Prati nas

Kuhinja

Slasni prutići sa slaninom

Provjerio sam sastojke koje imam kod kuće, kupio one koji su mi nedostajali (slanina, zobene pahuljice) i bacio se na izradu. Tijesto prepuno crnog brašna, zobenih pahuljica i uz dodatak maslinovog ulja ima finu strukturu i još bolji okus.

Objavljeno

|

Peciva sa špekom
foto: Kuzinavanje.com

Ova vrsta “grickalica” izmamila mi je osmijeh čim sam putem poruke dobio recept, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com. Provjerio sam sastojke koje imam kod kuće, kupio one koji su mi nedostajali (slanina, zobene pahuljice) i bacio se na izradu. Tijesto prepuno crnog brašna, zobenih pahuljica i uz dodatak maslinovog ulja ima finu strukturu i još bolji okus.

Kod izrade bilo kojeg tijesta, poput tijesta za kruh i peciva (samo slana, ne slatka) prakticiram, duže miješanje (ukoliko se koristi mikser) ili dugo mijesiti rukama tako da tijesto postane dosta elastično. Nakon toga ostavim tijesto da se diže na toplom mjestu pa isti postupak ponavljam nekoliko puta. Od ove količine sastojaka ispade mnogo prutića pa sam ja kod sebe sve sastojke prepolovio, ali i usprkos tome ispala je velika količina. Jedno je sigurno, radit ću ih opet.


Sastojci

400 g crnog brašna
400 g bijelog glatkog brašna
200 g zobenih pahuljica
1 jaje
2 žlice maslinovog ulja
500 g slanine, narezane na tanke ploške
1 vrećica suhog kvasca (7 g)
1 žličica šećera
prstohvat soli
250 ml mlakog mlijeka
250 ml mlake vode

Priprema

U 200 ml mlakog mlijeka razmutiti kvasac i šećer, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se digne. U međuvremenu u posudu za miješanje staviti obije vrste brašna, zobene pahuljice, lagano umućeno jaje, maslinovo ulje i sol. Dodati dignuti kvasac i zamijesiti tijesto dodajući ostatak tople vode i mlijeka u količini dovoljnoj da se umijesi glatko elastično tijesto. Zamiješano tijesto ostaviti u posudi i poriti plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i pustiti na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, još jednom premijesiti i razvaljati na debljino od oko 5 mm do 1 cm. Oštrim nožem rezati prutiće i svaki omotati ploškom slanine. Prutiće složiti na pripremljen pleh za pečenje obložen masnim papirom i pustiti još 10 minuta da se dižu na sobnoj temperaturi. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta. Poslužiti toplo.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP