Prati nas

Zdravlje

‘Špica’ sezone gripe tek je pred nama

Svakoga dana bit će sve više oboljelih. Do sada je od te virusne bolesti oboljelo oko tisuću ljudi, a vrhunac epidemije trajat će do sredine veljače.

Objavljeno

|

Kad počinje sezona gripe?
foto: BigStock

Sezona gripe u Hrvatskoj se približava svom vrhuncu. Svakoga dana bit će sve više oboljelih. Do sada je od te virusne bolesti oboljelo oko tisuću ljudi, a vrhunac epidemije trajat će do sredine veljače, javlja HRT.

Preventiva je uvijek ista: izbjegavati gužve, provjetravati prostorije i prati ruke. U kontaktu s oboljelima bilo bi dobro na lice staviti masku, preporučuje doktorica Lakošeljac. A ako obolimo, važno je ostati kod kuće i mirovati, uz tople napitke i eventualno antipiretike ili mlaki tuš. Bolovanje je obavezno, a liječniku se dovoljno javiti telefonom, da ne bi širili viruse. U slučaju komplikacija: boli u prsima, otežanog disanja ili povratka već snižene temperature – odmah liječniku. Najčešće se komplikacije upale pluća, upale uha ili bronhitis, a gripa je naročito opasna za starije osobe i kronične bolesnike.

Ove je godine virus gripe mutirao nakon što je već pripravljeno cjepivo, pa je moguće da obole i oni koji su se cijepili. No, epidemiolozi ipak još uvijek rizičnim skupinama preporučuju cijepljenje koje će ih zaštititi od nekoliko tipova virusa gripe.

Glas Istre pak javlja da je epidemija gripe tek u začetku. Prema preporukama iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije bolest se prenose kapljičnim putem pa je potrebno što više boraviti u otvorenim prostorima, a zatvorene provjetravati. Pranje ruku može smanjiti rizik od infekcije, ali svakako je potrebno dodatno ojačati imunitet, kao jedinu adekvatnu mjeru zaštite.

.

Zdravlje

Što su proljetne alergije i kako ih spriječiti?

Osim liječenja, u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna preventiva. Prva je preventivna mjera izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva.

Objavljeno

|

Autor

Tek što prođe zima i završi sezona gripe, priroda nam zadaje nov udarac: proljeće se najavljuje ne samo toplim vremenom i suncem, već i peludnom groznicom i sezonom alergija. U vrijeme proljeća, zbog visoke koncentracije peludnih zrnaca u zraku, nastale cvjetanjem biljaka, najjače je izražena peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis.

Peludna hunjavica sezonska je alergijska bolest gornjih dišnih puteva i najčešći je oblik alergijske reakcije. Javlja se sezonski, vezano uz pojavljivanje određenih vrsta peludi u zraku. Bolest može biti udružena s drugim alergijskim bolestima, poput bronhalne astme i atopijskog dermatitisa. Kada je peludna hunjavica praćena alergijskim konjunktivitisom, tada govorimo o peludnoj groznici.Različiti „okidači“

Alergija je nenormalna (prejaka) reakcija imunološkog sustava na, inače, bezopasni “okidač” (alergen). Uz pelud, česti su alergeni prašina, orasi, bakalar, jaja, ubodi osa i pčela, lateks i neki lijekovi. Obilježja blage alergije mijenjaju se ovisno o okidaču i o osobi.

Mogući znakovi alergije jesu: crveni osip praćen svrbežom ili uzdignuti dijelovi kože (urtike), crvenilo i svrbež očiju, soptanje i/ili otežano disanje, otečene šake, stopala i/ili lice, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev. U prvoj pomoći kod alergije važno je procijeniti jačinu alergijske reakcije. Kod otežanog disanja potrebna je liječnička pomoć, a kod blažih simptoma dovoljno je ukloniti okidač, ako je moguće, ili udaljiti osobu od okidača.

Zbrinite simptome: neka osoba uzme lijek koji inače koristi za poznatu alergiju. Najčešći su propisivani lijekovi antihistaminici. Mogu se primijeniti lokalno, u obliku spreja za nos ili kapi za oči, te sustavno, u obliku tableta. Antihistaminici su najkorisniji u liječenju blagih do srednje teških oblika peludne hunjavice. Kod težih oblika bolesti i astme primjenjuju se kortikosteroidi. Postoje i druge metode liječenja koje propisuje specijalist alergolog ( Svjetlana Gašparović Babić, dr. med., Narodni zdravstveni list)

Metode prevencije

Osim liječenja, u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna preventiva. Prva je preventivna mjera izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva. Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena preporučuje se:

 • redovito pratiti bioprognozu i peludni kalendar,
 • za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana i automobila u tijeku vožnje,
 • izbjegavati boravak i fizičku aktivnost u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije peluda u zraku (od 5 do 10 sati ujutro),
 • izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija peluda najviša,
 • prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko i u poslijepodnevnim satima,
 • korisno je ugraditi klima-uređaj jer on smanjuje količinu peluda za 90%,
 • odjeću sušiti u stanu ili u sušilici za rublje kako bi se izbjeglo unošenje neželjene količine peluda u stambene prostorije,
 • boravak u prirodi odgoditi za kasno poslijepodne ili večer,
 • za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske iz kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru,
 • kosu prati svaku večer jer se peludna zrnca skupljaju na vlasima kose,
 • izbjegavati pušenje, sprejeve i slične nadražujuće tvari jer pogoršavaju simptome alergije.

Nastavi čitati