Prati nas

Kuhinja

Arancini – ušećereni komadići sunčanog juga

Citrusi već dugo na kontinentu ne predstavljaju egzotično voće, no malo tko razmišlja o tome da odbacujemo njihove najaromatičnije dijelove. Ako se domognete domaćih naranči, limuna i četruna, ne bacajte koru već od nje načinite male ušećerene komadiće sunčanog juga.

Objavljeno

|

Kako kandirati kore od naranče? Kolači od naranče?
foto: Kuzinavanje.com

Vjerujem da ste svi barem jednom probali ovu, kako ja to volim nazvati, slatku grickalicu. Ne samo da se može raditi od narančine korice, već se može koristiti i korica limuna, pa i mandarine. Zašto ne? Neprskane, prave, domaće naranče su uvijek poželjne, ali ponekad se moramo zadovoljiti i s onim što imamo pri ruci, ako nam već domaće nije dostupno.  Tako, ako se radi o kupovnim narančama, valja korice namakati malo duže, naravno uz svakodnevno mijenjane vode da se iz njih uz gorčinu, koliko – toliko izvuku i štetne stvari, savjetuje Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Koliko sam imao priliku pratiti, neki korice namaču uz dodatak soli ili sode bikarbone. Ipak, prepuštam svakome da radi prema vlastitom nahođenju. Također sam primjetio da dosta ljudi, zbog gorčine, uklanja unutarnji bijeli dio korice. Meni sisbno taj bijeli dio nije gorak i nema neki poseban okus, pa ga prema mom receptu ne treba odstranjivati. S tim bijelim dijelom kandirane korice puno su mi ljepše za vidjeti, a ni okusom nisu loše.


Sama priprema arancina je zbilja jednostavna. Kroz dosta eksperimentiranja došao sam do zaključka da je puno bolje korice kuhati na isti način kao i ušećerene bademe. Znači, dok sva tekućina ne iskuha, a korice ne upiju sav šećer. Na taj način, korice se puno bolje i brže osuše, nije ih potrebno nakon kuhanja previše valjati u šećer, a i teksturom su nekako hrskavije.

Ako volite čokoladnu varijantu arancina, nakon što ste korice kandirali, pustite ih da se ohlade i osuše, a zatim ih umačite u pripremljenu, otopljenu čokoladu. Iz iskustva mi je nekako draže raditi arancine kada je vani sunčano ili burno vrijeme,  jer se tada brže i bolje suše. Vlaga za vrijeme kišnih dana samo otežava i produljuje taj proces.

Sastojci

500 g narančine korice
250 g šećera
voda

Priprema

Korice narežite na trakice debljine oko 5 mm, stavite u dublju posudu, prelijte vodom i pustite da se namaču tri do četiri dana. Svaki dan barem dva puta promijenite vodu. Namočene korice ocijedite, stavite u posudu za kuhanje. Kuhanjem u široj posudi ćete smanjiti vrijeme kuhanja, jer će tekućina brže ispariti. Dodajte šećer i tek toliko vode da prekrije korice.

Kuhajte na laganoj vatri, miješajući dok sva tekućina ne iskuha, a korice ostanu sasvim suhe. Tada korice prebacite na pripremljeni pleh ili papir za pečenje lagano posut šećerom. Raširite ih da se ne zalijepe i još jednom lagano pošećerite.  Pustite da se suše dan – dva, a zatim čuvajte u dobro zatvorenoj posudi ili vrećici.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP