Prati nas

Zdravlje

‘Špica’ sezone gripe tek je pred nama

Svakoga dana bit će sve više oboljelih. Do sada je od te virusne bolesti oboljelo oko tisuću ljudi, a vrhunac epidemije trajat će do sredine veljače.

Objavljeno

|

Kad počinje sezona gripe?
foto: BigStock

Sezona gripe u Hrvatskoj se približava svom vrhuncu. Svakoga dana bit će sve više oboljelih. Do sada je od te virusne bolesti oboljelo oko tisuću ljudi, a vrhunac epidemije trajat će do sredine veljače, javlja HRT.

Preventiva je uvijek ista: izbjegavati gužve, provjetravati prostorije i prati ruke. U kontaktu s oboljelima bilo bi dobro na lice staviti masku, preporučuje doktorica Lakošeljac. A ako obolimo, važno je ostati kod kuće i mirovati, uz tople napitke i eventualno antipiretike ili mlaki tuš. Bolovanje je obavezno, a liječniku se dovoljno javiti telefonom, da ne bi širili viruse. U slučaju komplikacija: boli u prsima, otežanog disanja ili povratka već snižene temperature – odmah liječniku. Najčešće se komplikacije upale pluća, upale uha ili bronhitis, a gripa je naročito opasna za starije osobe i kronične bolesnike.

Ove je godine virus gripe mutirao nakon što je već pripravljeno cjepivo, pa je moguće da obole i oni koji su se cijepili. No, epidemiolozi ipak još uvijek rizičnim skupinama preporučuju cijepljenje koje će ih zaštititi od nekoliko tipova virusa gripe.

Glas Istre pak javlja da je epidemija gripe tek u začetku. Prema preporukama iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije bolest se prenose kapljičnim putem pa je potrebno što više boraviti u otvorenim prostorima, a zatvorene provjetravati. Pranje ruku može smanjiti rizik od infekcije, ali svakako je potrebno dodatno ojačati imunitet, kao jedinu adekvatnu mjeru zaštite.

Oglas

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.