Meliha Varešanović
foto: Tom Stoddart

Melihina priča: Pod granatama postala sarajevska Sophia Loren

Autor: • 25. 03. 2015. • Život4028 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Fotografija žene koja odjevena kao na modnoj pisti šeta pored vojnika i vreća punih pijeska, u sarajevskom naselju Dobrinja, prije 21 godinu obišla je svijet. Meliha Varešanović (59), nazvana  srajevska Sophia Loren,  se tako slučajno našla na listi popularnog magazina „Life“, a njen izgled ovjekovječio je britanski fotograf Tom Stodart. Radio Slobodna Europa objavio je video intervju s Melihom koja nije ni znala da je fotografija s njenim likom postala svjetski poznata.

U trenutku dok je prolazila pored zaklona sa vrećama pijeska, zapucalo je. No, ona je nastavila hodati. Kasnije će saznati da je engleski fotograf Tom Stoddart bio samo nekoliko metara od nje, u zaklonu i da ju je snimio. Stoddart je kasnije, kada je fotografija na kojoj je Meliha Varešanović postala popularna, kazao kako se zapravo uplašio pucnjave i legao u zaklon sa vrećama pijeska.Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.