Prati nas

Vijesti

Vlada olakšicama stimulira otpuštanje starijih radnika

Sindikati su uoči donošenja nove olakšice za poslodavce upozoravali kako je potrebno uvesti kontrolni mehanizam koji bi spriječio poslodavce da stariju radnu snagu zamijeni mlađim, jeftinijim radnicima.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Poslodavac je na dobitku od oko 34 tisuće kuna čak i ako starijem radniku isplati najvišu zakonsku otpremninu, jer će u pet godina na doprinosima za mlade radnike uštedjeti oko 83 tisuće kuna, piše Novi list.

Poslodavac koji od ove godine zaposli radnika mlađeg od 30 godina života na ugovor na neodređeno vrijeme, pet godina oslobođen je obaveze obračuna i uplate doprinosa na plaću. Ta mjera, kako se u nekoliko navrata isticalo iz Ministarstva rada, poslodavcima je interesantna.  Ne čudi sklonost korištenju te olakšice kojom se potiče zapošljavanje mladih s obzirom na to da su poslodavcu mjesečni troškovi plaće niži 17,2 posto, odnosno 1.387,52 kuna ukoliko novozaposlenom radniku isplaćuje prosječnu plaću u zemlji.

Ako je, pak, mladog radnika zaposlio na minimalnu plaću, onda mu je trenutačni trošak olakšan za 521,08 kuna mjesečno. Osim uvjeta da zaposli radnika mlađeg od 30 godina života i to na neodređeno vrijeme, jedini je uvjet koji poslodavac treba ispuniti i taj da s tim radnikom nije imao ranije sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Mlada osoba koju poslodavac zapošljava ne treba biti prethodno prijavljena na Zavod za zapošljavanje, a poslodavac nema obavezu izvještavanja neke od institucija o korištenju prava na oslobođenje doprinosa na plaću.

Oglas

Starijima se isplati dati otkaz

Sindikati su uoči donošenja nove olakšice za poslodavce upozoravali kako je potrebno uvesti kontrolni mehanizam koji bi spriječio poslodavce da stariju radnu snagu zamijeni mlađim, jeftinijim radnicima. Koliko su bili u pravu, pokazuje i izračun gospodarske savjetnice Nezavisnih hrvatskih sindikata. Iz njega je evidentno da se poslodavcu isplati dati otkaz starijem radniku, i isplatiti mu otpremninu. Neće takav poslodavac već u prvoj godini biti u plusu, ali nakon pet godina imat će koristi.  Naime, na 17,2 posto doprinosa na plaću za mladog radnika u petogodišnjem razdoblju poslodavac će uštedjeti 83.251,44 kune pod pretpostavkom da radniku isplaćuje prosječnu bruto plaću u zemlji.

Jednaku plaću poslodavac možda isplaćuje i starijem radniku, s dugogodišnjim stažom kod njega. Pod pretpostavkom da je tom radniku poslodavac u slučaju otkaza dužan isplatiti najvišu zakonsku optremninu (maksimalno šest prosječnih bruto plaća radnika), to bi poslodavcu predstavljalo “jednokratni trošak” od 48.402 kune. Kako će u pet godina na doprinosima za mlade radnike uštedjeti 83.251,44 kune, dugoročno bi mu se isplatilo otpustiti starije radnike jer će mu u džepu ostati 34.894,44 kune razlike između koristi od oslobađanja doprinosa na plaću i isplaćene maksimalne otpremnine.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.