Prati nas

Vijesti

Gastarbajteri su korisni i u mirovini

Malo se spominje da se utjecaj gastarbajtera nastavlja i nakon umirovljenja; oni manje opterećuju domaći mirovinski fond, a uz to primaju inozemne mirovine i jačaju domaću potrošnju.

Objavljeno

|

Kako zaraditi puno novca?
foto: BigStock

Novoobjavljeni podaci pokazuju kako takozvani gastarbajteri pomažu domaću ekonomiju i nakon odlaska u mirovinu. Naime, često se govori u građanima koji rade u inozemstvu i šalju novac obitelji u domovini, no malo se spominje da se taj utjecaj nastavlja i nakon umirovljenja; gastarbajteri manje opterećuju domaći mirovinski fond,  a uz to primaju inozemne mirovine i jačaju domaću potrošnju.

Prema podacima koje je objavio Večernji list, na privatne račune građana u 2014. godini sjelo je 1,632 mlrd. eura iz inozemstva. Velik udio u toj svoti čine i inozemne mirovine.

Mirovinski zavod raspolaže podacima o mirovinama koje su proslijeđene u Hrvatsku iz jedanaest zemalja i prema njima inozemne je mirovine 2013. primilo 163.580 umirovljenika kojima je na račune u Hrvatskoj isplaćeno oko 547 milijuna eura.

Iz Njemačke je 2013. stiglo 345 milijuna eura za mirovine 90 tisuća bivših gastarbajtera, što je najveći broj i po udjelu u mirovinama i po broju umirovljenika.

Pretpostavlja se da je druga po veličini Austrija, no iz te zemlje podatke o uplatama dostavlja samo jedan od četiriju mirovinskih fondova koji su ovlašteni za isplatu mirovina. Iz austrijskog državnog fonda PVA Arbeiter proslijeđeno je 50 milijuna eura za približno 15 tisuća umirovljenika.

Nepunih 52 milijuna eura stiže i iz Slovenije za 23 tisuće umirovljenika koji su radili u toj zemlji, zatim 28 milijuna eura za 18 tisuća umirovljenika koji su radili u Bosni i Hercegovini

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.