Prati nas

Vijesti

EU: Hrvatski građani idu prerano u mirovinu

Prosječni radni vijek u Hrvatskoj iznosi 31 godinu, najmanje poslije Mađarske i Italije. Na ljestvici dugog radnog staža vodi Island s gotovo 46 godina, Švicarska 42, Švedska 41, Nizozemska i Norveška s 40 godina.

Objavljeno

|

Kako što prije u penziju? Kako u mirovinu?
foto: BigStock

Prosječni radni vijek u Hrvatskoj iznosi 31 godinu, najmanje poslije Mađarske i Italije, prema zadnjim podacima Eurostata, a koje prenosi Euranet. Po duljini radnog vijeka u Europi prednjači pak Island s gotovo 46 godina, Švicarska 42, Švedska 41, Nizozemska i Norveška s 40 godina. Prosjek za EU iznosi 35 godina. Iznad tog prosjeka su primjerice i Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska s prosječnim radnim vijekom od oko 38 godina.

S druge pak strane, Hrvatsku s radnim vijekom ispod prosjeka slijede Bugarska, Grčka, Rumunjska, Poljska i Belgija s prosječnim radnim vijekom od oko 32 godine, dok prosječni radni vijek u susjednoj Sloveniji iznosi 34 godine.


Analitičari Hrvatske gospodarske komore podsjećaju kako je razlog za to prošireno prijevremeno umirovljenje, praksa na koju je Hrvatsku upozorila i Europska komisija u sklopu procedure otklanjanja prekomjerne makroekonomske ravnoteže. Uz to, ocijenila ju je kao jedinu u kojoj je potpuno izostalo provođenje preporuka. Problem prijevremenog umirovljenja potvrđuje i činjenica da je prisutna vrlo niska aktivnost stanovništva u dobi od 50-64 godine. Udio osoba ove dobi koje su uključene u tržište rada iznosi tek 52,2%. To je najniže poslije Malte, a vrlo udaljeno od prosjeka EU koji se kreće na razini od 65%.

.

Vijesti

Sezona gripe je uranila, a broj teških komplikacija je iznimno velik

Od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije.

Objavljeno

|

Autor

Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a prema broju oboljelih može se govoriti da je epidemija u uzlaznoj putanji. Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izoliran, prozvan “svinjska” gripa, javlja Jutarnji list.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.


“S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija”, kaže virusolog Draženović. Dodaje kako je od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije. Također, kaže virusolog Draženović, neobično je što je oboljelo i desetak novorođene djece.

“Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripe koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda”, kaže Vladimir Draženović.

Naravno, oboljeli su uglavnom populacija koja se nije cijepila. “Imamo jedan slučaj, osobe koja se cijepila i dobila gripu, a uzročno-posljedično i upalu moždane ovojnice. No, ta osoba se cijepila svega tri dana ranije, tako da cjepivo još nije počelo djelovati” – kaže Draženović i dodaje kako je potrebno oko dva tjedna da možemo reći da cjepivo ima učinak.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP