foto: BigStock

Nova nada: Ultrazvukom protiv Alzheimerove bolesti

Autor: • 27. 03. 2015. • Zdravlje1829 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Tim australskih znanstvenika osmislio je novu, neinvazivnu, ultrazvučnu tehnologiju koja bi mogla povratiti izgubljeno pamćenje kod ljudi koji boluju od Alzheimerove bolesti.

U objavljenoj studiji, dva znanstvenika s Instituta za mozak, Sveučilišta u Queenslandu, otkrila su da terapija ultrazvukom čisti mozak od neurotoksičnih amiloidnih plakova – struktura odgovornih za gubitak pamćenja i smanjenu kognitivnu funkciju kod pacijenata koji pate od Alzheimera. Istraživači su potvrdili potpuni povratak pamćenja kod 75 posto tretiranih miševa, pri čemu nisu zabilježena oštećenja okolnog tkiva. Miševi su pokazivali bolju izvedbu zadataka koji iziskuju memoriju: proći kroz labirint, prepoznati nove predmete i zapamtiti koja mjesta treba izbjegavati.‘Jako smo uzbuđeni zbog ove inovacije u tretiranju Alzheimerove bolesti bez uporabe lijekova’, rekao je Jürgen Götz, jedan od članova istraživačkog tima. ‘Izraz ‘veliko otkriće’ je često zloupotrebljavan, no u ovom slučaju mislim da se naša saznanja o tome kako tretirati ovu bolest iz temelja mijenjaju. Mislim da ovaj pristup ima veliku budućnost.’

Prema priopćenju, Alzheimerova bolest je obično rezultat nakupljanja dvije vrste tvari: amiloidnih plakova i neurofibrilarnih čvorova. Amiloidni plakovi pojavljuju se između neurona stvarajući gustu nakupinu tzv. beta-amiloidnih molekula, ljepljive vrste proteina koja se lijepi jedna na drugu i stvara plak. U ovim pokusima, ultrazvučna tehnologija je korištena kako bi se razbio plak beta-amiloidnih molekula, kao i tau proteina u mozgovima miševa.

Rezultati istraživanja objavljeni su u magazine ‘Science Translational Medicine’. Znanstvenici naglašavaju kako su ovo preliminarni rezultati testirani samo na miševima. Sljedeći korak bit će testiranje na većim životinjama, poput ovaca. Pokusi na ljudima, nadaju se znanstvenici, bit će izvedeni do 2017. godine.

Američko udruženje za Alzheimerovu bolest navodi s tom bolešću živi više od 5 milijuna Amerikanaca. U 2013. godini, 15,5 milijuna njegovatelja osiguralo je oko 17,7 milijuna sati neplaćene brige i skrbi bolesnima, čija se vrijednost procjenjuje na 220 milijardi dolara.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.