Prati nas

Promo

Postanite socijalizator, odgojite psa vodiča ili pomagača

Pomažu, motiviraju i uveseljavaju – sve to rade psi pomagači. U centru Silver u Zagrebu obučavaju pse da ljudima budu od pomoći i pozivaju vas da postanete socijalizator.

Objavljeno

|

Uzeti psa na socijalizaciju? Za slijepe osobe?
foto: BigStock

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, to se odavno zna. No pas može biti i čovjekov najbolji pomagač. Naime, psi su kadri naučiti kako slijepim osobama ili onima s invaliditetom pomagati u svakodnevnom životu: pas će tako sigurno slijepu osobu voditi ulicom, pomagati invalidu da otvori i zatvori vrata, izuje cipele, donese mobitel, pa čak i izvadi rublje iz perilice. Pametni četveronošci osim toga pomažu u terapiji djece s motoričkim poteškoćama i u rehabilitaciji ostalih bolesnika.

U zagrebačkom naselju Dubrava, nalazi se Centar za rehabilitaciju Silver, ustanova jedinstvena u ovom dijelu Europe, koja trenira pse da pomažu ljudima i osigurava svojim korisnicima pomoć psa. Programi Centra proizišli su iz programa koje je provodila Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, koja je uz Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Zagreb suosnivač Centra.


U centru se, između ostalih, provode i ovi programi: rehabilitacijski (za bolju uključenost osoba s invaliditetom u zajednicu), program korištenja psa vodiča za slijepe te programi rehabilitacijskog i terapijskog psa (za pomoć djeci s teškoćama u razvoju).

Djeca s poteškoćama u razvoju, motoričkim oštećenjima ili ADHD-om, uz psa mnogo brže napreduju jer kroz igru sa ljupkim čupavcem, učas zaborave da su zapravo na terapiji. Pas ovdje ima dvije uloge. Prvo, kroz igru pas će djetetu pomoći da vježba kretanje, dodavanje predmeta, svlačenje i izuvanje, zatim da se smiri, lakše koncentrira i ostvaruje socijalne kontakte. Drugo, pas je izvrstan motivator u svakodnevnim aktivnostima i uz njega je doista sve lakše.

Profesorica Tatjana Josipović i švedska kraljica Silvia u Centru Silver

Profesorica Tatjana Josipović i švedska kraljica Silvia u Centru Silver

Korisnici centra svog četveronožnog pomagača mogu povesti sa sobom kući (kao u slučaju pasa vodiča slijepih ili pomagača invalidima) ili dolaziti u centar na igru s psom (što je najčešći slučaj kod terapije djece s različitim poremećajima). U svakom slučaju, druženje sa pažljivo odgojenim i istreniranim psom za korisnike je besplatno.

A da bi psi doista i postali takvi vrijedni pomagači, brine cijeli tim stručnjaka i volontera. U centru Silver psi se i uzgajaju, a najčešće se radi o pasminama labrador retriever, golden retriever te njihovim mješancima i to ponajprije zato što su ljudima te pasmine najdraže. Naime, kako nam objašnjavaju u centru, i neke druge pasmine pogodne su za obučavanje, ali ljudi često inzistiraju baš na retriverima.

Kad psić malo ojača, smješta se u obitelj na socijalizaciju. Socijalizatori su volonteri koji udomljavaju psića na godinu dana, nauče ga osnove ponašanja poput obavljanja nužde na prikladnom mjestu, nekih jednostavnijih naredbi te štenetu pružaju puno ljubavi i pažnje polako ga privikavajući na suživot s ljudima.

Svaki psić ima tzv. kuma, tvrtku koja podmiruje troškove hranjenja, lječenja i treninga, tako da sam socijalizator nema nikakvih troškova. Ako želite postati socijalizator, možete se javiti centru Silver koji će vas testirati i uvjeriti se da ste osoba pogodna za to. Ocijene li stručnjaci iz centra da vaša obitelj i vaš prostor udovoljavaju uvijetima, dodijelit će vam malenog psića na razdoblje od otprilike godinu dana. Za njega ćete dobiti i hranu, kompletnu veterinarsku skrb, pa čak i zdjelicu i igračku. Naravno, dobit ćete i iskaznicu koja omogućuje vama i vašem psu slobodan ulazak u sve javne institucije, trgovine i javni prijevoz, a pas će dobiti crveni kaputić s natpisom ‘pas na socijalizaciji’ kako bi svi znali da se radi o budućem vrijednom pomagaču.

Želite li postati socijalizator, ne trebate imati nikakvo prethodno iskustvo, tek puno ljubavi i dobre volje, a ono što o odgoju psa ne znate, naučit će vas osoblje centra Silver. Obitelji koje se odluče postati socijalizatori često pitaju neće li im biti teško oprostiti se s psom nakon godine dana, no to pitanje socijalizatori ne vole. Dakako da će im biti teško na rastanku, no cijeli taj proces ima puno šire značenje te korisniju i plemenitiju namjenu. Osim toga, psu će i kasnije u životu biti dobro, a ako žele, socijalizatori mogu nastaviti povremeno viđati svog psa.

Nakog otprilike godine dana provedene u obitelji, pas kreće ‘u školu’ i obučava se da postane terapijski, rehabilitacijski ili pas vodič. Nakon obuke koja traje narednu godinu dana, pas postaje radni pas u pravom smislu te riječi, seli u dom svojega korisnika ili se ‘zapošljava’ u centru Silver. Radni vijek psa je oko sedam godina nakon čega odlazi u pseću mirovinu. To znači da ili ostaje kod svojeg korisnika, vraća  u dom socijalizatora ili se daje na udomljavanja.

Želite li postati socijalizator pasa javite se centru Silver, Štefanovec 34, 10000 Zagreb, na telefon 01/2394451 ili na centar.silver@czrs.hr.

.

Promo

Slušni centar Neuroth na novoj zagrebačkoj adresi

‘Strah od života sa slušnim pomagalima je nerijetko najveća kočnica do kvalitetnijeg života i toga smo više nego svjesni. Naša istraživanja pokazuju da prođe 7 i više godina od trenutka kada se pojave prvi problemi sa sluhom pa do priznavanja potrebe za stručnom pomoći.’

Objavljeno

|

Austrijska tvrtka Neuroth u Zagrebu je otvorila slušni centar na novoj atraktivnoj i lako dostupnoj lokaciji. Na adresi Heinzelova 1/a, otvoren je Neuroth slušni centar koji će svojim korisnicima u osvježenom prostoru ponuditi najviše standarde usluge uz potpis ove austrijske tvrtke u stoljetnom obiteljskom vlasništvu.

Cilj tvrtke Neuroth od samih početaka koji sežu u 1907. godinu je skinuti stigmu s osoba oslabljenog sluha i pokazati im koliko život može biti lijep kada čovjek ponovno dobro čuje.


“Strah od života sa slušnim pomagalima je nerijetko najveća kočnica do kvalitetnijeg života i toga smo više nego svjesni. Naša istraživanja pokazuju da prođe 7 i više godina od trenutka kada se pojave prvi problemi sa sluhom pa do priznavanja potrebe za stručnom pomoći. Kako se smatramo profesionalcima za sluh, mi u Neurothu taj postupak nastojimo olakšati u što većoj mjeri. Naša nova lokacija je još jedan korak prema većoj dostupnosti prepoznatljive i beskompromisne Neuroth kvalitete”, izjavila je direktorica Neurotha za Hrvatsku, Iva Šimunec.

foto: Promo

Za malene korisnike, na novoj adresi slušnog centra Neuroth nalaze se i stručni dječji akustičari uz koje su koraci prema boljem sluhu i snalaženju jednostavniji i brži.

“Tvrtka Neuroth u Hrvatskoj je prisutna već osam godina i od samih početaka je inicijator promjena i kvalitetnijeg pristupa prema osobama koje se suočavaju s problemima sluha. Mi u grupi potičemo rast i inovacije, a sve su naše aktivnosti ciljano usmjerene prema potrebama klijenata. Neuroth se nalazi na ishodištima dostupnih tehnoloških noviteta i spreman je svojim korisnicima ponuditi samo najbolje za dobar sluh što ćemo nastaviti činiti dijem Europe jer bolje čuti znači i bolje živjeti”, izjavio je Peter Jagodič, regionalni direktor Neurotha za jugoistočnu Europu.

Otvaranjem slušnog centra Neuroth na novoj lokaciji zatvoren je dosadašnji slušni centar na adresi Kišpatićeva 12, u sklopu zagrebačke bolnice Rebro.

foto: Promo

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP