Prati nas

Vijesti

Hrvatski umirovljenici preživljavaju s 2000 kuna

Prije dvije godine bili smo 41. na ljestvici Indeksa kvalitete života starijih osoba, što je bilo relativno prihvatljivo, da bismo u samo godinu dana pali na 67. mjesto od 96 zemalja.

Objavljeno

|

Hrvtski umirovljenici kopaju po kontejneru
foto: BigStock

Prosječna hrvatska mirovina iznosi 2231 kunu.  Otprilike četvrtina ukupnog stanovništva Hrvatske, 1,12 milijuna građana, u mirovini je, a kada se pogledaju visine njihovih mirovina posve je nejasno kako ti ljudi uopće preživljavaju, piše Glas Slavonije.

Prema posljednjem izvješću Global Age Watcha Hrvatska je značajno nazadovala na ljestvici najboljih zemalja za život starijih osoba. Prije dvije godine bili smo 41. na ljestvici Indeksa kvalitete života starijih osoba, što je bilo relativno prihvatljivo, da bismo u samo godinu dana pali na 67. mjesto (od 96 zemalja), i našli se u društvu Paragvaja, Crne Gore, Indije, Nepala…

Prema kvaliteti življenja, zdravstvenoj skrbi te financijama, najbolje mjesto za starije ljude je Norveška, a slijede Švedska, Švicarska, Kanada i Njemačka, dok je starijim osobama najteže u Afganistanu, Mozambiku te na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Hrvatske brojke

Najbolja prosječna umirovljenička primanja su u Rijeci – oko 2600 kuna, slijedi Pula s 2515 kuna, a potom Zagreb (2382), Split (2315), Dubrovnik (2279), te Zadar gdje je mirovina veća za samo šest kuna od prosječne hrvatske.

S druge strane prosječna je mirovina najmanja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i iznosi samo 1824 kune, a vrlo blizu je Koprivnica s 1900 kuna, zatim Slavonski Brod s 1903 kune i Gospić s 1916 kuna. Osječko-baranjski umirovljenici prosječno primaju 1975 kuna.

Kako žive hrvatski umirovljenici ilustriraju i pokazatelji siromaštva koje objavljuje Državni zavod za statistiku. Prema stopi rizika od siromaštva od 18,4 posto umirovljenici su treća najugroženija skupina u društvu. Ugroženiji od njih samo su nezaposleni sa stopom rizika od 43,2 posto, te ekonomski neaktivne osobe za koje stopa rizika iznosi 30,8 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.