Prati nas

Aktivno starenje

10 tehnoloških čuda za lakše starenje

Tehnologija je na velika vrata ušla u naše živote i omogućila nam dosad nezamislive stvari. U budućnosti se možemo nadati još snažnijem razvoju tehnologije koja će olakšati život starijoj populaciji.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

Tehnologija mijenja sve, uključujući način na koji starimo i kvalitetu naših poznih godina. Mobilni uređaji, nosivi gadgeti i tehnologije bazirane na internetu pomoći će starijim pojedincima da lakše stare, istovremeno pazeći svoje zdravlje i sigurnost. Portal Huffington Post donosi 10 stvari za koje očekujemo da ćemo ih uskoro imati priliku koristiti u našoj bliskoj tehnološkoj budućnosti.

1. Ulični znakovi koji govore

Noćna vožnja je pravi bauk za starije osobe. Naš vid slabi kako starimo i s vremenom dođemo do točke u kojoj više ne vjerujemo svojoj sposobnosti da se snađemo nakon zalaska sunca. GPS sistemi su nam dali nešto više samopouzdanja po tom pitanju, ali ono što bi stvarno bilo izvanredno su ulični znakovi koji nam govore preko našeg bluetootha kako im se približavamo.


2. Automobili koji voze sami

Znamo da je ova inovacija iza ugla, da se tako izrazimo. Bili bismo sretni da imamo aute koji mogu sami paralelno parkirati. Automobilska tehnologija radi na tome da nas sve učini sigurnijim vozačima, ali starijima donosi pomoć koja je još konkretnija: pomaže im da dulje ostanu na cesti. Sposobnost vožnje, mnogi vjeruju, je u srži neovisnosti. Automobili budućnosti će biti sposobni prepoznati nesigurnu vožnju ili vožnju u nesigurnim uvjetima te obavljati automatske ispravke u upravljanju kako bi se vozilo izvuklo iz potencijalne nesreće.

3. Doktor će vas pregledati odmah sada – na Skypeu

Kućni posjeti doktora preko video poziva su dosad bili privilegija onih koji žive u ruralnim područjima. Očekujte nastavak trenda telemedicine. Jednog dana ćemo govoriti: “Sjećaš li se onih dana kad smo morali ići u ambulantu da bi vidjeli doktora?“ baš kao što sada kažemo “Sjećaš li se onih dana kad su doktori dolazili u kućne posjete?”

4. Udaljeno nadgledanje pacijenata

Pacijenti već sada mogu provjeriti svoju razinu glukoze i poslati rezultate svojim doktorima. Očekujte povećanje broja mjernih uređaja na mjestu življenja kao što su vage i mjerači krvnog tlaka koji šalju očitanja direktno liječniku. U mnogim slučajevima, ovi uređaji otklanjaju potrebu odlaska kod doktora. Mnogi od rutinskih pregleda koje su doktori tradicionalno izvodili u svojim ambulantama se mijenjnaju. Ljekarne na nekim mjestima već nude jeftinije očitavanje krvnog tlaka i godišnje cjepljenje za gripu. Neodlazak kod doktora također znači da nema plaćanja participacije.

5. Medicinski kartoni na internetu

Bez obzira na brige vezane uz privatnost, velika je prednost imati sve svoje liječnike na istoj stranici. Rezultati testova se mogu dijeliti, mogu se organizirati online medicinske konferencije, i vi i vaši najbliži možete imati iste informacije pred sobom. Lakše je dobiti drugo mišljenje kad samo trebate kliknuti na „pošalji“ kako bi poslali svoje rezultate testa drugom doktoru preko sigurne veze. Specijalisti koji se nalaze u drugim gradovima ili zemljama mogu se konzultirati jedni s drugima. Ionako sada komuniciramo elektronički. Izvršavamo bankovne transakcije i obavljamo kupovinu preko interneta na dnevnoj bazi. Zašto ne koristiti tehnologiju kad su u pitanju medicinski kartoni. Što se tiče problema privatnosti, mora se priznati njegovo postojanje. Ali zapamtite: Nitko još nije umro od neprikladnog objavljivanja medicinskog kartona, dok su mnogi umrli jer ljudi nisu imali pristup informacijama iz njega.

6. Roboti kao davatelji skrbi

Japanski inženjer je razvio robota medvjedića pod imenom Robear. Izgleda slatko a njegova namjena je izvršavanje zadataka poput podizanja starije osobe iz kreveta i pomoći oko njihovog podizanja ili ulaska u kolica. Medvjedića je zamislio Toshiharu Mukai, koji od 2007. vodi istraživački tim za robotske senzorne sisteme u Riken-SRK kolaborativnom centru za istraživanje interaktivnih robota. Zdravstveni radnici obavljaju zadatak podizanja pacijenata otprilike 40 puta dnevno.

7. Svjetla, svjetla i još svjetla

Nemamo ništa protiv restorana koji nude romantičan ambijent sa svijećama, ali ne možemo pročitati njihove jelovnike. Gledajte kako se LED osvjetljenje pojavljuje i na najneočekivanijim mjestima – uključujući i vrh liste specijaliteta koje kuhar sprema večeras. Čak i postoji nosiva torbica od Ralph Laurena koja ima LED svjetla na unutarnjoj strani kako bi vam pomogla da unutra pronađete svoju olovku.

8. Sigurnosni monitori daleko napredniji od današnjih kamera za bebe

Senzori budućnosti će uključivati informacije poput životnog stila, navika i obrazaca ponašanja. Postojati će senzori koji će vas uzbunjivati ako vaša stara majka nije uključila televizor zadnja dva dana, dok vi, kao i senzori, znate da nikad ne propušta svoje omiljene emisije. A što kažete na dispenzer za tabletekoji vam šalje email ako mama propustila popiti lijek? Ili za senzor pokreta u kupaonici koji prijavljuje ako je tata pao i proslijeđuje informaciju hitnoj pomoći? Senzori pokreta nadziru brzinu i frekvenciju pokreta kroz kuću i daju skrbniku na znanje ako netko nije ustao iz kreveta. Senzori mogu i pratiti kada starije osobe otvaraju hladnjak kako bi se provjerilo jedu li. A senzori blizu pećnice znaju je li lonac maknut s vatre i je li vatra ostala uključena.

9. Domovi će stariti zajedno s nama

Kade u koje možete ušetati, podizači kolica za stepenice, niži ormari i utičnice u visini struka kako se stariji ne bi morali saginjati da napune svoje uređaje su jednostavne promjene u dizajnu domova koje će olakšati starenje stanarima. Ubacite malo pametne tehnologije sistema za upozorenja i mnoge brige starijih su riješene. Očekujte senzore koji podsjećaju da  trebate nešto napraviti u slučaju da ostavite vrata od garaže otvorenima ili glavna vrata otključana. Nalazači uređaja poput daljinskih upravljača, telefona ili ključeva od auta biti će standardni dio kućnog dizajna. Svjetla će se paliti čim uđete ili vaša stopala dodirnu pod kad ustanete da odete u wc usred noći. Uređaji će “razgovarati” jedni s drugima: vaš hladnjak će slati poruku vašem televizoru da vas obavijesti da ste ostavili njegova vrata otvorena.

10. Više aplikacija – za sve namjene

Postoje aplikacije koje vam mjere težinu, vježbanje, potrošnju kalorija, itd. Bit će više aplikacija koja pomažu da razumijete svoje tijelo, svoje bolesti, svoje operacije, svoje lijekove i njihove moguće nuspojave. My Recovery aplikacija, koju je dizajnirao kirurg, bi pomogla da se pacijenti pripreme za operaciju, da razumiju što mogu očekivati za vrijeme i nakon njihova posjeta bolnici i da ih vodi kroz bilo kakve ptrebne rehabilitacijske fizioterapeutske vježbe skrojene individualno prema njihovim potrebama. Onda je tu i Flowy, aplikacija koja koristi igre da pomogne ljudima da se nose s napadajima panike. Na pilot studiji ustanovljeno je da korisnici pokazuju značajan pad simptoma u usporedbi s kontrolnom grupom, piše Newsweek. Postojat će aplikacije s vježbama koje su individualno propisane od strane fizioterapeuta, koji će moći vidjeti da li su pacijenti odradili vježbe i slati podsjetnike ako ustanovi da nisu.

.

Aktivno starenje

Unatoč koronavirusu, programi u centrima za kulturu idu dalje

S obzirom na epidemiju COVID-19, mnogi centri za kulturu i otvorena učilišta prilagodili su svoje programe novonastaloj situaciji. Osobe treće životne dobi ove godine imaju sužen izbor, ali nešto zanimljivih programa ipak se može naći.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Ova jesen po mnogome je drugačija od ostalih jer je epidemija koronavirusa poremetila većinu planova. Novonastaloj situaciji i tom famoznom “novom normalnom” prilagođavaju se i u zagrebačkim centrima za kulturu i otvorenim učilištima pa se uobičajeni programi održavaju u manjem obimu nego inače i pod posebnim epidemiološkim mjerama.

Dobra je vrijest da programa za treću životnu dob u većini centara ipak ima, a mi smo istražili koji su i kako u njima sudjelovati na siguran način.


Centar za kulturu i informacije Maksimir

Jadranka Kerin, voditeljica programa za osobe treće životne dobi u Centru za kulturu i informacije Maksimir, kazala nam je da ove jeseni idu dalje programi dramske skupine Treći čin i kiparsko slikarske radionice za treću dob.

“Ti su programi išli i ova tri mjeseca, sve do lipnja. Naše voditeljice koje rade u Domu za starije Maksimir su uz silan trud uspjele provesti neke programe jer, kao što znate, u domove za starije ne može se ući. Likovna radionica je recimo išla tako da je voditeljica, inače apsolventica na Akademiji likovnih umjetnosti Karla Radanović, polaznicima zadavala zadatke online vezane uz to što će crtati i u kojoj tehnici, i to razgovarajući s njima pojedinačno te uz pomoć socijalnih radnika u domu. Onda su polaznici, koliko su uspjeli, preko nekog kompjutora iz doma ili preko mobitela ako su nešto malo mlađi, slali te uratke natrag. Tako se to održavalo, a tako ćemo, nažalost morati nastaviti i dalje kad je riječ o aktivnostima u domu jer voditeljica ne može do polaznika pa je dosta teško. Pokušat ćemo, kad ova čitava situacija malo popusti, napraviti izložbu tih radova”, kaže gospođa Kerin.

“Tako funkcionira i dramska radionica gdje je još interesantnije, a voditeljica, diplomirana dramatrurginja Maja Sviben, radi pojedinačno s polaznicima okosnicu za dramske likove. Polaznici onda sami trebaju taj lik osmisliti, tekstualno i na sve druge načine pa onda ona to zapisuje. Nakon toga planiramo sve te likove okupiti i jednom, možda, tu predstavu doista i izvesti”, kaže Kerin.

No, nešto programa odvija se i u samom Centru. “Ono što ćemo mi raditi ovdje u Centru od ponedjeljka, 5. listopada, su likovne radionice za starije koje će se održavati vani na otvorenom u parku Maksimir. To će tako funkcionirati dok god dozvole vremenske prilike. Radionice će ići ponedjeljkom od 10 do 12 sati. Ako su na otvorenom, polaznici mogu biti na primjerenoj razdaljini, crtati, slikati i raditi, i to sve uz voditeljicu Loru Elezović, također apsolventicu na Akademiji likovnih umjetnosti”, opisuje nam Kerin.

Ostali programi za treću dob koje su prethodnih godina organizirali, sada, nažalost, više ne idu. Ide tek ples na svili za mlađe i suvremeni ples za djecu, no što se tiče programa za starije ove godine dostupne su samo navedene radionice.

Gospođa Kerin naglašava i sljedeće: “Sve radionice organizirane su pod posebnim epidemiološkim mjerama, polaznici su na razdaljini, nose se maske, pazimo, no i mučimo se u svemu tome.”

Najteže je, kaže, polaznicima u domu jer bi oni vrlo rado imali nekakve kontakte s vanjskim svijetom, ali nažalost takva je situacija i mjere za domove su dosta stroge.

“Naši polaznici koji dolaze u Centar su molili da svako nastavimo s programima i jako im se svidjela ideja da to bude na otvorenom u parku Maksimir. Naime, u toj likovnoj grupi ih ima dosta, 10-12, a naša prostorija u kojoj se program inače održava nije dovoljno velika da bi svi mogli u njoj biti na primjerenoj udaljenosti. Naravno da mi tu napravimo i propuh, imamo dezinficijense, svi nose maske i sve, ali razmak može među polaznicima biti najviše metar – što nije dovoljno. Probat ćemo zato vani pa ćemo vidjeti kako će ići”, kaže Jadranka Kerin.

Centar za kulturu Trešnjevka

Iz Centru za kulturu Trešnjevka doznali smo dobre vijesti. Naime, ondje su u tijeku upisi u jesenske programe za umirovljenike koji se održavaju pod posebnim epidemiološkim mjerama.

“Dostupne su radionice oblikovanja keramike, zatim likovnost, ples… Svi se programi održavaju, ali pod strogim mjerama, što znači da u dvorani nikad nije previše ljudi tako da svi mogu biti na propisanom razmaku, a na ulazima imamo i dezinficijense”, kaže Lovorka Mihanović iz marketinga Cekate-a.

“Također, može se doći na koncerte, predstave i stand-up nastupe, ali držimo se mjera – posjetiteljima mjerimo temperaturu, obavezne su maske i slično. U subotu imamo akciju i festival na otvorenom ‘Tratinska se budi’ u sklopu kojega će se moći slušati koncerti”, kaže Lovorka Mihanović.

“Što se tiče programa namijenjenih trećoj dobi, tu su Start Art likovna grupa u kojoj je maksimalan broj ljudi osam, zatim radionica keramike, art terapija i dramska grupa za odrasle, a u Društvenom klubu Prečko imamo pjevanje, tečaj izrade biljnih preparata, permakulture i slično. Što se mjera tiče, svi se kod nas osjećaju sigurno. Imamo i neke programe na otvorenom, vidi se da pazimo tako da naši polaznici dolaze i dalje”, dodaje Lovorka Mihanović.

foto: Oleg Mityukhin/Pixabay

Centar za kulturu Sesvete

U Centru za kulturu Sesvete, također je sve prilagođeno epidemiološkim mjerama, rekla nam je voditeljica centra i  viša stručna suradnica za glazbenu djelatnost, Aida Vidović Krilanović.

Tečajevi za umirovljenike, a to su tečajevi jezika (engleski, njemački i talijanski), zatim tečaj informatike za početnike na kojem se uči korištenje Worda, pretraživanje interneta i korištenje elektroničke pošte te tečajevi za napredne, ali i tečajevi izrade etno nakita ili dizajnerskog nakita, održavaju se u centru pod posebnim epidemiološkim mjerama.

2Pazimo da naših polaznika ima taman toliko da u našem prostoru mogu biti na propisanoj udaljenost, a tijekom izvođenja samih programa obavezno je nošenje maski”, kaže Vidović Krilanović.

Svima su, kaže, radionice i tečajevi nedostajali i sretni su što neki programi ove jeseni ipak idu. “Naši voditelji ulažu silan trud da bi programi išli, a polaznici nam kažu da se kod nas osjećaju sigurno i rado dolaze”, govori nam Vidović Krilanović te dodaje kako se nada da će se ova po svemu izvanredna situacija ipak ubrzo smiriti.

Narodno sveučilište Dubrava

Voditeljica programa za treću životnu dob u Narodnom sveučilištu Dubrava, Vesna Špalj-Senta, kazala nam je da za ovu godinu nisu predviđeni posebni programi za osobe treće životne dobi, jer su tako preporučili epidemiolozi. No i starije osobe se mogu, ako to žele, priključiti nekim programima za odrasle.

“Preporuka epidemiologa je takva da ove godine ne radimo posebno s osobama treće životne dobi jer se radi o ugroženoj skupini. No, ipak postoji mogućnost da osobe 50 plus dođu u neku grupu za odrasle. Pritom mislim na naše mješovite grupe jutarnjeg razgibavanja, joge i korektivnog pilatesa”, kaže nam Špalj-Senta.

“Nešto starijih polaznika imamo i u grupama ručnih radova, na tečaju izrade paške čipke, crtanja, slikanja i keramike, no napominjem da se radi o našim uobičajenim grupama u kojima nema popusta za umirovljenike”, objašnjava Špalj-Senta.

foto: Rui Dias/Pexels

Pučko otvoreno učilište

U Pučkom otvorenom učilištu je u tijeku nadoknada programa od proljetnog semestra koji se nisu mogli održati zbog epidemije, govori nam tajnica POU-a, Nina Radojević.

Kako su nakon toga došli godišnji odmori i ljeti, programi se nisu stigli izvesti do kraja pa se to odrađuje sada. “Imamo sad to nešto što smo dužni našim polaznicima pa zasad nema novih upisa i tako će biti negdje do kraja mjeseca studenog dok se sve ovo ne odradi. Što se epidemioloških mjera tiče, mi se ravnamo nekako po mjerama za škole. Koristimo veće učionice, odnosno polaznike smo preselili u veće učionice tako da mogu držati preporučeni razmak, svi nose maske, na ulazima su dezinficijensi za ruke i držimo se svih epidemioloških mjera”, kaže gospođa Radojević.

“Jedan dio nastave je odražen i online, a u njemu je sudjelovao tko može i ima mogućnosti. Koristili smo Zoom, Loom, Skype i razne druge aplikacije, ovisno o tome kako je koji profesor mogao i kako se snalazi jer i među našim profesorima ima i mlađih i starijih. Programi koje sada nadoknađujemo su strani jezici, informatika i programi iz opće kulture. Po nešto od svakog područja ne snije uspjelo odraditi prije ljeta, pa to odrađujemo sada.”

Što se novih programa u studenom tiče, još se sa sigurnošću ne zna koji će to programi biti. “Vjerojatno će biti tečajeva stranih jezika, informatike i likovnih radionica, a što se tiče programa opće kulture, njih iznova kreiramo za svaki semestar i uvijek bude nečeg novog, i tema i predavača, tako da će o tome biti odlučeno naknadno”, zaključuje Nina Radojević iz Pučkog otvorenog učilišta.  

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP