Prati nas

Kuhinja

Arancini – ušećereni komadići sunčanog juga

Citrusi već dugo na kontinentu ne predstavljaju egzotično voće, no malo tko razmišlja o tome da odbacujemo njihove najaromatičnije dijelove. Ako se domognete domaćih naranči, limuna i četruna, ne bacajte koru već od nje načinite male ušećerene komadiće sunčanog juga.

Objavljeno

|

Kako kandirati kore od naranče? Kolači od naranče?
foto: Kuzinavanje.com

Vjerujem da ste svi barem jednom probali ovu, kako ja to volim nazvati, slatku grickalicu. Ne samo da se može raditi od narančine korice, već se može koristiti i korica limuna, pa i mandarine. Zašto ne? Neprskane, prave, domaće naranče su uvijek poželjne, ali ponekad se moramo zadovoljiti i s onim što imamo pri ruci, ako nam već domaće nije dostupno.  Tako, ako se radi o kupovnim narančama, valja korice namakati malo duže, naravno uz svakodnevno mijenjane vode da se iz njih uz gorčinu, koliko – toliko izvuku i štetne stvari, savjetuje Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Koliko sam imao priliku pratiti, neki korice namaču uz dodatak soli ili sode bikarbone. Ipak, prepuštam svakome da radi prema vlastitom nahođenju. Također sam primjetio da dosta ljudi, zbog gorčine, uklanja unutarnji bijeli dio korice. Meni sisbno taj bijeli dio nije gorak i nema neki poseban okus, pa ga prema mom receptu ne treba odstranjivati. S tim bijelim dijelom kandirane korice puno su mi ljepše za vidjeti, a ni okusom nisu loše.


Sama priprema arancina je zbilja jednostavna. Kroz dosta eksperimentiranja došao sam do zaključka da je puno bolje korice kuhati na isti način kao i ušećerene bademe. Znači, dok sva tekućina ne iskuha, a korice ne upiju sav šećer. Na taj način, korice se puno bolje i brže osuše, nije ih potrebno nakon kuhanja previše valjati u šećer, a i teksturom su nekako hrskavije.

Ako volite čokoladnu varijantu arancina, nakon što ste korice kandirali, pustite ih da se ohlade i osuše, a zatim ih umačite u pripremljenu, otopljenu čokoladu. Iz iskustva mi je nekako draže raditi arancine kada je vani sunčano ili burno vrijeme,  jer se tada brže i bolje suše. Vlaga za vrijeme kišnih dana samo otežava i produljuje taj proces.

Sastojci

500 g narančine korice
250 g šećera
voda

Priprema

Korice narežite na trakice debljine oko 5 mm, stavite u dublju posudu, prelijte vodom i pustite da se namaču tri do četiri dana. Svaki dan barem dva puta promijenite vodu. Namočene korice ocijedite, stavite u posudu za kuhanje. Kuhanjem u široj posudi ćete smanjiti vrijeme kuhanja, jer će tekućina brže ispariti. Dodajte šećer i tek toliko vode da prekrije korice.

Kuhajte na laganoj vatri, miješajući dok sva tekućina ne iskuha, a korice ostanu sasvim suhe. Tada korice prebacite na pripremljeni pleh ili papir za pečenje lagano posut šećerom. Raširite ih da se ne zalijepe i još jednom lagano pošećerite.  Pustite da se suše dan – dva, a zatim čuvajte u dobro zatvorenoj posudi ili vrećici.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP