Prati nas

Mozaik

Menopauza je opasna – za muškarce!

Menopauza je burno razdoblje u životu svake žene. Ali i u životu njezinog muža. Štoviše, menopauza za muškarce može biti i prilično opasna! Drugim riječima, ne diraj lava dok spava. Ili dok se pokušava rashladiti. Ili dok ima emotivni trenutak. Zapravo, ne diraj lava (zapravo lavicu) uopće! Pogotovo ako je u menopauzi.

Objavljeno

|

kako se boriti protiv menopauze?
foto: BigStock

“Jeste li ikad pomislili da menopauza može biti opasna? Ne znam. Pretpostavljam da se iskustvo menopauze razlikuje od osobe do osobe. Mislim da će u našoj kući, menopauza ipak biti najopasnija za moga muža. Doista ga volim i željela bih da kroz moju menopauzu on prođe neokrznut. Možda je potrebno dodatno obrazovanje. Ili vodič. Nekakva navigacija za put kroz menopauzu”, piše kolumnistica Huffington Posta Michelle Combs. Vrlo je otvoreno i duhovito progovorila o tome kako menopauza djeluje na bračnu zajednicu i, pogotovo, supruga. Za njega menopauza može biti doista opasno razdoblje. Evo što mu preporučuje:

Zadrži svoje glupe šale o menopauzi za sebe.

I ovo što sam ti rekla je još i dosta blago. Nisi onoliko šaljiv koliko misliš da jesi. Postavi si pitanje: Je li glupa šala o menopauzi vrijedna toga da ti nabijem četkicu od maskare u nosnicu sve do čeonog režnja? Lobotomija pomoću Maybellina izgleda dosta gadno!

Tropski trenuci ne znače da smo na godišnjem.

Ako izgovorim riječi ‘vruće mi je’, vrijeme je za akciju. U tvojem je najboljem interesu da istoga trena počneš otvarati prozore i paliti ventilator. Jer ako je meni vruće, tvoja udobnost više nije stvar za razmatranje. Jedina stvar na koju se moraš usredotočiti je snižavanje temperature. Obuci pulover ako ti je hladno.

Ne, ne mrzim te. Ali mojim hormonima se doista ne sviđaš!

No, daj im pet minuta i ponovo će te voljeti. Osim ako se opet ne dogodi tropski trenutak. Ili ako opet počneš s glupim šalama.

Nemoj to shvaćati osobno, blesane!

Svakako moramo postići suglasnost oko toga da je riječ ‘blesan’ od sada potpuno prihvatljiva. Osobno mislim da je mogućnost da se izražavam potpuno slobodno, znak osobnog rasta i razvoja. Već vidim kako ćeš se zaljubiti u tu novu, oslobođenu mene! S druge strane, nemoj se ponašati kao blesan, vezano uz tu promjenu!

Razumijevanje će te daleko odvesti!

A još dalje ćeš dospjeti ako se jednostavno složiš sa mnom. I mene uznemiruju novonastale promjene. I ja sam zbunjena stvarima koje izlaze iz mojih usta. Budi strpljiv. Bar jedno od nas dvoje mora biti.

Ne očekuj logiku, Mr.Spock!

Imaš li uopće pojma koliko često ono što ti govoriš nema nikakvog smisla? Kako stvari stoje, sada je red na meni! Pomiri se s tim da su suze i smijeh u razmaku od deset minuta od sada normalna pojava. Također je moguće i da će mi bilo koji video s Youtube-a izazvati suze. Čak i onaj s vrištećim kozama.

Prestani me zaskakati!

Ozbiljno! Ili ću odglumiti bar tri scene iz ‘Egzorcista‘. Imaj na umu da se ponekad naprosto moram sagnuti da pokupim nešto s poda. Odupri se porivu! Znam da ti je takvo ponašanje prije ponekad prolazilo, ali to više nije slučaj. Vjeruj mi kad ti kažem da ćeš se vrlo loše provesti ako me pokušaš zaskočiti kad god moram dohvatiti nešto ispod sudopera. O da, provest ćeš se vrlo, vrlo loše!

Moje grudi nisu ‘zona slobodnog diranja’.

Bole me. A ako mi ne vjeruješ, jedna demonstracija u području tvojih testisa te možda uvjeri.

Da, polagano razvijam ‘miris starije žene’.

Možeš me pokušati uvjeriti da ti se sviđa moj novi miris. Riskantan potez koji će vjerojatno završiti u suzama. Bolje je stoga da tvrdiš da ništa ne osjećaš ili da jednostavno potrošiš nešto novca u parfumeriji.

Pojačaj ventilator i moli se za dolazak polarne fronte.

Ni ne pomišljaj da prebaciš ruku ili nogu preko mene. Makni od mene taj svoj trbuh. Ne diši svojim vrelim dahom u mene. Ne odmaraj ruku na meni. Zapravo, drži i ruke i noge na svojoj strani kreveta.  Ne kolutaj očima i ne uzdiši ako u autu iznenada do daske pojačam ili smanjim grijanje. Također, uopće me ne zanima je li ti hladno. Pretvaraj se da si pingvin i ušuti. Također, ne diši i ne žvači tako glasno. Ne mijenjaj ništa u perilici suđa nakon što sam ju ja već napunila. Ne započinji razgovor riječima ‘Čuj, moramo razgovarati’, osim ako se radi o nekom ogromnom, globalnom problemu.

Dolazi oluja.

Vozi se na njoj sa mnom, dragi. Koliko razumijem, ta oluja ne traje vječno. Samo nekoliko godina. Sedam ili koju više. Sretno! Jesam li nešto zaboravila? Imate li vi nešto što biste poručili svojoj boljoj polovici?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.