Prati nas

Zdravlje

Naspavan mozak duže će ostati mlad

Želite li sačuvati mladost, pođite na spavanje ranije. To bi ukratko mogao biti sažetak studije koja je pokazala da je za očuvanje kognitivnih funkcija važnije KOLIKO spavamo nego KAKO spavamo.

Objavljeno

|

Kako zaustaviti starenje mozga?
foto: BigStock

Naravno, čuli ste da vas odlazak na spavanje a da niste skinuli šminku, ili spavanje s licem zaronjenim u jastuk može postarati. Međutim, nova istraživanja pokazuju da na starenje ne utječe toliko kako spavate, već koliko spavate.

Znanstvenici iz medicinskog učilišta Duke-NUS iz Singapura ustanovili su da količina, a ne kvaliteta spavanja može biti značajan faktor kod starijih osoba. Istraživanje je uključivalo 66 ljudi iznad 55 godina života koji su bili podvrgavani MR skeniranju i kognitivnoj procjeni u intervalima od dvije godine. Nakon analize volumena mozga, kognitivnih performansi i navika spavanja, znanstvenici su otkrili da kraći intervali spavanja mogu ubrzati starenje mozga.

Samo jedan sat spavanja manje, povećava stopu proširenja moždane klijetke, a to je poznati marker za kognitivno propadanje povezano sa starenjem i pojavu neurodegenerativnih bolesti. Nasuprot tome, kvaliteta spavanja nije pokazala da ima neki značajan utjecaj na starenje ili funkcioniranje mozga.

‘Naša saznanja povezuju kraće periode spavanja sa starenjem mozga’, kaže voditelj istraživanja June Lo. Brojne novije studije o kvantiteti i kvaliteti spavanja pokušavale su odrediti idealnu količinu sna za starije osobe. Istraživanje sveučilišta u Oregonu pokazalo je da će između 6 i 9 sati sna biti dovoljno da omogući optimalne kognitivne performanse. Jedna britanska studija, zaključila je da je najbolje spavati između 6 i 8 sati svake noći.

Autori istraživanja učilišta Duke sugeriraju da bi neka srednja vrijednost bila najbolja i dodaju kako će se u budućnosti baviti i dugotrajnim učincima kvantitete i kvalitete spavanja. No i ovo što se sada zna, trebalo bi vam biti dovoljno pa da večeras odete ranije na počinak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.