Kako do oprosta duga? Postupak?
foto: BigStock

Ovdje provjerite imate li pravo na oprost duga

Autor: • 01. 02. 2015. • Vijesti20255 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Od ponedjeljka (2. veljače) socijalno najugroženiji, njih oko 60 tisuća, mogu početi s prijavama za otpis dugova. Sve podatke i dokumente koje je potrebno ispuniti možete pronaći na stranicama Fine, no prije toga morate provjeriti jeste li među građanima koji imaju pravo na otpis.

1.

Kliknite na link: https://servisi.fina.hr/otpis-duga-javna-objava/prijava

2.

Odaberite „Registrirajte se ovdje“, opciju na dnu prozorčića za unos lozinke i korisničkog imena.

3.

U registracijski obrazac unesite ime, prezime, korisničko ime, e-mail adresu, prepišite tekst sigurnosnog koda. Kliknite ‘Pohrani’.

4.

Potražite u svojem e-mail sandučiću lozinku.

5.

Prijavite se na gornjem linku s korisničkim imenom kojeg ste odabrali i lozinkom koju ste dobili na e-mail.

6.

Upišite OIB, broj osobne iskaznice, sigurnosni kod i stisnite ‘Provjera’.

7.

Sustav će vam reći imate li pravo na otpis duga.

 

Koji je postupak otpisa?

Prvi su na redu  dužnici koji se nalaze u sustavu socijalne skrbi. Njih je otprilike 9.000, potvrdili su HRT-u Ministarstva socijalne politke i mladih. Svi oni, ako nemaju pristup internetu,  mogu doći u bilo koju od 175 Fininih poslovnica u Hrvatskoj i provjeriti je li se nalaze na popisu dužnika koji mogu podnjeti zahtjev za otpis duga. Sa sobom trebaju ponjeti osobnu iskaznicu i OIB.Ukoliko se nalaze u Registru otpisa dugova dobit će ispis pregleda duga. Potom odlazi u ovlašteni Centar za socijanu skrb gdje će dobiti potvrdu o primanju socijalne naknade a tu će naći pripremljene Zahtjeve za otpis duga. Mogu ih tu i ispuniti. Djelatnici Centra pomoći će im ukoliko bude imali nekih nedoumica. Kada ispune zahtjev mogu ga osobno odnijeti vjerovnika u poslovnicu recimo HEP-a ili ga poslati poštom, javila je javna radiotelevizija.

Važno je reći ukoliko se dug odnosi na više vjerovnika recimo HEP, komunalno poduzeću i teleoprateru dužnik će svakom od njih uputiti poseban zahtjev. Oni moraju u roku od 15 dana potvrdi Centru za socijalnu skrb da su zahtjev zaprimili. I potom u roku od 15 dana dug i otpisati.

Vlada je sredinom siječnja prihvatila sporazum o oprostu dugova (prema teleoperaterima, bankama, javnim poduzećima i gradovima) najsiromašnijim građanima do 35.000 kuna, koji nemaju novca ni imovine da ga vrate. Procjenjuje se da je takvih građana otprilike 60.000. Ovoga četvrtka tom sporazumu pristupila je i Porezna uprava.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.