Prati nas

Mozaik

Živi zakopani – vodič za preživljavanje

Svježi grob je ispunjen sipkom zemljom koju je relativno lako prokopati. No pravi je peh biti zakopan za vrijeme kiše kada tlo postaje višestruko teže i kompaktnije. Situacija je još gora ako je sahrana obavljena u tlo s velikim udjelom gline.

Objavljeno

|

Kako spriječiti da me živog zakopaju?

Biti živ zakopan je jedan od najraširenijih strahova kod ljudi. Nazivamo ga  tafofobija i do sada je inspirirao brojna djela klasične književnosti, ali i suvremenih filmskih djela. Moderna medicina je pokapanje živih osoba smanjila na nevjerojatno malu mogućnost, no za očekivati je da se rijetki slučajevi i dalje događaju. O njima smo već ranije pisali, a danas vam donosimo praktične naputke kako preživjeti pod zemljom i izaći na svjetlo dana. Sretno!

Prije svega, važno je dobro procijeniti situaciju i mogućnosti. Svježi grob je ispunjen sipkom zemljom koju je relativno lako prokopati. No pravi je peh biti zakopan za vrijeme kiše kada tlo postaje višestruko teže i kompaktnije. Situacija je još gora ako je sahrana obavljena u tlu s velikim udjelom gline.

1.

Štedite kisik. Količina kisika u prosječnom lijesu dostatna je za sat ili dva. Dišite duboko, ali sporo. Ni slučajno nemojte zapaliti šibicu ili upaljač, ako ih pronađete u džepu. Električne svjetiljke, s druge strane, ne troše kisik. Ne vičite i obuzdajte paniku, koliko god je moguće više. Panika vam je najveći neprijatelj.

2.

Ako ste u grobnici, pokušajte rukama odstraniti poklopac lijesa. Jeftine jelove varijante mogu lako puknuti pod pritiskom. Ako ste zatvoreni u metalni sanduk, odustanite od lomljenja poklopca i umjesto toga lupajte o njega kako bi vas netko čuo.

lijes3.

Ako ste u zemlji, procedura je ponešto drugačija. Prekrižite ruke preko prsa, uhvatite košulju/majicu za donji rub, lagano se odignite od dna lijesa i skinite košulju preko glave.

4.

Dno košulje zavežite u čvor (vidi sliku).

5.

Provucite glavu kroz ovratnik (vidi sliku). Košulja će u ovom slučaju glumiti vreću koja će vas zaštiti od gušenja sipkom zemljom u slučaju da je lijes položen u zemlju, a ne grobnicu.

6.

Nogama udarajte u poklopac lijesa. Jeftinije varijante će već imati napuknuća od težine zemlje. Pomognite si rukama i raskinite ga. Budite spremni na to da će lijes ispuniti sipka zemlja.

7.

Zemlju koja ulazi u lijes odgurujte prema dnu lijesa. Kada popunite sav prostor ispod nogu, pokušajte ju „pospremiti“ postrance u lijesu. Pazite na disanje.

8.

Sjednite. Zemlja će popuniti prostor kojega ste do tog trenutka zauzimali.

9.

Uspravite se. Jednom kad ustanete, odgurnite zemlju iznad sebe. Kada uhvatite zrak, lagano se izvucite iz svježeg groba. Dobrodošli!

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.