Prati nas

Kuhinja

Arancini – ušećereni komadići sunčanog juga

Citrusi već dugo na kontinentu ne predstavljaju egzotično voće, no malo tko razmišlja o tome da odbacujemo njihove najaromatičnije dijelove. Ako se domognete domaćih naranči, limuna i četruna, ne bacajte koru već od nje načinite male ušećerene komadiće sunčanog juga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako kandirati kore od naranče? Kolači od naranče?
foto: Kuzinavanje.com

Vjerujem da ste svi barem jednom probali ovu, kako ja to volim nazvati, slatku grickalicu. Ne samo da se može raditi od narančine korice, već se može koristiti i korica limuna, pa i mandarine. Zašto ne? Neprskane, prave, domaće naranče su uvijek poželjne, ali ponekad se moramo zadovoljiti i s onim što imamo pri ruci, ako nam već domaće nije dostupno.  Tako, ako se radi o kupovnim narančama, valja korice namakati malo duže, naravno uz svakodnevno mijenjane vode da se iz njih uz gorčinu, koliko – toliko izvuku i štetne stvari, savjetuje Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Koliko sam imao priliku pratiti, neki korice namaču uz dodatak soli ili sode bikarbone. Ipak, prepuštam svakome da radi prema vlastitom nahođenju. Također sam primjetio da dosta ljudi, zbog gorčine, uklanja unutarnji bijeli dio korice. Meni sisbno taj bijeli dio nije gorak i nema neki poseban okus, pa ga prema mom receptu ne treba odstranjivati. S tim bijelim dijelom kandirane korice puno su mi ljepše za vidjeti, a ni okusom nisu loše.


Sama priprema arancina je zbilja jednostavna. Kroz dosta eksperimentiranja došao sam do zaključka da je puno bolje korice kuhati na isti način kao i ušećerene bademe. Znači, dok sva tekućina ne iskuha, a korice ne upiju sav šećer. Na taj način, korice se puno bolje i brže osuše, nije ih potrebno nakon kuhanja previše valjati u šećer, a i teksturom su nekako hrskavije.

Ako volite čokoladnu varijantu arancina, nakon što ste korice kandirali, pustite ih da se ohlade i osuše, a zatim ih umačite u pripremljenu, otopljenu čokoladu. Iz iskustva mi je nekako draže raditi arancine kada je vani sunčano ili burno vrijeme,  jer se tada brže i bolje suše. Vlaga za vrijeme kišnih dana samo otežava i produljuje taj proces.

Sastojci

500 g narančine korice
250 g šećera
voda

Priprema

Korice narežite na trakice debljine oko 5 mm, stavite u dublju posudu, prelijte vodom i pustite da se namaču tri do četiri dana. Svaki dan barem dva puta promijenite vodu. Namočene korice ocijedite, stavite u posudu za kuhanje. Kuhanjem u široj posudi ćete smanjiti vrijeme kuhanja, jer će tekućina brže ispariti. Dodajte šećer i tek toliko vode da prekrije korice.

Kuhajte na laganoj vatri, miješajući dok sva tekućina ne iskuha, a korice ostanu sasvim suhe. Tada korice prebacite na pripremljeni pleh ili papir za pečenje lagano posut šećerom. Raširite ih da se ne zalijepe i još jednom lagano pošećerite.  Pustite da se suše dan – dva, a zatim čuvajte u dobro zatvorenoj posudi ili vrećici.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP