Kako kandirati kore od naranče? Kolači od naranče?
foto: Kuzinavanje.com

Arancini – ušećereni komadići sunčanog juga

Autor: • 11. 02. 2015. • Kuhinja4663 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Vjerujem da ste svi barem jednom probali ovu, kako ja to volim nazvati, slatku grickalicu. Ne samo da se može raditi od narančine korice, već se može koristiti i korica limuna, pa i mandarine. Zašto ne? Neprskane, prave, domaće naranče su uvijek poželjne, ali ponekad se moramo zadovoljiti i s onim što imamo pri ruci, ako nam već domaće nije dostupno.  Tako, ako se radi o kupovnim narančama, valja korice namakati malo duže, naravno uz svakodnevno mijenjane vode da se iz njih uz gorčinu, koliko – toliko izvuku i štetne stvari, savjetuje Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Koliko sam imao priliku pratiti, neki korice namaču uz dodatak soli ili sode bikarbone. Ipak, prepuštam svakome da radi prema vlastitom nahođenju. Također sam primjetio da dosta ljudi, zbog gorčine, uklanja unutarnji bijeli dio korice. Meni sisbno taj bijeli dio nije gorak i nema neki poseban okus, pa ga prema mom receptu ne treba odstranjivati. S tim bijelim dijelom kandirane korice puno su mi ljepše za vidjeti, a ni okusom nisu loše.Sama priprema arancina je zbilja jednostavna. Kroz dosta eksperimentiranja došao sam do zaključka da je puno bolje korice kuhati na isti način kao i ušećerene bademe. Znači, dok sva tekućina ne iskuha, a korice ne upiju sav šećer. Na taj način, korice se puno bolje i brže osuše, nije ih potrebno nakon kuhanja previše valjati u šećer, a i teksturom su nekako hrskavije.

Ako volite čokoladnu varijantu arancina, nakon što ste korice kandirali, pustite ih da se ohlade i osuše, a zatim ih umačite u pripremljenu, otopljenu čokoladu. Iz iskustva mi je nekako draže raditi arancine kada je vani sunčano ili burno vrijeme,  jer se tada brže i bolje suše. Vlaga za vrijeme kišnih dana samo otežava i produljuje taj proces.

Sastojci

500 g narančine korice
250 g šećera
voda

Priprema

Korice narežite na trakice debljine oko 5 mm, stavite u dublju posudu, prelijte vodom i pustite da se namaču tri do četiri dana. Svaki dan barem dva puta promijenite vodu. Namočene korice ocijedite, stavite u posudu za kuhanje. Kuhanjem u široj posudi ćete smanjiti vrijeme kuhanja, jer će tekućina brže ispariti. Dodajte šećer i tek toliko vode da prekrije korice.

Kuhajte na laganoj vatri, miješajući dok sva tekućina ne iskuha, a korice ostanu sasvim suhe. Tada korice prebacite na pripremljeni pleh ili papir za pečenje lagano posut šećerom. Raširite ih da se ne zalijepe i još jednom lagano pošećerite.  Pustite da se suše dan – dva, a zatim čuvajte u dobro zatvorenoj posudi ili vrećici.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.