Prati nas

Stil i ljepota

Kada treba prestati prekrivati sijede?

Sve, ili gotovo sve, žene boje kosu. U mladosti je to zato da se bude u trendu, a kasnije zato da se prekriju sijede. No, do kad je normalno bojati se? Do samog kraja? Ili u nekom trenu treba jednostavno posijediti?

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Do kada se žene moraju farbati? Najbolji salon za farbanje kose.
foto: BigStock

Moja kosa je sijeda. Znam to. I moj muž to zna. I moja frizerka Carmine koja mi boja kosu u crvenkasto smeđe svakih par tjedana, također to zna. Svatko tko mi pažljivo promotri korijen kose dva ili tri tjedna nakon što je Carmine odradila svoju magiju, zna da sam sijeda. To je među mojim prijateljicama tema o kojoj se otvoreno govori: skoro sve bojimo kosu, piše u svojoj kolumni na Huffington Postu Claudia Luther.

Nije pitanje: Zašto; jer, naravno, sve bojimo kosu. Pitanje je: Kako dugo? Želim li biti poput naše susjede, gospođe Lafreedi koja je bojala kosu u tamno crno, a već je imala preko 80 godina. Svi smo joj se smijali. Prije dosta godina, pitala sam svog tadašnjeg frizera Richarda nije li možda vrijeme da se prestanem bojati i pustim sijedu kosu. On me zabezeknuto pogledao: ‘Ma je li ja to dobro čujem?’ Pitala sam ga koliko je već žena proveo kroz promjenu? Izrast od deset centimetara koji proviruje iz neke tamnije boje? Ili kratka frizura koja ostaje kad se uklone svi obojani vrhovi? ‘Dvije. Samo dvije žene’, odgovorio mi je frizer. A on se time bavi već 30 godina.


No, znam da će to vrijeme doći. I naravno, bit će začuđenih nakon ove transformacije. Hoće li me vidjeti kao šik stariju ženu koja je ponosno objavila da više ne želi živjeti po tuđim pravilima? Ili ću samo iznenada postati starica? U svojoj knjizi ‘I Feel Bad About My Neck‘, Nora Ephron je napisala da je boja za kosu promijenila sve. To je najmoćnije oružje koje starije žene imaju u borbi protiv kulture mladosti, i to oružje koje doista uspijeva zaustaviti vrijeme. Ali je li to zauvijek?

Prije nekoliko mojoj je dobroj prijateljici dozlogrdilo bojati se svaki čas i pokušavati postići lijepu, prirodnu, crvenkastu  nijansu i jednostavno je prestala s tim. Nekoliko mjeseci kasnije, njezin ju je muž na nježan ali ipak pomalo uvredljiv način pitao bili bila voljna odgoditi tu promjenu za još neko vrijeme. I ona je pristala. No za to vrijeme njemu se dogodilo da je skoro u potpunosti izgubio kosu, a i ono što je ostalo bilo je potpuno sijedo. Moja prijateljica sada nije ni crvenokosa, ni sijeda, već prava plavuša.

Jedne sam se noći probudila razmišljajući o tome. Što bi moj muž mislio da odlučim pustiti sijedu kosu? Bi li se promijenio njegov odnos prema meni? Ili njegov odnos prema sebi samome? Razmišljam ovih dana o tome koliko mi još vremena preostaje i što bih trebala učiniti s tim vremenom i što će se zapravo dogoditi. Pomislila sam kako bi bilo zapravo lakše izgubiti kosu zbog kemoterapije, pa onda jednostavno pustiti da naraste prirodna, sijeda. Noćni sati postali su za mene vrijeme kad razmišljam o takvim stvarima. Ležim tako satima, ponekad sve do zore. Dan započnem s tipičnim dnevnim brigama: novac, posao, koga trebam nazvati i slično. Ali po noći razmišljam o ovome: trebam li ili ne pustiti svoju sijedu kosu?

.

Stil i ljepota

Kakva ekipa! Mladom fotografu inspiracija je modno osviješteni djed

Alojzove modne dogodovštine na Jannikovom Instagramu sada prati 866.000 osoba, no stvar je puno vrjednija od slave.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Upoznajte moga djeda, vjerojatno najstarijeg modnog macana na Zemlji. Ima 24 godine, ali živi svoju modnu strast kao da je tinejdžer. Prema onome što kaže, osjeća se mladim i želi se se osjećati ugodno u onome što nosi.”

Tim riječima 23-godišnji fotograf Jannik Diefenbach iz njemačkog Meinza opisuje svoju najveću fotografsku inspiraciju. I sam Jannik voli modu i putovanja, no najradije fotografira uličnu modu koju obožava njegov djed.


A djed, Alojz Abram (74) jest umirovljeni optičar koji se prometnuo u pravu influencersku zvijezdu pod brandom “Gramps”. Kako doznajemo, nikada zapravo ne bi postao modni macan da ga 2016. godine unuk Jannik nije nagovorio da isproba njegovu mladenačku odjeću.

Alojzove modne dogodovštine na Jannikovom Instagramu sada prati 866.000 osoba, no stvar je puno vrjednija od slave. “Ovaj naš hobi nas je stvarno zbližio. Uvijek smo bili bliski. Djed je dolazio po mene u u vrtić, a kasnije u školu, svakoga utorka. Igrali bismo tenis, nogomet ili bismo jednostavno otišli u shopping.”

Sada se, objašnjava Jannik za LADbible, s djedom i bakom vidi nekoliko puta tjedno. Razgovaraju o budućim modnim pothvatima, a uz to i puno putuju zajedno. “Uživamo svake sekunde”, kaže.

“Pristao sam jer nisam znao što očekivati. Mislio sam da me Jannik zeza i da se ništa neće dogoditi, ali kad se dogodilo, svidjelo mi se koliko su ta odjeća i tenisice udobnije od onoga što sam do tada nosio. Uživam u vremenu koje provodim s unukom, putovati, primati novu odjeću i obuću. Za mene je to zabavni hobi i navikao sam se pozirati. Naučio sam gledati u kameru dok me Jannik slika”, ispričao je Alojz za LADbible.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP