Prati nas

Mozaik

Novac

Pet najvećih opasnosti za pripadnike srednje klase

Donosimo pet razloga zbog kojih su mnogi pripadnici srednje klase pali u nižu ekonomsku klasu te savjete stručnjaka kako izbjeći tu opasnost.

Objavljeno

|

40-godišnji muškarac iz srednje klase, zavidno gleda u kasicu prasicu, drži veliki čekić, spreman je razbiti je zbog financijskih poteškoća.
ilustracija: S. Bura/dl

Tijekom posljednja četiri desetljeća, brojni su pripadnici srednje klase lagano otklizali u nižu ekonomsku klasu, a čini se da taj trend nije zaustavljen. Financijski stručnjaci kažu da postoji nekoliko vodećih razloga zbog kojih se to događa. Mi smo ih pobrojali pet.

Nemaju fond za hitne slučajeve

Financijski stručnjaci savjetuju da pokušate stvoriti fond iz kojeg ćete moći pokrivati najmanje tri do šest mjeseci troškova života. Ako nemate takav fond, možete doživjeti velike gubitke u neočekivanim slučajevima poput gubitka posla.

Najbolji način da se zaštitite jest stvaranje pasivnih prihoda koji ne zahtijevaju previše vremena i truda, a koji će donositi konstantan prihod s kojim ćete puniti fond za hitne slučajeve.

Oglas

Preuzimaju financijsku odgovornost za druge

Iako je briga za voljenu osobu plemenita stvar, može iscrpiti resurse. Primjerice u slučaju bolesnog člana obitelji, prilagodba doma i njega mogu biti iznimno skupi. Također, zaposlene osobe mogu izgubiti zaradu ako smanje broj radnih sati u korist njege bolesnog člana obitelji.

Važno je biti realan u tome koliko možete pomoći te provjeriti imate li pravo na dodatnu financijsku pomoć kroz razne naknade. Smještaj bolesnih osoba u ustanove za njegu i rehabilitaciju može u konačnici biti jeftiniji od cjelokupnog troška kućne njege, a pri tome može pružiti kvalitetniju skrb i uslugu.

Imaju velike medicinske troškove

Troškovi liječenja i održavanja zdravlja mogu biti razorni, pogotovo jer se u teškim slučajevima radi o troškovima koji traju godinama pa i desetljećima. S neadekvatnim zdravstvenim osiguranjem, a koje si mnogi ne mog priuštiti, medicinski troškovi lako mogu dovesti do dugoročnog duga.

Imaju dugove koje ne mogu uredno servisirati

Visoki iznosi duga na kreditnim karticama, studentski zajmovi i hipoteke mogu izmaknuti kontroli, posebno ako prihodi padnu ili se pojave neočekivani troškovi. Kada se dug krene gomilati, teško je iz njega izaći. Potražite pomoć financijskog savjetnika koji će znati najkvalitetnije rješenje ovog problema. Više o izlasku iz kartičnog duga potražite na ovoj poveznici.

Inflacija

Zbog pada vrijednosti novca postajete siromašniji. Inflacija je mjera porasta siromaštva. Iako se to u početku može činiti nemogućim, važno je prilagoditi proračun trenutnim cijenama, a zatim smanjiti troškove.

Pobrinite se da svakih nekoliko mjeseci revalorizirat proračun kako bi i dalje odgovarao prihodu i trenutnim cijenama. Dakako, uvijek možete tražiti povišicu. Ako plaće zaostaju za inflacijom, održavanje životnog stila postaje praktički nemoguće.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.