Prati nas

Show

Jeste li prestali pratiti popularnu glazbu?

Sjećate li se da ste u mladosti pratili glazbu i znali sve o najnovijim hitovima? A sjećate li se u kojem ste to trenutku prestali činiti? Velike životne promjene, poput roditeljstva, remete stečene navike slušanja glazbe u bilo kojoj dobi, uglavnom zbog toga što roditelji male djece imaju imaju jako malo vremena za glazbu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Glazba za starije, muzika za starije
foto: BigStock

Kako znate da ste došli u srednje godine? Prema analizi korisničkih podataka koju je proveo Spotify, otprilike je riječ o trenutku u kojem kažete nešto poput „Ah, glazba je nekad bila puno bolja“.

Ajay Kalia, manager u Spotify-u zadužen za praćenje profila glazbenih ukusa, analizirao je korisničke podatke ovog popularnog servisa za streamanje glazbe i otkrio sljedeće. Tinejdžeri slušaju onu glazbu koja je trenutno popularna. Kada dođu u dvadesete godine, pokazuju pojačani interes za istraživanje svijeta glazbe nadajući se da će otkriti nešto novo. Velike životne promjene, poput roditeljstva, remete stečene navike slušanja glazbe u bilo kojoj dobi, uglavnom zbog toga što roditelji male djece imaju imaju jako malo vremena za glazbu.


Kalia je došao do zaključka da je dob u kojoj ljudi počinju izražavati čuđenje prema novoj popularnoj glazbi negdje oko 35. godine života. Bilo da je riječ o roditeljstvu ili karijeri koji ljudima oduzmu vrijeme koje su do tada posvećivali slušanju glazbe ili nečem drugom, čini se da ljubitelji glazbe u nekom trenutku dođu do točke u kojoj njihovi glazbeni ukusi postaju „zreli“ i teško promjenjivi.

Kalia je dodala da su organizatori Super Bowla, čija publika u prosjeku ima oko 44 godine, mudro odlučili kombinirati Katy Perry (za mlađe) i Missy Elliott (za one malo starije).

Paul Lamere, novinar portala Musicmachinery.com prošle je godine uspoređivao glazbeni ukus 13-godišnjaka  64-godišnjaka. Njihov ukus je u velikoj mjeri bio potpuno različit, uz izuzetak Brune Marsa. Naime, Mars je kod starije populacije zauzeo prvo mjesto na ljestvici, a kod mlađih visoko drugo. Zamislite!

.

Show

Ljiljana Saucha: ‘Nisam znala da mi je to zadnja emisija, kažu da žele mlađe’

U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj karijeri na HRT-u”, napisala je na Facebooku televizijska urednica i voditeljica Ljiljana Saucha (63).

Kako je objasnila, u petak je doznala da emisiju više neće voditi, jer na HTV-u žele mlade ljude na ekranu. “Sve je ovo ‘novo normalno’, jer imam do mirovine još 14 mjeseci. Svima koji Vama koji ste pratili emisiju – hvala”, napisala je Saucha.


Iako su joj pratitelji novinari na društvenim mrežama savjetovali da tuži HRT zbog ageizma i seksizma, Saucha je odgovorila: “Ma ne, nije mi do toga.” Na pitanje zašto bi se to prihvaćalo kao normalno, odgovorila je: “Vidjela sam da su mnogi prije mene morali otići. I to puno mlađi. To je postalo normalno.”

Jedno od najprepoznatljivijih lica HTV-a, Ljiljana Saucha, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka Poleta i bila je suradnica suradnica Radija Zagreb od 1979. Vodila je i nekoliko serija za djecu, da bi se potom otisnula u Zagrebačku panoramu. Uređivala je brojne emisije mozaičnog programa kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas.

Saucha je bila prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP