Prati nas

Show

Škola scenarija Meryl Streep za žene iznad 40

Slavna glumica Meryl Streep objavila je da će financirati radionicu scenarija namijenjenu ženama iznad 40 godina. Naime, upravo ta kategorija najzapostavljenija je u suvremenom filmu.

Objavljeno

|

Ima li uloga za starije žene?
foto: BigStock

Kako prenose svjetski mediji, poznata glumica Meryl Streep objavila je da na svaki način, pa i onaj financijski, podržava i suorganizira radionicu pisanja scenarija The Writers Lab, namijenjenu ženama iznad četrdeset godina koja će se održati ovog rujna u New Yorku.

Radionicu će nadgledati organizacija New York Women in Film and Television čija je Meryl počasna članica. Također, podršku će dati i brojne druge poznate žene iz svijeta filma i televizije koje će održati i posebna predavanja. One će biti mentorice polaznicama intenzivne radionice koje će trajati od 18. do 20. rujna 2015.

Ova radionica jedini je program te vrste, a nastala je kao odgovor na sve češći izostanak ženskog glasa u suvremenom filmu, pogotovo glasa starijih žena. Osim toga, i likovi starijih žena prilično su rijetki, a kada su i prisutni, svedeni su na nekoliko stereotipnih primjera.

Sama Meryl jednom je rekla da je, nakon što je navršila 40 godina, odjednom na stolu imala ponude za tri filmske uloge, a sve tri su bile uloge vještica. ‘Nakon što žena prođe dob za rađanje, jedino ju se može vidjeti u nekim grotesknim ulogama’, kaže Meryl Streep.

Cijenjena glumica je i inače poznata po borbi za izjednačavanje prava žena i muškaraca u Holywoodu, gdje su žene redovito manje plaćene za isti rad. Osnaživanje žena može biti dobar početak u rješavanju tog problema, a u tom smjeru idu i nastojanja radionice The Writers Lab.

Radionica je namijenjena gotovim scenaristicama koje već imaju pripremljen projekt kojeg valja dovršiti i uobličiti. Ovo druženje i posebno podrška ljudi iz struke, za osam će izabranih projekata biti izvrsna odskočna daska u svijet ozbiljne produkcije.

Na radionici će kao mentorice sudjelovati: Caroline Kaplan (Time Out of Mind, Personal Velocity), Kirsten Smith (Legally Blond, Ten Things I Hate About You), Jessica Bendinger (Bring It On, Aquamarine), Mary Jane Skalski (Win Win, The Station Agent), Gina Prince-Bythewood (Secret Life of Bees, Beyond the Lights) Caroline Kaplan (Time Out of Mind, Personal Velocity), Kirsten Smith (Legally Blond, Ten Things I Hate About You), Jessica Bendinger (Bring It On, Aquamarine), Mary Jane Skalski (Win Win, The Station Agent), Gina Prince-Bythewood (Secret Life of Bees, Beyond the Lights)

Prijave za radionicu traju od 1. svibnja do 1. lipnja, a više detalja kako aplicirati može se pronaći na stranici službenoj stranici The Writers Lab.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.