Prati nas

Show

Nena: Hladni rat, novi val i dlakavi pazusi

Nena je postala mnogima idol. Nakon Njemačke, je njezina pjesma krenula u pobjedonosni pohod u druge zemlje. 1983. je bila na prvom mjestu na glazbenim ljestvicama u Portugalu, Švedskoj, Poljskoj, Kanadi, Meksiku i Australiji.

Objavljeno

|

Žene s dlakavim pazusima
Daleke 1982. godine pjevačice, a ni publika, nisu marili za dlakave pazuhe

Ona je osamdesetih godina u Njemačkoj bila idol mladim djevojkama. Ona je simbolizirala “Novi njemački val” i postala zvijezda s pjesmom “99 Luftballons” . Ona se zove Nena, rođena je kao Gabriele Susanne Kerner i danas (24.3.2015.) slavi 55. rođendan.

“99 Luftballons” (99 balona) je pjesma koja je napisana pred kraj Hladnog rata, u trenutku kad su u Njemačkoj postavljene nuklearne rakete i kad je vladao opći strah od izbijanja nuklearnog rata. Ideja o 99 balona, koji lete prema horizontu, je nastala kad je gitarist iz Neninog benda, Carlo Karges, 1982. za vrijeme koncerta Rolling Stonesa u Zapadnom Berlinu gledao kako se puštaju šareni baloni. U tom trenutku je Karges razmišljao što bi bilo kad bi ti baloni preletjeli granicu, odletjeli s onu stranu Željezne zavjese i tamo izazvali paranoidnu reakciju.


Nesuđena zlatarka

Neninih 99 balona u pjesmi izazivaju reakciju i rat, nakon kojega ostaju samo gubitnici. U stvarnom životu su ti baloni izazvali nagli uspon 23-godišnje pjevačice Nene iz Berlina. Rođena kao Gabriele Kerner u gradiću Hagen u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, ova školovana zlatarka se s njemačkom verzijom pjesme “99 Luftballons” probila kao najuspješnija pjevačica novog glazbenog žanra u Njemačkoj – takozvanog “Novog njemačkog vala” (Neue Deutsche Welle) osamdesetih godina. Credo novog vala u Njemačkoj je bio da se pjeva na njemačkom jeziku, ne na engleskom, što je bila glavna smjernica i Nenine glazbe. “Počela sam pisati prve stihove na njemačkom i primijetila da to i nije tako loše. Nekako se nisam prije usudila. Bila je tu barijera, ali kad sam ju prevladala, postalo mi je jasno da je upravo to jezik na kojemu se mogu najbolje izraziti”, prisjeća se Nena.

Nena je postala mnogima idol. Nakon Njemačke, je njezina pjesma krenula u pobjedonosni pohod u druge zemlje. 1983. je bila na prvom mjestu na glazbenim ljestvicama u Portugalu, Švedskoj, Poljskoj, Kanadi, Meksiku i Australiji. Njemačka verzija je čak i u Sjedinjenim Američkim Državama dospjela na drugo mjesto, što do danas nijednoj njemačkoj pjesmi nije više pošlo za rukom.

Nena danas, 2013 Olympiapark u Munchenu (foto: Wikimedia)

Nena danas, 2013 Olympiapark u Munchenu (foto: Wikimedia)

Rockerske verzije 99 balona

Uspjeh pjesme je mnoge iznenadio, iako se isprva činila problematičnom. “Moja produkcijska kuća je tada rekla da pjesma nije dovoljno komercijalna. Uopće je nisu htjeli izdati kao single. A postala je svjetski hit.”

Produkcijskoj kući se pjesma, međutim, ipak isplatila. A isplativa je još uvijek. Jer mnogi međunarodni bendovi i danas snimaju nove verzije ove pjesme, kao primjerice američki bend “Goldfinger”, koji je s engleskim prijevodom “99 Red Balloons” (99 crvenih balona) napravio jednu modernu rockersku pjesmu koja je dodatno popularizirala ovu pjesmu i među današnjom mladeži. U međuvremenu postoji i japanska verzija pjesme s naslovom “99 Love Balloons” (99 balona ljubavi). A i mnogi filmovi, kao i kompjuterske igre, ne mogu više bez zaraznog ritma 99 Neninih šarenih balona.

/Autorice: Antje Hollunder / Marina Martinović, Deutsche Welle/

.

Show

Treća sreća: Hrvoje Hegedušić (80) oženio je 35 godina mlađu Ljerku

Iza Hegedušića su dva braka. Bio je oženjen s pjesnikinjom Majom Perfiljevom, dok je s drugom suprugom pjevačicom Ksenijom Erker proveo 40 godina.

Objavljeno

|

Autor

Poznati  glazbenik, skladatelj te glazbeni producent Hrvoje Hegdušić oženio je svoju višegodišnju partnericu  i i profesoricu glazbene teorije Ljerku Šemeš.

Upoznao ju je dok je još bila gimnazijalka. Ljerka je naime kći jednog njegova starijeg kolege s radiostanice, gdje je bila na praksi 1984. kao učenica iz Križanićeve, a povezala ih je glazbena suradnja.


“U međuvremenu se udala, rodila dvoje djece, a upisani teoretski smjer Muzičke akademije nije završila. Nakon 20 godina što je prekinula studij, nagovorio sam je da se vrati na Akademiju i diplomira. Danas ima stančić u Crikvenici, radi u Glazbenoj školi u Voloskom, obožava svoj posao. Zimi smo pretežito kod nje, dok je moj stan u Selcu u biti studio gdje radim. Znam Ljerku u dušu, kao i ona mene. Uvijek sam joj pri ruci, to je jedan fini odnos, nerazdvojni smo. Baš smo skupa”, komentirao je za Jutarnji list 2016. godine.

Prema pisanju Večernjeg lista, skromno vjenčanje održalo se u Selcima gdje oboje žive. Ljerki je kuma bila prijateljica Svjetlana, a Hegedušiću starija kći, glumica Hana Hegedušić, koju je dobio u dugogodišnjem braku s Ksenijom Erker. Prije nje bio je u braku s pjesnikinjom Majom Perfiljevom.

“Hrvoje i ja stigli smo na kraj našeg zajedničkog 40 godina dugog putovanja kao umorni putnici i bez ljubavne prtljage. Moja ženska priroda pronašla se u djeci i unucima, a njegova muška priroda pronašla je novu ljubav. Kad se baka i djed rastaju, to je i tužno, i groteskno, i pomalo sramno i o toj temi neću više ništa reći”, rekla je omiljena Erker za Gloriju 2013. godine.

Ksenija Erker (foto: Vikend)

“Kada sam se zaljubila sa 17 godina, mislila sam da je to za cijeli život. Sad znam da je život putovanje i ja sam imala čovjeka s kojim sam putovala 40 godina. Sada su tračnice otišle svaka na svoju stranu, ali putovanje nije prestalo ni za njega ni za mene. On je otišao, odselio se u Selce i želim mu apsolutno sve najbolje. Posljednjih deset godina Hrvoje i ja najbolje smo komunicirali kao baka i djed, a najlošije kao muškarac i žena. Ipak, jako se dobro nosim sa svim i veseli me što i dalje imamo naša zajednička okupljanja, dječje rođendane na kojima dobro funkcioniramo”, rekla je Ksenija iste te godine za Story.

Hegedušić je pak 2016. Jutarnjem listu rekao: “Kad nemaš zajedničkih briga oko djece, isplivaju na scenu sve proturječnosti, nerazumijevanja… Je li hrabro ući u osmom desetljeću u novi život? Pa puno je hrabrije predati se, ostati zatočen u nezadovoljstvu. Biti svjestan da to u čemu živiš ne valja, svjesno strpjeti, biti neprestano u stresu… Mislim da čovjek za takvu odluku treba biti udaren u glavu. Brinem li se hoću li jednom ostati sam? So what? Hans Fallada je napisao da svatko umire sam. Ljudi moraju shvatiti da su uvijek sami. I da sami trebaju biti zadovoljni. Tek kad si zadovoljan, postaješ pozitivan za okolinu, svi se onda na tebe lijepe.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP