Prati nas

Mozaik

Najčešće greške baka i djedova

Biti baka i djed nešto je najljepše u životu. Međutim, morate paziti da svojoj velikom ljubavlju prema unucima, ne pomrsite račune njihovim roditeljima i otežate im posao.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Smiju li baka i djed razmaziti unučad?
foto: BigStock

Biti baka i djed, to će vam svatko reći, nešto je najljepše u životu. Ponovno imate šansu uživati u maloj djeci, ali ovaj put bez onolikog pritiska kao kad ste odgajali vlastitu djecu. Možete se opustiti, unuke možete i razmaziti, a na kraju dana – vratiti ih njihovim roditeljima. Međutim, bake i djedovi čine i mnoge greške, sve u najboljoj namjeri, naravno. Portal Helpguide.org nabrojao je one najčešće.

1. Pokušavate biti roditelj

Koliko god da željeli svojoj djeci reći kako bi trebali odgajati svoju djecu, to nije vaša uloga. Poštujte roditeljske odluke koje vaša djeca donose u vezi svoje djece.


2. Kupovanje ljubavi

Bake i djedovi se teško odupiru porivu da svoju unučad obasipaju poklonima, no bolje je provjeriti s njihovim roditeljima prije nego im nešto kupite. Možda je dobra zamjena za neki dar, neka zabavna aktivnost u kojoj možete zajednički sudjelovati. Radite s unucima nešto u čemu ćete oboje uživati i što će im ostati u lijepom sjećanju.

3. Razmazili ste prve unuke

To se dosta često događa: razmazite prve unuke i onda to ne možete ponoviti s ostalima. Vaša vlastita djeca, koja imaju svoju djecu nešto kasnije u životu, to vam poslije mogu zamjeriti. Zapamtite da štogod radili s prvim unučetom (davanje novca, odlazak na izlete, posjete zoološkom i slično), uspostavit će model po kojem se morate ravnati i kad su u pitanju svi ostali unuci.

4. Ignoriranje granica

Baka ili djed koji ne priznaju granice i pravila i koji ohrabriju unuke da ih krše, mogu prouzročiti bijes njihovih roditelja. Kad dopuštate unucima da budu zločesti, da previše uživaju u slatkišima ili brzoj hrani, da ignoriraju vrijeme za spavanje, vi zapravo potičete nezdravo ponašanje i činite njihovim roditeljima ionako težak posao još težim.

.

Show

Ljiljana Saucha: ‘Nisam znala da mi je to zadnja emisija, kažu da žele mlađe’

U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj karijeri na HRT-u”, napisala je na Facebooku televizijska urednica i voditeljica Ljiljana Saucha (63).

Kako je objasnila, u petak je doznala da emisiju više neće voditi, jer na HTV-u žele mlade ljude na ekranu. “Sve je ovo ‘novo normalno’, jer imam do mirovine još 14 mjeseci. Svima koji Vama koji ste pratili emisiju – hvala”, napisala je Saucha.


Iako su joj pratitelji novinari na društvenim mrežama savjetovali da tuži HRT zbog ageizma i seksizma, Saucha je odgovorila: “Ma ne, nije mi do toga.” Na pitanje zašto bi se to prihvaćalo kao normalno, odgovorila je: “Vidjela sam da su mnogi prije mene morali otići. I to puno mlađi. To je postalo normalno.”

Jedno od najprepoznatljivijih lica HTV-a, Ljiljana Saucha, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka Poleta i bila je suradnica suradnica Radija Zagreb od 1979. Vodila je i nekoliko serija za djecu, da bi se potom otisnula u Zagrebačku panoramu. Uređivala je brojne emisije mozaičnog programa kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas.

Saucha je bila prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP