je bio visok 182 centimetra i nosio cipele broj 44.

– Pjesmu Hound Dog, Elvis je isponova snimao čak 31 put dok napokon nije bio sasvim zadovoljan.

– Svoj posjed Graceland u Memphisu, Elvis je kupio 1957. godine za 100 tisuća dolara. Posjed je nazvao prema kćeri prijašnjeg vlasnika, Grace.

– Izvodeći baladu Are You Lonesome Tonight u Las Vegasu 1969., Elvise se zabavljao mijenjajući tekst pjesme iz “Do you gaze at your doorstep and picture me there?” („Gledaš li prema svojim vratima i zamišljaš li me ondje?“, u “Do you look at your bald head and wish you had hair?” („Gledaš li u svoju ćelavu glavu i želiš li da imaš kosu?“)

– 1956. Započeo je svoju filmsku karijeru vesternom Love me Tender. U njegovom drugom filmu Loving You pojavili su se i njegovi roditelji glumeći ljude u publici, no nakon što je sljedeće godine njegova majka preminula, Elvis više nikada nije pogledao taj film. U čitavoj karijeri Presley je snimio 31 film.

– U prosincu 1957. bio je unovačen u američku vojsku gdje je zarađivao 78 dolara mjesečno. Tijekom svoje dvogodišnje službe, nije mu bio omogućen pristup zaradi od glazbe koja je tada iznosila 400 tisuća dolara.

– 1959. godine služeći vojsku u Njemačkoj, tada 24-godišnji Elvis upoznao je svoju buduću ženu, tada 14-godišnju djevojčicu Priscillu Beaulieu. Vjenčali su se 8 godina kasnije.

– Elvisov hit iz 1960. It’s Now or Never čuo je jedan zatvorenik koji je bio na odsluženju kazne od 4 mjeseca zbog krađe automobilskih guma. Pjesma mu se toliko svidjela da ga je ohrabrila da se i sam počne baviti glazbom i ostvari glazbenu karijeru. Taj zatvorenik se zvao Barry White.

– Nakon što se 1972. rastao od Priscille, Elvise je dopuštao zgodnim djevojkama koje su čekale ispred Gracelanda da uđu na imanje. Jedne noći ih je tako u kući bilo čak 152.

– Elvisova popularnost splasnula je u šezdesetim godinama pojavom Beatlesa i Rolling Stonesa. No uspješno je oživio karijeru nakon TV emisije iz 1968. koja ga je prikazala kako šeće prepunim središtem Los Angelesa, a nitko od prolaznika ga ne prepoznaje.

– Elvis je bio daljnji rođak bivših američkih predsjednika Abrahama Lincolna i Jimmyja Cartera.

– Snimio je preko 600 pjesama, no sam nije napisao niti jednu.

 

 

.

Show

Kolinda Prljavcima uručila povelju za promicanje domoljublja i 40 godina rada

Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’, kaže predsjednica.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock-sastavu Prljavom kazalištu. Povod je 40. obljetnica uspješne glazbene karijere.

“Kroz četiri desetljeća Prljavo kazalište je stvaralo pjesme koje su postale dio naših osobnih ljubavi i boli, proslava i tugovanja, sjećanja i putova u snove. Posebno nam je svima bliska ona osobna posveta majci, koja se iz svojih okvira tihog opraštanja, prelila u gotovo nacionalnu budnicu. ‘Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe. Povelju Republike Hrvatske dodijelila sam glazbenom sastavu Prljavo kazalište za izniman doprinos u promicanju domoljublja, humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, a povodom 40. godina djelovanja”, objavila je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama.


“Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’. Prljavce smo pratili od antologijskih albuma: ‘Crno bijelog svijeta’ do ‘Zlatnih godina’ i ‘Moj dom je Hrvatska’, predsjedničine su riječi.

Pjevač Kazališta Mladen Bodalec istaknuo je da je to veliko priznanje te da ne zahvaljuje samo u ime banda, nego i u ime tisuću rockera koji, kako je rekao, traže svoje mjesto pod suncem, a nije im lako u konkurenciji s ozbiljnijim oblicima glazbe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP