Pomaže li Kosmodisk?
foto: BigStock

Pomaže li uopće taj Kosmodisk?

Autor: • 18. 02. 2015. • Zdravlje3806 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Kosmodisk, čudesna “naprava” koja će vam “olakšati bol u leđima” već se desetljećima prodaje na području bivše SFRJ. I danas je popularan u Hrvatskoj. Dok svatko od nas zna barem nekoga tko će subjektivno reći da mu je Kosmodisk pomogao, objektivnih pokazatelja čini se da i nema. Evo što kaže liječničko-znanstveni tim portala Dokazi u medicini čiji tekst prenosimo u cjelosti:

Nakon pretraživanja niza baza podataka koji sadrže znanstvenu literaturu, nisu pronađeni klinički pokusi napravljeni na ljudima koji bi pokazali da Kosmodisk ima učinak na bol u leđima.Proizvođač preporučuje Kosmodisk za smanjenje ili potpuno uklanjanje boli u leđima i kralješnici. Na mrežnim stranicama proizvođača se na pitanje „Koliko je učinkovit Kosmodisk“ odgovara ovako: „Istraživanja su pokazala da redovito korištenje (…) seta za kralježnicu smanjuje bolove u leđima i do 80%.“ Također se navodi da je proizvod „100% siguran i klinički testiran“. Međutim nije navedeno o kojim se istraživanjima i kliničkim testiranjima radi.

I dok u literaturi nisu nađeni klinički pokusi provedeni na ljudima koji bi dokazali da Kosmodisk smanjuje bolove u leđima, pretraživanjem literature pronađen je sljedeći kritički osvrt u poljskom znanstvenom časopisu Reumatologia, koji se zove „I vi ćete nositi Kosmodisk… nekoliko riječi o ulozi oglašavanja u reumatologiji“, a objavljen je 2007. godine.

Sažetak tog članka glasi:

Tranzicija iz javnog zdravstvenog sustava u privatne medicinske usluge implicira povećanu ulogu promocije lijekova i oglašavanja. Procjenjuje se da Poljaci troše 5-6 milijardi zlota [napomena: 9-11 milijardi kuna] godišnje na različite dodatke prehrani, pseudo-lijekove i proizvode alternativne medicine, često u svrhu liječenja reumatskih stanja ili reumatskih tegoba. Fenomen popularnosti takvih proizvoda može biti iznenađujući jer takvi proizvodi nisu dobro istraženi niti su vrlo učinkoviti, a još su uz to i često vrlo skupi. Ta popularnost uglavnom je posljedica sofisticirane strategije oglašavanja koja koristi psihološku manipulaciju ili doslovno laži. Manjak kontrole nad oglašavanjem pseudo-terapija uzrokuje brojne posljedice, kao što je širenje lažne znanosti, smanjenje povjerenja u kompetenciju liječnika i prestanak uzimanja propisanih lijekova.

Postoje dokazi umjerene snage da toplina (topli oblozi) smanjuju bol u bolesnika u kojih bol u križima traje kraće od tri mjeseca. Učinak je kratkotrajan i slab i može se pojačati tjelovježbom. Terapija toplinom uključuje termofore, umetke koji se zagrijavaju, električne umetke, infracrvene lampe i slično (French SD i suradnici). Također, masaža može imati povoljan učinak na križobolju i to osobito ako se kombinira s tjelovježbom i edukacijom (Furlan AD i suradnici). Ipak, ovi podaci ne govore u prilog terapijskog učinka Kosmodiska jer nije pronađena niti jedna znanstvena studija provedena na ljudima u kojima je korišten proizvod te linije i u kojima se pokazalo da masaža ili toplina koju proizvodi imaju povoljan učinak na zdravlje ili bolest čovjeka.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.