Prati nas

Aktivno starenje

Pokrenuli su posao u zreloj dobi i – uspjeli!

S koliko smo godine prestari da započnemo novi posao? Primjeri koje donosimo pokazuju da nikad nije kasno. Štoviše, starijim poduzetnicima životno iskustvo može biti velika prednost.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako pokrenuti vlastiti posao?
foto: BigStock

S obzirom na to kako mediji opisuju nove uspješne tvrtke, moglo bi se zaključiti kako su osnivači svih njih tinejdžeri ili osobe u ranim dvadesetima. Novine su prepune priča o mladim multimilijunašima i poduzetnicima-tinejdžerima, no to je samo dio priče. Naime, ima mnogo poduzetnika koji su do svojih velikih ideja došli kasnije u životu i osnovali kompanije značajne svim generacijama.

Portal Entrepreneur donosi 6 priča koje dokazuju da je uspjeh moguć u svakoj dobi:


1. Leo Goodwin, GEICO

GEICO ili Government Employee’s Insurance Company, je moćna tvrtka koja se bavi ponajviše osiguravanjem vozila i čija je maskota, simpatični zeleni gušter, poznata diljem svijeta. GEICO je osnovao Leo Goodwin koji je 30-ih godina prošlog stoljeća radio kao računovođa u San Antoniu u Teksasu. Jednoga je dana uvidio da osiguravajuće kuće trebaju promjenu. Zašto se kompanije ne obraćaju svojim mušterijama izravno, već uvijek idu preko brokera, trošeći na taj način više novca nego je potrebno?

I tako je 1936. godine, kad je već bio napunio 50, Leo Goodwin osnovao GEICKO u Washingtonu. Za razliku od mnogih drugih poslovnih ljudi, Goodwin je oduvijek blisko surađivao sa svojom suprugom Lillian i njih su dvoje zapravo zajedno vodili kompaniju. Do kraja godine, GEICO je imao 12 zaposlenih i 3.700 ugovorenih polica. Danas GEICO zapošljava 27.000 ljudi i ima preko 14 milijuna ugovorenih polica.

2. Harland David Sanders, Kentucky Fried Chicken

Pukovnik Sanders nije svoj životni i poslovni put započeo onako uspješno kako svi misle. U ranoj je dobi ostao bez oca, mnogo se svađao s očuhom i puno je puta dobio otkaz u firmama u kojima je radio. Jednom je čak dobi o otkaz i kad se kao odvjetnik usred sudnice posvađao s vlastitim klijentom. No, bio je tip osobe koja nikad ne odustaje, što ga je u konačnici i dovelo do uspjeha.

Dok je radio u autoservisu u Corbinu (Kentucky), stekao je priličnu popularnost zahvaljujući svojim ukusnim jelima od piletine. Nakon što je autoservis uništen u požaru, Sanders je na istoj lokaciji izgrdaio motel i restoran sa 140 mjesta. Godine 1952., kad su mu bile 62 godine, Sanders je smislio ime ‘Kentucy Fried Chicken’. Danas, popularni KFC ima više od 18.800 restorana u više od 118 zemalja.

3. Robert Noyce, Intel

Nakon doktorata iz fizike na prestižnom MIT-u (Massachusetts Institute of Technology), Rober Noyce počeo je raditi kao inženjer u tvrtci Beckman Instruments. Godine 1957., on i još sedam kolega napustili su Beckman i osnovali Fairchild Semiconductor Corporation. Iako je tvrtka bila prilično uspješna, Noyce ponovno odlazi, ovaj put s kolegom Gordonom Mooreom, i osniva danas globalno poznati Intel.  Noyceu je u to vrijeme bila 41 godina.

Bio je poznat kao vizionar i zaposlenike je tretirao kao obitelj. Odbio je mnoge privilegije koje inače imaju direktori tvrtke i održao kompaniju manje strukturiranom ali zato vrlo opuštenom. Dok je bio u Intelu, nadgledao je proces stvaranja mikroprocesora, inovacije koja je označila revoluciju u kompjuterskoj tehnologiji i udarila temelje napravama koje i danas svakodnevno koristimo.

4. Reid Hoffman, LinkedIn

Za pretpostaviti je da je kompaniju poput LinkedIn-a, jedne od najvažnijih društvenih mreža današnjice, osnovao neki tinejdžer, zar ne? Odgovor je: ne! Reid Hoffman mučio se da pronađe svoje pravo zanimanje nakon što je diplomirao na Stanfordu. Odlučio je zaposliti se, ali istovremeno raditi na strategiji za vlastitu kompaniju te prikupljati potrebna znanja prije nego se upusti u poduzetništvo.

Kad je tek počeo, osnovao je mrežu za povezivanje imena Socialnet, vjerujući da će mu sjajni algoritam za spajanje donijeti uspjeh. Pokušao je reklamirati svoju novu trvtku u novinama i časopisima, no nikako nije uspijevao naći sljedbenike. Na kraju je sve napustio i pridružio se ekipi okupljenoj oko PayPala (sistem za online plaćanje), da bi ponovo otišao 2002. godine i osnovao LinkedIn. Hoffmanu su bile 43 godine kad je tvrtka prezentirana javnosti.

5. Wally Blume, Denali Flavors

Ako vam se od pomisli na sladoled s okusom rajčice okreće želudac, niste jedini. Wally Blume imao je uspješnu 20-godišnju karijeru, no znao je da se mora nešto učiniti sa svojim životom kad mu je šef predstavio ludu ideju sa sladoledom od paradajza. 1995., u svojim pedesetima, Blume je osnovao svoju kompaniju koja se bavila sladoledima i nazvao je Denale Flavors.

Danas, njegova trvtka donosi profit od 80 milijuna dolara godišnje, a sladoled se proizvodi u 40 različitih okusa. Blume je još uvijek aktivan i radi iako mu je 70 godina.

6. Carol Gardner, Zelda Wisdom

Kad imate 52 godine, razvedeni ste, bez prebijene pare i depresivni, posljednje na što biste pomislili jest osnovati tvrtku. No, promislite ponovno, jer upravo to bi mogla biti prava stvar.

Nakon što je po preporuci svog psihoterapeuta nabavila psa, Carol Gardner pobijedila je na lokalnom natjecanju za božićnu čestitku sa slikom svoga psa i duhovitom porukom. Pobjeda je Carol inspirirala da pokrene posao s čestitkama i tvrtku nazvala imenom svog psa: Zelda. 2010. godine vrijednost tvrtke Zelda Wisdom je procijenjena na 50 milijuna dolara, što pokazuje da doista nikad ne možete unaprijed znati odakle će vam doći sljedeća odlična ideja.

Voditi posao nije lako. Potrebno je puno rada i discipline da bi se došlo do uspjeha. Zato i ne treba čuditi da upravo stariji i iskusniji brže i češće dođu do cilja. Ne dajte obeshrabriti! Uspjeh može doći u svakoj dobi.

.

Aktivno starenje

Unatoč koronavirusu, programi u centrima za kulturu idu dalje

S obzirom na epidemiju COVID-19, mnogi centri za kulturu i otvorena učilišta prilagodili su svoje programe novonastaloj situaciji. Osobe treće životne dobi ove godine imaju sužen izbor, ali nešto zanimljivih programa ipak se može naći.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Ova jesen po mnogome je drugačija od ostalih jer je epidemija koronavirusa poremetila većinu planova. Novonastaloj situaciji i tom famoznom “novom normalnom” prilagođavaju se i u zagrebačkim centrima za kulturu i otvorenim učilištima pa se uobičajeni programi održavaju u manjem obimu nego inače i pod posebnim epidemiološkim mjerama.

Dobra je vrijest da programa za treću životnu dob u većini centara ipak ima, a mi smo istražili koji su i kako u njima sudjelovati na siguran način.


Centar za kulturu i informacije Maksimir

Jadranka Kerin, voditeljica programa za osobe treće životne dobi u Centru za kulturu i informacije Maksimir, kazala nam je da ove jeseni idu dalje programi dramske skupine Treći čin i kiparsko slikarske radionice za treću dob.

“Ti su programi išli i ova tri mjeseca, sve do lipnja. Naše voditeljice koje rade u Domu za starije Maksimir su uz silan trud uspjele provesti neke programe jer, kao što znate, u domove za starije ne može se ući. Likovna radionica je recimo išla tako da je voditeljica, inače apsolventica na Akademiji likovnih umjetnosti Karla Radanović, polaznicima zadavala zadatke online vezane uz to što će crtati i u kojoj tehnici, i to razgovarajući s njima pojedinačno te uz pomoć socijalnih radnika u domu. Onda su polaznici, koliko su uspjeli, preko nekog kompjutora iz doma ili preko mobitela ako su nešto malo mlađi, slali te uratke natrag. Tako se to održavalo, a tako ćemo, nažalost morati nastaviti i dalje kad je riječ o aktivnostima u domu jer voditeljica ne može do polaznika pa je dosta teško. Pokušat ćemo, kad ova čitava situacija malo popusti, napraviti izložbu tih radova”, kaže gospođa Kerin.

“Tako funkcionira i dramska radionica gdje je još interesantnije, a voditeljica, diplomirana dramatrurginja Maja Sviben, radi pojedinačno s polaznicima okosnicu za dramske likove. Polaznici onda sami trebaju taj lik osmisliti, tekstualno i na sve druge načine pa onda ona to zapisuje. Nakon toga planiramo sve te likove okupiti i jednom, možda, tu predstavu doista i izvesti”, kaže Kerin.

No, nešto programa odvija se i u samom Centru. “Ono što ćemo mi raditi ovdje u Centru od ponedjeljka, 5. listopada, su likovne radionice za starije koje će se održavati vani na otvorenom u parku Maksimir. To će tako funkcionirati dok god dozvole vremenske prilike. Radionice će ići ponedjeljkom od 10 do 12 sati. Ako su na otvorenom, polaznici mogu biti na primjerenoj razdaljini, crtati, slikati i raditi, i to sve uz voditeljicu Loru Elezović, također apsolventicu na Akademiji likovnih umjetnosti”, opisuje nam Kerin.

Ostali programi za treću dob koje su prethodnih godina organizirali, sada, nažalost, više ne idu. Ide tek ples na svili za mlađe i suvremeni ples za djecu, no što se tiče programa za starije ove godine dostupne su samo navedene radionice.

Gospođa Kerin naglašava i sljedeće: “Sve radionice organizirane su pod posebnim epidemiološkim mjerama, polaznici su na razdaljini, nose se maske, pazimo, no i mučimo se u svemu tome.”

Najteže je, kaže, polaznicima u domu jer bi oni vrlo rado imali nekakve kontakte s vanjskim svijetom, ali nažalost takva je situacija i mjere za domove su dosta stroge.

“Naši polaznici koji dolaze u Centar su molili da svako nastavimo s programima i jako im se svidjela ideja da to bude na otvorenom u parku Maksimir. Naime, u toj likovnoj grupi ih ima dosta, 10-12, a naša prostorija u kojoj se program inače održava nije dovoljno velika da bi svi mogli u njoj biti na primjerenoj udaljenosti. Naravno da mi tu napravimo i propuh, imamo dezinficijense, svi nose maske i sve, ali razmak može među polaznicima biti najviše metar – što nije dovoljno. Probat ćemo zato vani pa ćemo vidjeti kako će ići”, kaže Jadranka Kerin.

Centar za kulturu Trešnjevka

Iz Centru za kulturu Trešnjevka doznali smo dobre vijesti. Naime, ondje su u tijeku upisi u jesenske programe za umirovljenike koji se održavaju pod posebnim epidemiološkim mjerama.

“Dostupne su radionice oblikovanja keramike, zatim likovnost, ples… Svi se programi održavaju, ali pod strogim mjerama, što znači da u dvorani nikad nije previše ljudi tako da svi mogu biti na propisanom razmaku, a na ulazima imamo i dezinficijense”, kaže Lovorka Mihanović iz marketinga Cekate-a.

“Također, može se doći na koncerte, predstave i stand-up nastupe, ali držimo se mjera – posjetiteljima mjerimo temperaturu, obavezne su maske i slično. U subotu imamo akciju i festival na otvorenom ‘Tratinska se budi’ u sklopu kojega će se moći slušati koncerti”, kaže Lovorka Mihanović.

“Što se tiče programa namijenjenih trećoj dobi, tu su Start Art likovna grupa u kojoj je maksimalan broj ljudi osam, zatim radionica keramike, art terapija i dramska grupa za odrasle, a u Društvenom klubu Prečko imamo pjevanje, tečaj izrade biljnih preparata, permakulture i slično. Što se mjera tiče, svi se kod nas osjećaju sigurno. Imamo i neke programe na otvorenom, vidi se da pazimo tako da naši polaznici dolaze i dalje”, dodaje Lovorka Mihanović.

foto: Oleg Mityukhin/Pixabay

Centar za kulturu Sesvete

U Centru za kulturu Sesvete, također je sve prilagođeno epidemiološkim mjerama, rekla nam je voditeljica centra i  viša stručna suradnica za glazbenu djelatnost, Aida Vidović Krilanović.

Tečajevi za umirovljenike, a to su tečajevi jezika (engleski, njemački i talijanski), zatim tečaj informatike za početnike na kojem se uči korištenje Worda, pretraživanje interneta i korištenje elektroničke pošte te tečajevi za napredne, ali i tečajevi izrade etno nakita ili dizajnerskog nakita, održavaju se u centru pod posebnim epidemiološkim mjerama.

2Pazimo da naših polaznika ima taman toliko da u našem prostoru mogu biti na propisanoj udaljenost, a tijekom izvođenja samih programa obavezno je nošenje maski”, kaže Vidović Krilanović.

Svima su, kaže, radionice i tečajevi nedostajali i sretni su što neki programi ove jeseni ipak idu. “Naši voditelji ulažu silan trud da bi programi išli, a polaznici nam kažu da se kod nas osjećaju sigurno i rado dolaze”, govori nam Vidović Krilanović te dodaje kako se nada da će se ova po svemu izvanredna situacija ipak ubrzo smiriti.

Narodno sveučilište Dubrava

Voditeljica programa za treću životnu dob u Narodnom sveučilištu Dubrava, Vesna Špalj-Senta, kazala nam je da za ovu godinu nisu predviđeni posebni programi za osobe treće životne dobi, jer su tako preporučili epidemiolozi. No i starije osobe se mogu, ako to žele, priključiti nekim programima za odrasle.

“Preporuka epidemiologa je takva da ove godine ne radimo posebno s osobama treće životne dobi jer se radi o ugroženoj skupini. No, ipak postoji mogućnost da osobe 50 plus dođu u neku grupu za odrasle. Pritom mislim na naše mješovite grupe jutarnjeg razgibavanja, joge i korektivnog pilatesa”, kaže nam Špalj-Senta.

“Nešto starijih polaznika imamo i u grupama ručnih radova, na tečaju izrade paške čipke, crtanja, slikanja i keramike, no napominjem da se radi o našim uobičajenim grupama u kojima nema popusta za umirovljenike”, objašnjava Špalj-Senta.

foto: Rui Dias/Pexels

Pučko otvoreno učilište

U Pučkom otvorenom učilištu je u tijeku nadoknada programa od proljetnog semestra koji se nisu mogli održati zbog epidemije, govori nam tajnica POU-a, Nina Radojević.

Kako su nakon toga došli godišnji odmori i ljeti, programi se nisu stigli izvesti do kraja pa se to odrađuje sada. “Imamo sad to nešto što smo dužni našim polaznicima pa zasad nema novih upisa i tako će biti negdje do kraja mjeseca studenog dok se sve ovo ne odradi. Što se epidemioloških mjera tiče, mi se ravnamo nekako po mjerama za škole. Koristimo veće učionice, odnosno polaznike smo preselili u veće učionice tako da mogu držati preporučeni razmak, svi nose maske, na ulazima su dezinficijensi za ruke i držimo se svih epidemioloških mjera”, kaže gospođa Radojević.

“Jedan dio nastave je odražen i online, a u njemu je sudjelovao tko može i ima mogućnosti. Koristili smo Zoom, Loom, Skype i razne druge aplikacije, ovisno o tome kako je koji profesor mogao i kako se snalazi jer i među našim profesorima ima i mlađih i starijih. Programi koje sada nadoknađujemo su strani jezici, informatika i programi iz opće kulture. Po nešto od svakog područja ne snije uspjelo odraditi prije ljeta, pa to odrađujemo sada.”

Što se novih programa u studenom tiče, još se sa sigurnošću ne zna koji će to programi biti. “Vjerojatno će biti tečajeva stranih jezika, informatike i likovnih radionica, a što se tiče programa opće kulture, njih iznova kreiramo za svaki semestar i uvijek bude nečeg novog, i tema i predavača, tako da će o tome biti odlučeno naknadno”, zaključuje Nina Radojević iz Pučkog otvorenog učilišta.  

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP