Prati nas

Vijesti

Ne želite plaćati izvode iz matičnih knjiga? Postanite e-građanin!

Nakon što u Fini ispunite vrlo jednostavan obrazac, na vašu će e-mail adresu biti poslan link s kojeg ćete pristupiti stranicama ePASS-a. Kliknite na link, unesite aktivacijski kod kojeg ste dobili u Fini i kreirajte svoju lozinku.

Objavljeno

|

Kako postati e-građanin? Izvod iz matične knjige preko interneta?
foto: Vlada.hr

Iako se često žalimo na duge redove pred šalterima za izdavanje dokumenata, kao i na njihovu cijenu, još uvijek rijetko koristimo internetsku uslugu e-građani putem koje je to moguće besplatno obaviti sa svojeg radnog stola. Ako niste, vrijeme je da se prijavite u ovaj sustav koji dvostruko štedi vrijeme i novac; vama i državi.

Postoji nekoliko načina za registraciju u ovaj sustav, a mi smo odabrali onaj uz pomoć lozinke (ePASS) i pristupa kojeg smo zatražili u najbližoj poslovnici Fine. Za postupak registracije potreban vam je OIB i aktivna e-mail adresa.

Nakon što u Fini ispunite vrlo jednostavan obrazac, na vašu će e-mail adresu biti poslan link s kojeg ćete pristupiti stranicama ePASS-a. Kliknite na link, unesite aktivacijski kod kojeg ste dobili u Fini i kreirajte svoju lozinku s kojom ćete pristupati sustavu i generirati potrebne dokumente.  Naše iskustvo govori da će vam, nakon što ih zatražite, neke usluge biti aktivirane tek za 24 sata, no više nikada zbog njih nećete morati plaćati pristojbe i čekati u redovima.

Danas putem sustava e-građanin možete: 

– zatražiti elektroničke izvode iz matične knjige rođenih ili vjenčanih
– dobiti domovnicu
– dobiti vjenčani list ili potvrdu o životnom partnerstvu
– provjeriti svoj upis u registru birača, upisati privremeno biralište
– informirati se o ocjenama djeteta u školi
– provjeriti izabranog liječnika
– naručiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja
– zatražiti svoju elektroničku radnu knjižicu
– informirati se o očekivanom iznosu mirovine
– registrirati se kao potencijalni posloprimac
– provjeriti uplaćene doprinose u drugi stup mirovinskog osiguranja
– pribaviti potvrde od REGOS-a
– provjeriti svoju poreznu knjigovodstvenu karticu
– provjeriti svoje podatke u OIB sustavu
– dobiti uvjerenja o prebivalištu i boravištu
– dobiti potvrdu o vlasništvu vozila

– osvježavati svoj elektronički identitet

Među uslugama koje bi uskoro trebale zaživjeti su i:

– e-Potvrde o ostvarivanju socijalnih prava
– e-Potvrda o redovitom školovanju
– e-Potvrda o statusu redovitog studenta
– upisivanje u škole

Od mnoštva korisnih funkcionalnosti izdvajamo i upozorenja koja će vam slati MUP, Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i druga tijela javne uprave podsjećajući vas na promjene u vašem statusu ili na skori istek dokumenata. Dakako, kako biste od ovoga imali koristi, trebate redovito pregledavati svoj korisnički pretinac. Uslugama je moguće pristupati i putem pametnih telefona.

U prvih 6 mjeseci sustav broji 140 tisuća registracija, a građani su se ukupno prijavili 1.142.183 puta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.