Prati nas

Kuhinja

Slasni prutići sa slaninom

Provjerio sam sastojke koje imam kod kuće, kupio one koji su mi nedostajali (slanina, zobene pahuljice) i bacio se na izradu. Tijesto prepuno crnog brašna, zobenih pahuljica i uz dodatak maslinovog ulja ima finu strukturu i još bolji okus.

Objavljeno

|

Peciva sa špekom
foto: Kuzinavanje.com

Ova vrsta “grickalica” izmamila mi je osmijeh čim sam putem poruke dobio recept, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com. Provjerio sam sastojke koje imam kod kuće, kupio one koji su mi nedostajali (slanina, zobene pahuljice) i bacio se na izradu. Tijesto prepuno crnog brašna, zobenih pahuljica i uz dodatak maslinovog ulja ima finu strukturu i još bolji okus.

Kod izrade bilo kojeg tijesta, poput tijesta za kruh i peciva (samo slana, ne slatka) prakticiram, duže miješanje (ukoliko se koristi mikser) ili dugo mijesiti rukama tako da tijesto postane dosta elastično. Nakon toga ostavim tijesto da se diže na toplom mjestu pa isti postupak ponavljam nekoliko puta. Od ove količine sastojaka ispade mnogo prutića pa sam ja kod sebe sve sastojke prepolovio, ali i usprkos tome ispala je velika količina. Jedno je sigurno, radit ću ih opet.


Sastojci

400 g crnog brašna
400 g bijelog glatkog brašna
200 g zobenih pahuljica
1 jaje
2 žlice maslinovog ulja
500 g slanine, narezane na tanke ploške
1 vrećica suhog kvasca (7 g)
1 žličica šećera
prstohvat soli
250 ml mlakog mlijeka
250 ml mlake vode

Priprema

U 200 ml mlakog mlijeka razmutiti kvasac i šećer, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se digne. U međuvremenu u posudu za miješanje staviti obije vrste brašna, zobene pahuljice, lagano umućeno jaje, maslinovo ulje i sol. Dodati dignuti kvasac i zamijesiti tijesto dodajući ostatak tople vode i mlijeka u količini dovoljnoj da se umijesi glatko elastično tijesto. Zamiješano tijesto ostaviti u posudi i poriti plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i pustiti na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, još jednom premijesiti i razvaljati na debljino od oko 5 mm do 1 cm. Oštrim nožem rezati prutiće i svaki omotati ploškom slanine. Prutiće složiti na pripremljen pleh za pečenje obložen masnim papirom i pustiti još 10 minuta da se dižu na sobnoj temperaturi. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta. Poslužiti toplo.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP