Kako što prije u penziju? Kako u mirovinu?
foto: BigStock

EU: Hrvatski građani idu prerano u mirovinu

Autor: • 15. 03. 2015. • Vijesti1509 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Prosječni radni vijek u Hrvatskoj iznosi 31 godinu, najmanje poslije Mađarske i Italije, prema zadnjim podacima Eurostata, a koje prenosi Euranet. Po duljini radnog vijeka u Europi prednjači pak Island s gotovo 46 godina, Švicarska 42, Švedska 41, Nizozemska i Norveška s 40 godina. Prosjek za EU iznosi 35 godina. Iznad tog prosjeka su primjerice i Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska s prosječnim radnim vijekom od oko 38 godina.

S druge pak strane, Hrvatsku s radnim vijekom ispod prosjeka slijede Bugarska, Grčka, Rumunjska, Poljska i Belgija s prosječnim radnim vijekom od oko 32 godine, dok prosječni radni vijek u susjednoj Sloveniji iznosi 34 godine.Analitičari Hrvatske gospodarske komore podsjećaju kako je razlog za to prošireno prijevremeno umirovljenje, praksa na koju je Hrvatsku upozorila i Europska komisija u sklopu procedure otklanjanja prekomjerne makroekonomske ravnoteže. Uz to, ocijenila ju je kao jedinu u kojoj je potpuno izostalo provođenje preporuka. Problem prijevremenog umirovljenja potvrđuje i činjenica da je prisutna vrlo niska aktivnost stanovništva u dobi od 50-64 godine. Udio osoba ove dobi koje su uključene u tržište rada iznosi tek 52,2%. To je najniže poslije Malte, a vrlo udaljeno od prosjeka EU koji se kreće na razini od 65%.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.