Prati nas

Mozaik

Novac

Kako se riješiti dugova na karticama? Mnogi se kunu u ‘metodu lavine’

Mana ove metode otplate duga je što će vam za nju trebati disciplina, a upravo ste zbog nedostatka discipline završili u dugu.

Objavljeno

|

Kako efikasno upravljati dugovima na kreditnim karticama i izbjeći padanje u dublji dug?
foto: Linda/Pixabay

Kreditne kartice primamljiv su način kupovine. No mnogi se pogube između želja i mogućnosti pa padnu u gotovo nerješiv dug. Situacija je tim teža ako se “pegla” više kartica odjednom ili kad se jednom karticom zatvara rupa nastala na drugoj, što nekima može koristiti, ali nepromišljene vodi u kamatnu spiralu.

Što učiniti? Financijski stručnjaci preporučuju “metodu lavine” koja naglasak stavlja na kamate. Popišite dugove tako da na vrh popisa stavite onaj s najvišom kamatnom stopom, a na dno onaj s najmanjom. Obavezno platite minimalne mjesečne uplate, ali sav svoj dodatni novac koji možete izdvojiti uplaćujte na karticu s najvećom kamatom. Prioritet je riješiti najskuplje dugove prve.

Petnaest posto ispitanika u Sjedinjenim Državama koristi baš ovu strategiju za otplatu duga, izvijestila je tamošnja Federalna središnja banka. To je posebno dobra ideja jer štedi novac koji biste bacili u najveće kamate. No mana joj je što će vam za nju trebati disciplina, a upravo ste zbog nedostatka discipline završili u dugu.

Oglas

Ako imate, recimo, 300 eura mjesečno koje možete izdvojiti za otplatu duga, većinu tih sredstava prvo iskoristite da otplatite dug s najvišom kamatom. Nakon što ste taj dug isplatili, nastavite čistiti sljedeći dug sa najvećom kamatom. Njega ćete riješiti brže nego prvi, budući da nećete imati toliko kamata za otplatu.

Ključ ove strategije je održavanje otplate duga od 300 eura mjesečno cijelo vrijeme. Ako nakon otplate najskupljeg duga odustanete ili iduće dugove nastavite čistiti s manjim iznosima, male su šanse da ćete se tako brzo i uspješno izvući iz financijskog gliba.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.