Prati nas

Vijesti

Hrvatski umirovljenici preživljavaju s 2000 kuna

Prije dvije godine bili smo 41. na ljestvici Indeksa kvalitete života starijih osoba, što je bilo relativno prihvatljivo, da bismo u samo godinu dana pali na 67. mjesto od 96 zemalja.

Objavljeno

|

Hrvtski umirovljenici kopaju po kontejneru
foto: BigStock

Prosječna hrvatska mirovina iznosi 2231 kunu.  Otprilike četvrtina ukupnog stanovništva Hrvatske, 1,12 milijuna građana, u mirovini je, a kada se pogledaju visine njihovih mirovina posve je nejasno kako ti ljudi uopće preživljavaju, piše Glas Slavonije.

Prema posljednjem izvješću Global Age Watcha Hrvatska je značajno nazadovala na ljestvici najboljih zemalja za život starijih osoba. Prije dvije godine bili smo 41. na ljestvici Indeksa kvalitete života starijih osoba, što je bilo relativno prihvatljivo, da bismo u samo godinu dana pali na 67. mjesto (od 96 zemalja), i našli se u društvu Paragvaja, Crne Gore, Indije, Nepala…


Prema kvaliteti življenja, zdravstvenoj skrbi te financijama, najbolje mjesto za starije ljude je Norveška, a slijede Švedska, Švicarska, Kanada i Njemačka, dok je starijim osobama najteže u Afganistanu, Mozambiku te na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Hrvatske brojke

Najbolja prosječna umirovljenička primanja su u Rijeci – oko 2600 kuna, slijedi Pula s 2515 kuna, a potom Zagreb (2382), Split (2315), Dubrovnik (2279), te Zadar gdje je mirovina veća za samo šest kuna od prosječne hrvatske.

S druge strane prosječna je mirovina najmanja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i iznosi samo 1824 kune, a vrlo blizu je Koprivnica s 1900 kuna, zatim Slavonski Brod s 1903 kune i Gospić s 1916 kuna. Osječko-baranjski umirovljenici prosječno primaju 1975 kuna.

Kako žive hrvatski umirovljenici ilustriraju i pokazatelji siromaštva koje objavljuje Državni zavod za statistiku. Prema stopi rizika od siromaštva od 18,4 posto umirovljenici su treća najugroženija skupina u društvu. Ugroženiji od njih samo su nezaposleni sa stopom rizika od 43,2 posto, te ekonomski neaktivne osobe za koje stopa rizika iznosi 30,8 posto.

.

Vijesti

Sabor je promijenio uvjete za mirovinu. Mirovinska reforma je i službeno pala

Izmjenama se također produljuje prijelazno razdoblja za izjednačavanje uvjeta za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene.

Objavljeno

|

Autor

Sa 115 glasova ZA i 5 suzdržanih, Sabor je po hitnom postupku izmijenio Zakon o mirovinskom osiguranju. Tako se na 65 godina života vraća granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje, odnosno prihvaćaju zahtjevi građanske inicijative “67 je previše”.

Starosna mirovina sa 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža

Sada pravo na starosnu mirovinu ostvaruje osiguranik s navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža umjesto 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža, što su po dosadašnjem zakonu bili uvjeti  za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za žene i muškarce od 1. siječnja 2033. 


Prijevremena starosna mirovina sa 60 godina života i 30 godina mirovinskog staža

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu osiguranik će ostvariti kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža, umjesto dosadašnjih  62 godine i 35 godina mirovinskog staža. Pravo na starosnu mirovinu dugogodišnji osiguranik ostvarivat će sa 60 godina života i 41 godinu mirovinskog staža osiguranja u efektivnom trajanju, umjesto kada navrši 61 godinu života i 41 godinu staža.

Penalizacija je smanje na 0,2% posto po mjesecu

Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja, mirovine će se penalizirati 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja. To znači da maksimalna penalizacija prijevremenog umirovljenja za pet godina iznosi 12 posto, dok je dosad iznosila 18 posto.

Prijelazno razdoblje produljeno za 3 godina

Izmjenama se također produljuje prijelazno razdoblja za izjednačavanje uvjeta za starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene – umjesto 31. prosinca 2026. utvrđuje se rok 31. prosinca 2029. godine. Od 1. siječnja 2030. godine žene i muškarci ostvarivat će pravo na starosnu mirovinu pod istim uvjetima, a to su navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP