Prati nas

Zdravlje

Gdje su dokazi da maslačak liječi rak?

Čak je i najprodavaniji dnevni list u Hrvatskoj na svojem portalu napisao da su ljekovitost biljke, ne tako davno otkrili i znanstvenici koji su izvijestili da se korijenom maslačka može izliječiti rak.’

Objavljeno

|

Maslačak kao lijek, med od maslačka, salata od maslačka,
foto: BigStock

Maslačak liječi rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac… To je samo jedna u nizu tvrdnji o ljekovtosti maslačka, biljke koja je dostupna svima, svugdje i uvijek. Čak je i najprodavaniji dnevni list u Hrvatskoj na svojem portalu napisao da su ljekovitost ove biljke „ne tako davno otkrili i znanstvenici koji su izvijestili da se korijenom maslačka može izliječiti rak.“  Uz navođenje postupka kako pripremiti ovu „panaceju“, čitateljima se izričito tvrdi da je maslačak „izrazito dobar u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlijekom“ i pri tome se kao izvori navode neznanstveni portali koji reklamiraju i prodaju „alternativne“ pripravke nedokazane učinkovitosti o kojima smo već pisali.

Što stvarno kažu znanstvenici?

Je li maslačak (lat. Tarxacum officinale) zaista čudotvoran lijek te tko su znanstvenici za koje se tvrdi da su dokazali njegovu djelotvornost protiv karcinoma istražio je znanstveno-liječnički tim Dokazi u medicini. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:


Pretraživanjem znanstvene literature nije pronađena ni jedna kontrolirana studija na ljudima u kojoj je istražen učinak maslačka (bilo kojeg dijela biljke) na liječenje bilo koje vrste zloćudne bolesti (raka, karcinoma) niti učinak maslačka na uklanjanje mutiranih stanica iz organizma, odnosno učinak na sprječavanje načina zloćudne bolesti. Takvi dokazi nužni su da bi se moglo reći da je neka terapija djelotvorna i sigurna za zdravlje čovjeka. U knjizi Gdje su dokazi? koja je besplatno dostupna na internetu pročitajte zašto su nam nužne objektivne provjere iz istraživanja kako bismo dokazali da su neke terapije djelotvorne i sigurne.

.

Zdravlje

U ovom parku stariji ne treniraju mišiće već – mozak

Umjesto sprava za vježbanje tijela, u španjolskom su gradu Bilbau po javnim parkovima postavili sprave za vježbanje moždanih vijuga. Namijenjene su starijim osobama koje se tako bore protiv dvije velike opasnosti koje donosi starija dob: usamljenosti i demencije.

Objavljeno

|

Usamljenost i demencija su dva univerzalna straha kad se pomišlja na starost. No u španjolskom gradu Bilbau gradske su se vlasti odlučile na zanimljiv način pozabaviti objema prijetnjama.

Naime, po gradskim su parkovima postavili niz kognitivnih igara uz pomoć kojih se stariji sugrađani mogu zabaviti, družiti i vježbati moždane vijuge.


Igre koje su oblik mentalne aritmetike, dizajnirane su tako da potiču druženje i mentalnu sposobnost, a s obzirom da su postavljene u parkovima, starijim osobama su na raspolaganju i sprave za vježbanje – ono fizičko.

“Stvorili smo mjesto na kojemu se ljudi mogu družiti i vježbati moždane vijuge. Naše stanovništvo stari i ovakve su stvari sve potrebnije i potrebnije”, rekao je direktor javnih radova Bilbaa, Fran Vinez.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP