Prati nas

Show

Jeste li prestali pratiti popularnu glazbu?

Sjećate li se da ste u mladosti pratili glazbu i znali sve o najnovijim hitovima? A sjećate li se u kojem ste to trenutku prestali činiti? Velike životne promjene, poput roditeljstva, remete stečene navike slušanja glazbe u bilo kojoj dobi, uglavnom zbog toga što roditelji male djece imaju imaju jako malo vremena za glazbu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Glazba za starije, muzika za starije
foto: BigStock

Kako znate da ste došli u srednje godine? Prema analizi korisničkih podataka koju je proveo Spotify, otprilike je riječ o trenutku u kojem kažete nešto poput „Ah, glazba je nekad bila puno bolja“.

Ajay Kalia, manager u Spotify-u zadužen za praćenje profila glazbenih ukusa, analizirao je korisničke podatke ovog popularnog servisa za streamanje glazbe i otkrio sljedeće. Tinejdžeri slušaju onu glazbu koja je trenutno popularna. Kada dođu u dvadesete godine, pokazuju pojačani interes za istraživanje svijeta glazbe nadajući se da će otkriti nešto novo. Velike životne promjene, poput roditeljstva, remete stečene navike slušanja glazbe u bilo kojoj dobi, uglavnom zbog toga što roditelji male djece imaju imaju jako malo vremena za glazbu.


Kalia je došao do zaključka da je dob u kojoj ljudi počinju izražavati čuđenje prema novoj popularnoj glazbi negdje oko 35. godine života. Bilo da je riječ o roditeljstvu ili karijeri koji ljudima oduzmu vrijeme koje su do tada posvećivali slušanju glazbe ili nečem drugom, čini se da ljubitelji glazbe u nekom trenutku dođu do točke u kojoj njihovi glazbeni ukusi postaju „zreli“ i teško promjenjivi.

Kalia je dodala da su organizatori Super Bowla, čija publika u prosjeku ima oko 44 godine, mudro odlučili kombinirati Katy Perry (za mlađe) i Missy Elliott (za one malo starije).

Paul Lamere, novinar portala Musicmachinery.com prošle je godine uspoređivao glazbeni ukus 13-godišnjaka  64-godišnjaka. Njihov ukus je u velikoj mjeri bio potpuno različit, uz izuzetak Brune Marsa. Naime, Mars je kod starije populacije zauzeo prvo mjesto na ljestvici, a kod mlađih visoko drugo. Zamislite!

.

Show

Joža Manolić odgodio je proslavu 100. rođendana, zadovoljan je radom policije

Zbog epidemije najdugovječniji hrvatski političar otkazao je slavlje. Čini se da će istu sudbinu imati i njegova najava osnivanja vanparlamentarnog Kluba stogodišnjaka.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Datum mog rođendana ostaje isti, njega ne mogu promijeniti, u nedjelju ću imati 100 godina. Ali proslavu, nažalost, moram odgoditi za neko bolje vrijeme”, kazao je Novom listu hrvatski James Bond – Josip Joža Manolić.

“Poslao sam prijateljima pozivnice, ali zasad od toga nema ništa i svima ću im naknadno javiti novi termin”, objašnjava. Uglavnom boravi kod kuće i pridržava se svih preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite.


“Svi moramo ići u korak s mjerama što ih je država uvela. Dosta to oni dobro rade. Posebno je važno što otkrivaju zaražene i zatim prate sve njihove kontakte. Samo se tako može spriječiti daljnje širenje zaraze. To su, istina, policijske metode, ali su vrlo korisne u okolnostima kada nemamo još ni cjepiva ni lijeka”, analizira Manolić, koji ima značajno iskustvo rada u represivnom aparatu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP