Prati nas

Kuhinja

Slasni prutići sa slaninom

Provjerio sam sastojke koje imam kod kuće, kupio one koji su mi nedostajali (slanina, zobene pahuljice) i bacio se na izradu. Tijesto prepuno crnog brašna, zobenih pahuljica i uz dodatak maslinovog ulja ima finu strukturu i još bolji okus.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Peciva sa špekom
foto: Kuzinavanje.com

Ova vrsta “grickalica” izmamila mi je osmijeh čim sam putem poruke dobio recept, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com. Provjerio sam sastojke koje imam kod kuće, kupio one koji su mi nedostajali (slanina, zobene pahuljice) i bacio se na izradu. Tijesto prepuno crnog brašna, zobenih pahuljica i uz dodatak maslinovog ulja ima finu strukturu i još bolji okus.

Kod izrade bilo kojeg tijesta, poput tijesta za kruh i peciva (samo slana, ne slatka) prakticiram, duže miješanje (ukoliko se koristi mikser) ili dugo mijesiti rukama tako da tijesto postane dosta elastično. Nakon toga ostavim tijesto da se diže na toplom mjestu pa isti postupak ponavljam nekoliko puta. Od ove količine sastojaka ispade mnogo prutića pa sam ja kod sebe sve sastojke prepolovio, ali i usprkos tome ispala je velika količina. Jedno je sigurno, radit ću ih opet.


Sastojci

400 g crnog brašna
400 g bijelog glatkog brašna
200 g zobenih pahuljica
1 jaje
2 žlice maslinovog ulja
500 g slanine, narezane na tanke ploške
1 vrećica suhog kvasca (7 g)
1 žličica šećera
prstohvat soli
250 ml mlakog mlijeka
250 ml mlake vode

Priprema

U 200 ml mlakog mlijeka razmutiti kvasac i šećer, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se digne. U međuvremenu u posudu za miješanje staviti obije vrste brašna, zobene pahuljice, lagano umućeno jaje, maslinovo ulje i sol. Dodati dignuti kvasac i zamijesiti tijesto dodajući ostatak tople vode i mlijeka u količini dovoljnoj da se umijesi glatko elastično tijesto. Zamiješano tijesto ostaviti u posudi i poriti plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i pustiti na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, još jednom premijesiti i razvaljati na debljino od oko 5 mm do 1 cm. Oštrim nožem rezati prutiće i svaki omotati ploškom slanine. Prutiće složiti na pripremljen pleh za pečenje obložen masnim papirom i pustiti još 10 minuta da se dižu na sobnoj temperaturi. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta. Poslužiti toplo.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP